Apple onthult iOS 10: Alles wat je moet weten

Apple heeft vanavond naast de aankondiging van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus ook iOS 10 laten zien, de volgende grote update voor het mobiele besturingssysteem. We nemen de grootste veranderingen met je door. Later deze week kun je meer lezen over onze bevindingen.

iOS 10

Apple’s besturingssysteem voor mobiele apparaten is altijd al vooruitstrevend geweest qua design en simpliciteit. Door de jaren heen zijn er een aantal grote veranderingen doorgevoerd zoals spraak assistent Siri en het notificatiescherm. De laatste versie van iOS is 9.3, deze werd gelijk met de iPhone SE gepresenteerd. Tijdens Apple’s WWDC conferentie van eerder dit jaar werd de opvolger van iOS 9 aangekondigd: iOS 10. De veranderingen in iOS 10 zitten grotendeels in de diepere integratie van Siri, maar ook het lockscreen is volledig onder handen genomen. Verder zal je met behulp van 3D touch meer kunnen doen, en iMessages sturen is helemaal anders. Wat buiten dit alles nog nieuw is in iOS 10, dat vertellen we je hier.

Apple IOS 10Lockscreen

Het lockscreen is een van de vele dingen dat is aangepast in iOS 10, maar ook een van de plaatsen waar je veel tijd spendeert. In iOS 9 kon je hier enkel notificaties zien, en soms kon je ook ‘communiceren’ met deze notificaties. In iOS 10 zijn er heel wat functies aan toegevoegd waarbij 3D touch een grote rol speelt in veel van deze functies. Om te beginnen bij het begin. Wanneer je nu je iPhone opheft, zal het lockscreen automatisch zichtbaar worden zonder dat je op een knop moet drukken. Lekker handig om zo kort even te checken hoe laat het is en wat er allemaal is binnengekomen.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 19.52.44Wanneer je in iOS 10 harder op een notificatie drukt, zal je extra mogelijkheden krijgen. Zo is het nog altijd mogelijk om direct te reageren op een bericht. Maar wanneer je nu harder drukt op bijvoorbeeld een uitnodiging voor een event kun je direct kiezen om deze te accepteren , of net niet. Notificaties worden nu ook duidelijker weergegeven doordat ze groter zijn en mooi chronologisch verdeeld zichtbaar zijn.

Apple heeft vervolgens ook het control center onder handen genomen. Er zijn iets meer afgeronde hoekjes toegevoegd en eveneens zijn functies zoals Airplay visueel iets aantrekkelijker geworden.

3D touch

Zoals verwacht, heeft 3D touch een prominentere rol gekregen in iOS 10. Zo kun je vanuit je lockscreen met 3D touch je widgets-paneel openen. Dit widgets-paneel is eveneens onder handen genomen. Widgets worden nu meer verdeeld weergegeven en zien er eveneens een klein beetje anders uit. Ook hebben heel wat applicaties extra 3D touch functionaliteit gekregen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk je activiteit zien wanneer je iets harder op de activiteitsapplicatie drukt en ook de weerapplicatie kan je nu een preview geven van het weer dankzij 3D touch. Tijdens het kijken van een video zal 3D touch ook aanwezig zijn.

 Apple IOS 10 WWDCSiri

Ook Siri is dit jaar weer merkbaar aanwezig. Net zoals vorig jaar met iOS 9, heeft Siri in iOS 10 weer meer ‘te zeggen’. Dit dan vooral doordat Apple Siri heeft opengesteld voor ontwikkelaars. Hierdoor zal het mogelijk worden om via Siri andere applicaties te bedinen en dus bijvoorbeeld via WeChat een bericht naar iemand te sturen. Ook het zoeken naar foto’s, bijhouden van trainingen, het gebruik van slack en nog veel meer zal nu mogelijk worden via Siri. Al blijft de vraag nog altijd: ga jij tegen je iPhone beginnen praten in het openbaar? Ik waarschijnlijk niet.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 19.59.04Toetsenbord met Siri

Vanaf nu is Siri ook terug te vinden in het toetsenbord van je iPhone, iPad en iPod touch. Wat dit als voordeel heeft is dat het toestenbord nu veel beter kan voorspellen wat je gaat typen. Neem als voorbeeld dat je met een vriend afspreekt om ergens naartoe te gaan. Omdat Siri in je toetsenbord zit zal het kunnen kijken naar de informatie over deze vriend en wat er allemaal besproken wordt in de verstuurde berichten. Kijkende naar dit alles zal er dan een, volgens Apple, passend woord gesuggereerd worden.  Of deze functie ook in het Nederlands zal werken durven we niet te zeggen, maar we verwachten het eerlijk gezegd niet.

Foto’s

Een functie waarmee we al kennis hebben kunnen maken in de foto’s  Apple IOS 10 WWDCapplicatie op mac is een functie die genomen foto’s sorteert kijkende naar de personen die erin terug te vinden zijn. In iOS 10 heeft Apple deze functie verder ontwikkeld en dus ook beschikbaar gemaakt op je iOS-toestel. De applicatie zal nu ook kunnen kijken naar voorwerpen om zo een onderverdeling te kunnen maken. Ander functies zijn het automatisch maken van ‘verhalen’ door foto’s genomen tijdens een uitstap of op een bepaalde dag, … samen te nemen. Je kunt het vergelijken met wat de Google Photo’s applicatie doet, maar dan in een Apple jasje. Een welkome verbetering dus. Iets wat Google Photo’s wel niet helemaal kan is het maken van een video-collage waarbij een passend muziekje zit.

 

 Apple IOS 10 WWDCMaps

Nog niet zo lang gelden begon Apple met een eigen kaartendienst: Apple Maps. Dit jaar ligt de focus voor Maps bij de gebruikerservaring persoonlijker te maken. Apple wil dit doen door in Maps bijvoorbeeld suggesties te geven voor waar je naartoe zou kunnen gaan. Iets waar het publiek heel enthousiast over was is dat het nu mogelijk is om tijdens het navigeren in en uit te zoomen op de kaart en eveneens de te ‘pannen’. Ook de integratie met Apple Car is beter geworden. Laats heeft Apple, net zoals bij Siri, Maps opgesteld voor ontwikkelaars waardoor je bijvoorbeeld vanuit de Maps-applicatie direct een tafel kunt reserveren bij je favoriete restaurant De vraag blijft alleen wel in hoeverre dit geadopteerd zal worden aangezien bedrijven hier wel wat tijd in zullen moeten investeren.

Apple Music

Vorig jaar introduceerde Apple, Apple Music dat gebaseerd is op beats music (de dienst die Apple eerder dat jaar samen met beats zelf had overgekocht). Apple Music werd ingebouwd in de muziek-applicatie waardoor je zowel je eigen muziek als de muziek die je kunt streamen via Apple Music in één applicatie hebt staan. Het idee leek tof, maar het was jammer genoeg niet feilloos tot stand gebracht. Er zitten nog steeds heel wat bugs in waardoor er heel wat mensen de dienst niet gebruiken.

In iOS 10 heeft Apple zijn Apple Music in een nieuw jasje gestoken. De applicatie is iets overzichtelijker geworden, en de onderverdelingen zijn lichtjes aangepast. Net zoals bij het lockscreen het geval is, wordt er in Apple Music meer gebruikt gemaakt van ‘afgeronde kaartjes’. Apple zegt ook een aantal interne problemen zoals streaming-problemen en problemen met het synchroniseren van je muziek opgelost te hebben.

News

Een applicatie die voor ons minder interessant is, maar toch voorzien is van een update, is Apple News. De reden dat ik zeg dat het voor ons niet zo interessant is, is omdat Apple News (nog) niet beschikbaar is in Nederland en België. Hoe dan ook, de applicatie kan nu notificaties sturen wanneer er breaking news is, en eveneens kun je je abonneren op bepaalde nieuwsbronnen.

HomeKit

Waar wij bij All About Phones heel wat interesse in hebben is in een ‘connected home’. Een connected home is een huis waarin alle apparaten met elkaar kunnen communiceren en je dus via iets zoals je smartphone alles kunt bedienen. Google heeft zijn interesse hierin al getoond tijdens zijn Google I/O en ook Apple toont interesse, maar dan wel op een lichtjes andere manier. In plaats van zelf een toestel zoals Google Home aan te kondigen, hebben ze bij Apple de Home-applicatie ontwikkeld waarmee je al je connected toestellen in je huis kunt bedienen. Ook kun je Home terugvinden in control center om zo snel bijvoorbeeld het licht in de woonkamer uit te doen.

Het klinkt zeker veelbelovend, maar alleen tijd zal kunnen zeggen of de functie ook echt door ontwikkelaars omarmd zal worden. Apple TV heeft ook een rol gekregen in het hele verhaal: het wordt het centrale punt van heel je smart home omdat het altijd aan staat en in verbinding is met het internet.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 20.25.23Telefoneren

Verder is ook de telefoon-applicatie lichtjes onder handen genomen. Vanaf nu kun je een transcriptie krijgen van een voicemail, wat zeker handig is als je even niet kunt telefoneren. Maar weeral: of dit ook in het Nederlands zal werken moeten we nog even afwachten. Functies in de telefoon-applicatie zijn ook beter uitgewerkt

iMessage

Het laatste waar Apple iets dieper op in wilde gaan betreffende iOS 10 is iMessages, berichten voor ons. Een eerste verbetering is dat links nu niet alleen verschijnen als tekst, maar dat ze ook de bijhorende afbeelding weergeven. Video’s gestuurd via een link kunnen onmiddelijk afgespeeld worden in de berichten-applicatie en emojis worden 3 keer groter weergegeven. Net zoals bij facebook messenger het geval is wanneer je enkel een emoji verstuurd. En doordat Siri in je toetsenbord zit zullen emoji’s passende bij een getypt bericht met een klik ingevoegd kunnen worden (in het Engels toch). Verder zijn er bubble-effecten toegevoegd waardoor een bubble met bericht bijvoorbeeld kan glinsteren.

Net zoals bij de Apple Watch al het geval is, kun je nu ook tekeningen versturen via de berichten applicatie en een kort tekstje zelf schrijven. Andere applicaties die je op je toestel kunt vinden, zoals Apple Music, zijn ook volledig geïntegreerd in de berichten applicatie wat delen vanuit deze applicaties makkelijker maakt. Iets wat je wel moet weten is dat de net genoemde functies enkel zullen werken wanneer je iMessages verstuurt, en dus niet bij gewone berichten. Maar geeft nou toe, wie verstuurd zijn berichten niet via het internet?

Net zoals bij facebook messenger, zullen er ook applicaties voor de berichten applicatie verschijnen. Deze applicaties gaan van een app om snel een gif te versturen tot unieke stickers emoji’s. Voor al deze apps bij te houden is Apple met een specifieke app store gekomen: de App Store voor iMessage.

Veel meer

De net genoemde aanpassing zijn maar een greep uit de vele aanpassingen die Apple heeft doorgevoerd in iOS 10. Natuurlijk gaan wij bij All About Phones ons uiterste best doen omjullie  zo snel mogelijk een preview van iOS 10 te kunnen ‘voorschotelen’. Hou dus zeker onze site in de gaten!

Standaard applicaties verwijderen

Iets waar Apple niet echt op ingegaan is tijdens de presentatie, is iets waar wij wel erg blij mee zijn. Vanaf iOS 10 kun je namelijk standaard meegeleverde applicaties, zoals bijvoorbeeld de Maps-applicatie. Het verwijderen van deze applicaties gaat net hetzelfde als wanneer je een andere applicatie zou verwijderen. Mocht je na de applicatie te verwijderen deze toch terug willen gebruiken kun je hem terug downloaden uit de App Store.

iOS 10 komt op 13 september uit.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters