Apple onthult iOS 11: dit is er allemaal nieuw in de grote update

Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse WWDC-keynote iOS 11 uit de doeken gedaan. De grote update voor het mobiele besturingssysteem komt later dit jaar uit. We zetten alle grote veranderingen en nieuwe functies voor je op een rijtje.

Betere kwaliteit beelden en meer ondersteuning

Apple staat er al om bekend de iPhone uit te rusten met behoorlijk wat opties om kwaliteits foto’s en video’s te maken. Volgens de keynote zal dat met iOS 11 alleen maar beter worden. Zo heeft de camera app een verbeterde beeldkwaliteit gekregen en zijn er nieuwe effecten, zoals een langere belichting, aan de app toegevoegd. Verder zal de camera ook betere beelden leveren bij onder andere slechte lichtomstandigheden of bij mensen zonder vaste hand.

iOS 11

Ook de foto app is onderhanden genomen. In iOS 11 zullen bijvoorbeeld sportevenementen en huwelijksfoto’s herkend kunnen worden door de Memories feature. Ook zal het mogelijk zijn om een loop in te stellen bij Live Photos. Hierbij helpt het systeem je zelf om de mooiste loop te maken.

Als laatste zal het JPEG formaat vervangen worden door HEIF (High Efficiency Image Format). Dit formaat neemt minder ruimte in beslag maar levert een betere beeldkwaliteit op. Ook de video’s zullen efficiënter worden. iOS 11 gaat namelijk HEVC video’s ondersteunen, welke minder opslagruimte in beslag nemen voor 4K video’s.

Siri wordt slimmer en is een ware tolk

Zoals velen al hoopten heeft Apple ook Siri aangepakt. Siri is een stukje slimmer geworden en kan nu beter leren welke onderwerpen je interessant vindt. De opgedane informatie wordt vervolgens gedeeld tussen je verschillende Siri apparaten. Dit gebeurt gelukkig wel met een end-to-end encryptie om extra veilig te zijn. Ook is de assistent nu een ware vertaalhulp geworden.

Ze vertaalt tegenwoordig realtime van het engels naar het Chinees, Duits, Italiaans, Frans en Spaans. Siri doet er zelfs een schepje bovenop en doet ook accenten na. Ook zal Siri andere apps inschakelen met wat ze over je interesses heeft geleerd. Als je bijvoorbeeld veel hebt gegoogled naar Grand Prix wedsrijden, zal Apple News ingeschakeld worden om je hier nieuws over te geven.

Person-to-person betalingen

iOS 11 maakt het makkelijk om even een bedrag naar iemand over te maken. Zo wordt het in Apple Pay mogelijk om person-to-person betalingen uit te voeren. Via de berichten app kan je makkelijk een contact selecteren en een betaling uitvoeren met via Touch ID. Ook kan iemand je een betaalverzoek sturen. Je krijgt dan een betaallink toegestuurd. Hierop hoef je alleen te clicken om vervolgens via Apple Pay te betalen. Wanneer jij zelf een bedrag ontvangt wordt dit bijgeschreven op je Apple Pay cash card.

Apple kaarten

In de Apple kaarten app zal in de iOS update meer te zien zijn. Shoppers zullen bijvoorbeeld plattegronden van winkelcentra te zien krijgen in verschillende steden. Automobilisten zullen de app kunnen raadplegen om de maximale snelheden en rijstroken te bekijken. Ook zal de app plattegronden van aanvankelijk 30 luchthavens tonen. De bedoeling is uiteraard dat dit in de toekomst weer wordt.

iOS 11

Audio op alle gebieden geupgrade

De muziek app van Apple wordt een heel klein beetje als Spotify. Als je je altijd al  afvraagt waar je vrienden naar luisteren, zal je dat in iOS 11 eindelijk kunnen zien. Verder komen er ook veranderingen in de auto. CarPlay houdt namelijk in de gaten of je niet te hard rijdt en kan dan een Niet Storen functie inschakelen. Ook in huis ondergaat de audio veranderingen. HomeKit zal uitgerust worden met een nieuwe ondersteuning voor speakers, zoals die van Bang & Olufsen en Bose.

Sonos speakers worden echter niet ondersteund. Voor de nieuwe speaker ondersteuning krijgt de Kit een multiroom versie van AirPlay. Ontwikkelaars zullen blij zijn met de toegang een Apple Music API-kit met iOS 11.

Berichten

Het berichten centrum wordt in iOS 11 samen met het lockscreen in één paneel samengevoegd. Wanneer je omlaag swipet komen ze samen naar beneden. iMessages wordt uitgerust met een nieuwe App drawer en synchroniseert je berichten nu automatisch tussen al je iOS apparaten.

iOS 11

Verdere updates

Als laatste zal het bedieningspaneel een nieuw uiterlijk krijgen. Het wordt omgetoverd tot één grote pagina met al je widgets. Via 3D touch kunnen meer functies opgeroepen worden. Voor ontwikkelaars is er verder een nieuwe Depth API toegevoegd. Hiermee kan in de apps beter diepte worden herkend. Ook ontvangt de iPad een nieuwe apps-dock en een compleet File-systeem waarmee je middels drag-and-drop al je bestanden kunt vinden en verplaatsen.

iOS 11

Beschikbaarheid

iOS 11 komt dit najaar uit voor je iPhone, iPad en iPod Touch, tegelijkertijd met de lancering van de nieuwe iPhones. Helaas betekent dat ook dat een aantal oudere apparaten achter wordt gelaten op iOS 10. Dan hebben we het over de iPhone 5, iPhone 5c en iPad 4. Heb je een nieuwer model uit die drie series of een iPod Touch zesde generatie? Dan kun je op iOS 11 rekenen.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters