Apple patenteert spraakherkenning voor iPhone

Apple heeft recentelijk een patent geregistreerd voor spraakherkenningsfuncties op de iPhone. Daarmee kun je een sms of e-mail in het apparaat dicteren, en die wordt dan automatisch in geschreven tekst omgezet. Een partnerschap met marktleider voor spraakherkenning Nuance is al eerder bezegeld.

Apple Nuance

Vooral die samenwerking met Nuance is belangrijk. Dit bedrijf doet al vijftien jaar in spraakherkenningsoplosssingen voor de computer en de technologie is daar vrijwel perfect. Op mobiele telefoons was het tot voor kort vanwege het gebrekkige processorvermogen niet mogelijk om deze zware software te laten draaien, maar met de laatste generatie dual- en quadcore chips ontlopen die processoren de cpu’s in computers niet zoveel meer.

Een en ander betekent dat je straks tégen je apparaat praat, in plaats van er doorheen naar iemand anders. Een sms of e-mail dicteren belooft met de technologie van Nuance een peuleschil te zijn. Dit kan overigens al bij veel Androidtelefoons, maar die gebruiken een andere technologie die vaak faalt. Het is nog niet mogelijk om in een Androidtelefoon vlekkeloos een hele e-mail te dicteren.

Het patent van Apple belooft wat, want het betekent waarschijnlijk dat op de achtergrond met Nuance wordt gewerkt aan de implementatie van spraakherkenning in het hele apparaat, en ook app-ontwikkelaars kunnen hier hun voordeel mee doen.

Omgekeerde spraakherkenning hoort ook bij het patent. Je kunt je door een vrij natuurlijk klinkende computerstem een sms of e-mail laten voorlezen door je toestel.

Dat Nuance uitgerekend met Apple samenwerkt, is best opmerkelijk, want Nuance heeft nog nooit een computerprogramma voor Apple-computers uitgebracht. De spraakgigant heeft altijd zijn kaarten op Windows gezet met zijn spraakherkenningsprogramma Dragon NaturallySpeaking, dat voor de Nederlandse markt het enige spraakherkenningsprogramma is.

In telefoons kan spraakherkenning zeer handig zijn, bijvoorbeeld bij navigeren, zoekopdrachten of teksten dicteren. Op al deze terreinen is Google ook al actief, maar hier wordt de te herkennen audio eerst naar een server gestuurd alvorens het ‘herkend’ als geschreven tekst wordt teruggestuurd naar de telefoon.

Apple spraakherkenning

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters