Apple patenteert zelfcorrigerende camerafunctie

Apple heeft een nieuw patent geregistreerd voor de camera in de iPhone. Het patent beslaat een functie die scheef genomen foto’s automatisch recht zet.

Apple scheve foto patent

Iedereen die wel eens foto’s maakt kent het wel: de scheve horizon, kerktorens die net zo scheef lijken te staan als de toren van Pisa en meer van dat fraais. Met een echte camera lijkt dat wat minder vaak voor te komen dan als er met een smartphone wordt gefotografeerd. Dat is toch een wat dunner en minder handzaam apparaat als het om stabiele, rechte foto’s gaat.

Apple’s nieuwe patent moet dergelijke scheve foto’s voorkomen. De software in het toestel trekt een scheve foto automatisch recht, direct na het maken van de foto. Op de tekeningetjes die Apple bij zijn patentregistratie inleverde, is te zien dat de software op zoek gaat naar evenwijdige elementen in een foto. Als die niet op gelijke hoogte blijken te staan, grijpt de gepatenteerde software in om ze wel naast elkaar te krijgen.

Hierbij worden ook de talrijke sensors in het toestel benut, zoals de gyroscoop en de accelerometer. Zelfs de GPS-functie wordt benut om vast te leggen hoe het gefotografeerde object ten opzichte van de telefooncamera staat.

De afstand tussen camera en object kan ook worden gemeten met behulp van infraroodstraling of ultrasonische sensors, waar het patent ook melding van maakt. Maar dat vergt hele nieuwe sensors in de iPhone, en het ziet er nu nog niet naar uit dat die binnenkort in het toestel worden gebouwd.

En dat scheelt een hoop moeite voor mensen die anders met programma’s op hun computer achteraf zo’n foto recht proberen te krijgen. Dat kan prima met de meeste computersoftware, maar de moeite wordt je uit handen genomen als Apple dit patent echt in zijn iPhones gaat inbouwen.

Zoals bij elk patent van Apple geldt de disclaimer dat het maar de vraag is of het ooit echt in toekomstige apparaten of software-versies is te zien.

Bron: Ubergizmo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Anoniem -

    Weer een patent van Apple die allang gebruikt wordt. Dit keer in de foto-industrie.
    De reden dat het niet in veel fotoapparatuur is te vinden is omdat de resolutie achteruit gaat als de foto gedraaid wordt.
    Soms wil men ook niet dat een foto gedraaid wordt.

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters