Apple reageert op de beschuldigingen omtrent het opslaan van locatiedata

Producent Apple heeft een vraag en antwoord-persbericht uitgestuurd waarin het bedrijf meer toelichting geeft op het opslaan van locatiedata op de iPhone. Volgens de fabrikant is het niet de bedoeling dat de data zolang wordt opgeslagen en zal het met een software-update komen de bug te verhelpen.

Vorige week ontstond er commotie omdat twee onderzoekers er per ongeluk achter waren gekomen dat de iPhone 3G en hoger locatiedata opslaat tot een jaar terug.

De iPhone bleek een database bij te houden die zeer nauwkeurig bijhield waar de gebruiker met de iPhone was geweest. De onderzoekers wisten vervolgens een programma te schrijven die precies op een kaart liet zien waar men met een iPhone allemaal was geweest.

Nadat Steve Jobs al eerder wist te melden in een e-mail dat de fabrikant zulke data niet opslaat, heeft nu ook Apple zelf een officiële verklaring naar buiten gebracht. In deze Q&A valt te lezen dat Apple het opslaan van de locatie alleen doet om zo een snellere GPS positie te verkrijgen voor de navigatie. Daarnaast bestempelt de fabrikant het tot een bug dat data langer dan een paar dagen wordt opgeslagen op het toestel. Volgens de fabrikant zou dat niet horen en zal Apple binnenkort met een software-update op de proppen komen om de bug te verhelpen.

Volgens Apple zou de data niet langer dan een paar dagen opgeslagen mogen worden op het toestel en zou de overige data geüpload worden naar de fabrikant. Apple schrijft vervolgens in de cache van de iPhone een locatiebestand weg zodat men een snellere GPS locatie kan verkrijgen zodat je daarvoor niet een paar minuten moet wachten. De fabrikant benadrukt dat de data middels een encryptie wordt verstuurd naar Apple en dat het in zijn geheel geanonimiseerd wordt.

Apple slaat de data volgens eigen zeggen alleen op om een verkeersdatabase van gebruikers te kunnen maken om zo in de toekomst daar een dienstverlening aan vast te kunnen knopen. Hierdoor zouden files sneller gedetecteerd worden en zou de iPhone automatisch de autorijder omleiden. Hiermee hint de fabrikant erop dat het met een eigen navigatiesysteem zal gaan komen voor iOS. Volgens de fabrikant zal er snel een software-update komen die ervoor zorgt dat de data nog slechts een paar dagen opgeslagen wordt. Daarnaast zal de database van de locatiegegevens met een andere grotere update voorzien worden van een encryptie zodat deze niet meer uitgelezen kan worden.

iPhone tracking

 

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters