Apple stelt haar iPad-tablet officieel voor

Zoals verwacht heeft Apple tijdens haar Keynote in San Francisco de iPad officieel bekendgemaakt. Het apparaat houdt het midden tussen een iPhone en een Macbook.

De geruchten over de tablet van Apple zweven al tijden rond. Het apparaat heeft in de geruchtenmolen al bekendgestaan onder de naam iTablet, iSlate en iPad, terwijl nu duidelijk is geworden dat het apparaat officieel iPad gaat heten. De eerste geruchten doken voor het eerst op ergens vorig jaar. De eerste concrete informatie kwam net voor de jaarwisseling naar buiten. Ook kon informatie over de gebruikte chipset niet verborgen gehouden worden. Ook enkele functies van de tablet lekten uit. Daarna werd snel bekend dat de keynote vandaag zou volgen, waar de eerste tablet van Apple nu officieel voorgesteld is tijdens een live Keynote. Hoe de tablet er uit kwam te zien bleek al eerder, toen er plaatjes van uitlekten. Ook de prijzen zouden vooraf al gelekt zijn. Daarvan bleek echter weinig te kloppen. Op de Keynote werd verteld dat de goedkoopste iPad 500 Dollar gaat kosten. Dan krijg je 16GB intern geheugen. De versie met 32GB gaat 600 Dollar kosten en die van 64GB moet 700 Dollar opbrengen. Daarvoor krijg je echter een apparaat zonder 3G. Wil je er een met 3G-functionaliteit, moet er 130 Dollar extra neergeteld worden bij elke versie. De 3G-versie beschikt ook over GPS daar waar de normale dat niet heeft. Wat opvalt is dat Apple hiervoor gebruik gaat maken van een micro-Sim in plaats van een normale simkaart.

Apple begon de Keynote met een aantal statistieken te presenteren. Deze gingen vooral over de hoeveelheid iPhones die er verkocht zijn, hoeveel applicaties er uit de App Store gedownload zijn en hoeveel geld het bedrijf inmiddels daarmee ophaalt. Vervolgens werd meteen aangekondigd wat we eigenlijk al wisten: de tablet van Apple. Het bedrijf presenteert het apparaat zelf als iets tussen de iPhone en de Macbook in.

Apple iPad

 

Apple iPad 3G

 

Apple iPad

 

Apple iPad

 

De belangrijkste functies werden door Apple CEO Steve Jobs uitgelicht. Allereerst het homescreen. Apple heeft waarschijnlijk geleerd van de kritiek op de iPhone, en biedt de iPad aan met een naar eigen inzicht in te richten homescreen. Verder focust het apparaat vooral op webbrowsing. Het onscreen Qwerty-toetsenbord helpt je daarbij, alsmede het scherm wat meedraait, zodat je beeld nooit op de kop staat.

iPad Steve Jobs

 

iPad web

 

Andere belangrijke functionaliteit is mail. Hiervoor heeft Apple een handig dropdownmechanisme bedacht zodat je snel je laatste mailtjes op een rijtje hebt. Ook is de interface voor je email speciaal ontworpen voor de tablet. Uiteraard is ook multimedia op het draagbare apparaat onmisbaar. Hiervoor is de iTunes Store ingebouwd, waardoor je toegang hebt tot dezelfde grote multimediabibliotheek waar bijvoorbeeld de iPhone ook al gebruik van kan maken. Zo kun je foto’s, video’s en andere zaken gemakkelijk bekijken op het grote scherm. Opvallend is dat Flash-ondersteuning nog altijd afwezig is. Eerder bleek al dat Adobe gestopt was met het ontwikkelen van Flash voor de iPhone, maar nu lijkt Adobe helemaal opgehouden te zijn met ontwikkelen voor Apple-apparaten. Verder is er ook nog steeds geen ondersteuning voor multitasking, terwijl daar juist op een iPad meer behoefte aan zou zijn dan op een iPhone.

De interface voor mail, Google Maps, foto’s werden in detail getoond door Steve Jobs. Hoe dat er ongeveer uit komt te zien zie je op de screenshots hieronder. De Apple-topman spendeerde in de Keynote het meest aan het tonen van de multimediafunctionaliteit. In de Maps-applicatie werd getoond hoe streetview op de iPad er uit komt te zien.

iPad no flash

 

iPad mail

 

iPad keyboard

 

iPad maps

 

De specificaties laten zien dat de tablet-pc nog geen twee centimeter dik is. Het gewicht is net geen 700 gram, en dat maakt het apparaatje relatief klein. Zeker gezien het feit dat Apple er in geslaagd is om een 9,7 inch scherm op de iPad te proppen. Dat scherm is overigens voorzien van een IPS-paneel, wat bekendstaat om zijn goede beeldkwaliteit. Naar eigen zeggen zou het met de aanraakgevoeligheid van het scherm ook wel goed zitten. Verder zit er een zelfgefabriceerde chip in, welke het geheel laat werken op 1GHz. Je kunt er tot 64GB flash-geheugen in stoppen, en qua verbindingen beschikt de iPad over 802.11n Wi-Fi en Bluetooth 2.1 met EDR. De batterij zou tot tien uur meegaan. Voor de internetverbinding kun je naast Wi-Fi ook gebruikmaken van 3G-netwerken. In de Verenigde Staten zal AT&T een speciaal iPad-prepaid strucutuur uitbrengen welke de gebruiker voor 30 Dollar onbeperkt data laat verstoken. Uiteraard blijft het afwachten wat hier de prijzen zullen zijn voor een dergelijk abonnement. Apple meldt dat daarvoor in juni of juli meer informatie beschikbaar komt over prijzen en levertijden in Europa. Daarbij werd verteld dat de iPad niet gelocked zal zijn, en de beschikking heeft over GSM. Hierdoor kan een Amerikaanse iPad ook hier werken.

Qua software lijkt de tablet erg op de telefoon van Apple. Het onderliggende besturingssysteem is, ondanks de zichbaar andere interface, gelijk en alle applicaties uit de App Store zullen werken op de iPad. Ontwikkelaars zullen wel hun applicaties aan moeten passen. De SDK, welke sinds vandaag geüpdated is, helpt je daarbij.

iPad icons

 

iPad App Store

 

Bij de iPhone bleek al dat Apple groot in wil gaan zetten op het spelen van games. De iPad, met zijn grote scherm, leent zich ook erg goed voor games en het is dan ook niet verwonderlijk dat ook hier games weer een belangrijk aspect worden. Om de ambities aan te geven heeft Apple op de Keynote iemand van de spelletjesmaker Gameloft uitgenodigd. Op de iPad werd vervolgens een spel getoond wat werkt met OpenGL ES, wat ook al op de iPhone ondersteund wordt. Het getoonde FPS-spel kan bediend worden met een onscreen D-pad, iets wat we ook al van de Apple-smartphone kennen.

Ook EA, al langer partner van Apple als het gaat om games uitbrengen, liet een spel zien. De game-uitgever toonde Need For Speed, en deze laat zich eveneens bedienen zoals je dat mag verwachten. Ook werd er een honkbalspel getoond. Het lijkt erop dat spelontwikkelaars vanaf het begin af aan betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen van de iPad, waarschijnlijk nadat hun interesse door de iPhone is aangewakkerd.

iPad game

 

iPad game

 

Een apparaat zoals de iPad leent zich ook uitstekend als E-reader. De New York Times zag de mogelijkheden hiervan wel in, en heeft voor de Keynote al een applicatie gemaakt welke de gebruiker door de krant laat navigeren alsof je een papieren versie in handen hebt. Er zitten handige navigatieknopjes ingebouwd, en ook filmpjes kunnen embedded worden afgespeeld. Het is zeer waarschijnlijk dat ook andere partijen dit voorbeeld volgen, en een E-readerachtige applicatie uitbrengen voor de iPad.

Apple heeft zelf ook wel door dat E-books zich goed lenen voor de tablet. Daarom is er een iBook-applicatie ontwikkeld, waarmee je je E-books kunt lezen. De boeken die je op de iPad hebt ingeladen worden grafisch weergegeven op een digitale boekenplank. Mocht je nog geen E-books bezitten, kun je deze vanaf nu aanschaffen in een speciale downloadwinkel. Deze kan gezien worden als een aanvulling op de iTunes-winkel. Er is tevens de mogelijkheid om uit verschillende fonts te kiezen bij het lezen van een E-book.

iPad NYT

 

iPad e-book

 

iPad bookshelf

 

Apple gaat de iPad het pakket iWork meegeven. Dat houdt in dat het apparaat de beschikking krijgt over een soort office-pakket, met spreadsheets, documenten en andere veelgebruikte office-zaken. iWork geeft je een zeer uitgebreid pakket aan functies. Apple heeft speciaal voor de iPad de interface grondig onder handen genomen, waardoor het nu uitermate geschikt is voor de tablet. De verscheidene iWork-applicaties kunnen voor 10 Dollar per stuk aangeschaft worden in de App Store.

iPad iWork

 

iPad iWork

 

iPad iWork

 

iPad iWork

 

Naast de iPad zelf werden ook de accessoires getoond. Er is een dock, om je tablet te laten functioneren als fotolijstje. Daarnaast is er ook een keyboard-dock. Dit is een hardwarematig toetsenbord met een dock die je iPad in een positie zet alsof het een gewone monitor zou zijn. Ook wordt er een bescherm-case aangeboden, wat niet gek is gezien het grote kwetsbare scherm.

iPad keyboard dock

 

Foto’s met dank aan Engadget.

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters