Apple blijft koning in krimpende tablet markt

Uit data van onderzoeksbureau IDC blijkt dat de tablet markt blijft krimpen, maar dat Huawei er wel steeds meer weet te verkopen.

Tablet markt

Tablet iPad
De iPad

Analisten voorspellen al jaren dat de tablet markt zal blijven krimpen omdat smartphones steeds groter worden. Taken die je eerder liever op een tablet uitvoerde omdat je een groter scherm nodig hebt kunnen steeds vaker ook gewoon op je smartphone worden gedaan. Dat zien we ook terug in de data van IDC, een onderzoeksbureau dat de tablet markt nauw in de gaten houdt.

Top vijf

Volgens het onderzoeksbureau werden er in het eerste kwartaal van 2016 39.6 miljoen tablets verkocht, wat 14.7% minder is dan in dezelfde periode van 2015. Apple blijft nog steeds de leider in de tablet markt met maar liefst 27.2% van alle verkochte tablets. Samsung staat op de tweede plek, maar het Koreaanse bedrijf ervoer wel de grootste daling. Het bedrijf verscheepte 6 miljoen tablets, wat 28.1% minder is dan vorig jaar. Daarmee is het bedrijf verantwoordelijk voor 15.2% van het totale aantal verkochte tablets in het eerste kwartaal van dit jaar.

IDC tablet

Op de derde plek vinden we Amazon terug met 2.2 miljoen tablets. Daarmee zijn de Fire Tablets goed voor 5.7% van het totale aantal verkochte tablets, waarmee het Lenovo (5.5%) net inhaalt. Huawei sluit de top vijf af met 2.1 miljoen verscheepte tablets en 5.2% van het aantal verscheepte tablets, wat zeer indrukwekkend is. In dezelfde periode van 2015 had het Chinese bedrijf namelijk nog een aandeel van 2.4%. De vraag blijft echter hoeveel ruimte er zal blijven voor zulke groei in een alsmaar sneller krimpende markt.

Hybride tablets

De laatste jaren zijn tablets met een afneembaar toetsenbord een stuk populairder geworden, want dat is een vlak waarop tablets zich nog wel kunnen onderscheiden van de alsmaar groter wordende smartphones. Afneembare tablets zijn goed voor 4.9 miljoen verscheepte tablets en daarmee 12.4% van het totale aantal in het eerste kwartaal van 2016. Apple is vooral verantwoordelijk voor dat hoge aantal, maar IDC concludeert dat Microsoft in het komende jaar Apple in zou kunnen halen met de Surface lijn.

Bron: IDC

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters