Apple verdringt andere tabletfabrikanten al in de fabrieken

Apple is tot dusver de enige fabrikant die succes boekt met een tablet, de iPad. Alle andere tabletfabrikanten komen er niet aan te pas. Dat komt niet alleen doordat die fabrikanten qua hard- en software mijlen op Apple achterlopen, maar ook doordat Apple alle beschikbare componenten en fabricageruimte in Aziatische fabrieken heeft opgekocht.

tablets

Apple verdringt op die manier de concurrentie al in de fabrieken waar de tablets worden gemaakt. Al dan niet bewust wordt mogelijke concurrentie zo de voet dwars gezet, want bijna alle fabrieken die tablets kunnen produceren, maken iPads. Ook heeft Apple de beste componenten allemaal opgekocht. De makers van andere tablets moeten noodgedwongen terugvallen op tweederangs componenten. Wat dat in de winkel voor indruk geeft als een tablet van een andere fabrikant naast een iPad wordt gelegd, laat zich raden.

Sommige fabrikanten doen het rustig aan met de productie van tablets, omdat Apple toch zo heerst op deze markt dat er geen beginnen meer aan is. HP is er vorige week helemaal mee opgehouden, maar anderen niet. Samsung heeft deze week zijn door patentrechtszaken geplaagde tablet Galaxy Tab 10.1 op de markt gebracht. En RIM probeert het nog altijd met zijn BlackBerry Playbook , waarvan de verkoopcijfers ten opzichte van de iPad echter volledig in het niet vallen.

De TouchPad kwam maanden te laat op de markt, omdat HP nergens componenten en productielijnen kon vinden voor zijn tablet. Bovendien steekt de hardware schril af tegen de iPad omdat de componenten die HP eigenlijk had willen gebruiken, al waren opgekocht door Apple. Dit bedrijf onderhandelt met de hardwarefabrikanten over de beste materialen die er beschikbaar zijn. Zodat er voor de concurrentie niets meer overblijft.

Bij HP wordt deze handelwijze door Apple kwalijk gevonden. Binnen het bedrijf heerst de mening dat Apple zo niet alleen de toegang tot componenten blokkeert, maar ook de innovatie op deze markt in de weg zit.

Al eerder uitte HTC hetzelfde verwijt aan Apple, maar met een andere achtergrond: de innovatie in de mobiele elektronicawereld werd geblokkeerd door de talloze patentrechtszaken waar Apple mee schermt, zo vindt de Taiwanese fabrikant.

Bron: The Next Web

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters