Apple verkrijgt patent op iOS interface; concurrenten baden in het zweet

Apple heeft een patent toegewezen gekregen die haar iOS-interface tot in het detail beschrijft. Het patent kan verstrekkende gevolgen hebben voor het Android OS, zo menen experts.

Het patent wordt beschreven door Patently Apple en is zeer uitgebreid te noemen. Bijna alle aspecten van het iOS-interface, het interface dat op de iPhone, iPod en iPad dienst doet, zijn in het patent beschreven en toegewezen aan Apple. Het is geen groot geheim dat concurrenten als Android veel interface zaken gebaseerd hebben op de ideeën van Apple. Zo ligt Samsung veelal onder vuur omdat haar icoontjes overeen zouden komen met die uit iOS.

Het patent beschrijft ondermeer de interface voor de video speler, camera, telefoonmenu, e-mail, browser, widgets, zoeken, notities en de kaarten-applicatie in iOS. Daarnaast wordt ook het gebruik van multitouch omschreven in de interface, iets waar Android nog wel eens op termijn problemen mee kan gaan krijgen om dat multitouch nagenoeg op zelfde manier in dat platform werkt.

In het patent worden ook bepaalde workflows en usecases besproken. In totaal worden 30 voorbeelden gegeven en claims gemaakt van hoe applicaties reageren in iOS zodra ze bediend worden en wat de grafische reacties zijn van de apps op bepaalde invoer. Vooral deze beschrijven zijn erg belangrijk aangezien veel andere systemen de zelfde reacties qua gebruik laten zien in hun OS. Zo wordt aangestipt hoe een document wordt weergegeven en vervolgens het systeem zich aanpast aan de weergave door de informatiebar aan te passen, de menu-opties van de app te weergeven en opties te geven om het bestand te delen.

Florian Mueller, patent expert op het gebied van consumentenelektronica, laat desgevraagd aan All About Phones weten dat hij de kans hoog acht dat het patent binnenkort ingebracht zal worden door Apple om diens concurrenten te bestrijden. Apple lijkt dan ook kans te maken op een grote overwinning jegens het Android OS, mits de fabrikant haar argumenten goed weet te presenteren en Google en diens partners het niet weten te weerleggen.

Apple iOS patent

 

Apple iOS patent

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Timboektoe -

    Toch raar dat de iOS interface nu pas een patent krijgt. Het is al sinds 2007 op de markt.
    Wat gaat er mis in de verstrekking?

    1. Danijel -

      Het toekennen van een patent is vaak een proces van vele jaren omdat uitgezocht moet worden of het patent wel rechtsgeldig is en geen inbreuk maakt op een ander patent. Een patent aanvraag kan soms wel 10 jaar duren als het een heel belangrijk patent is en er veel afhankelijkheden zijn.

The Machines AR game

Deze drie iOS 11 features zouden we ook graag bij Android zien lees verder

Apple App Store

iOS 11: dit is er allemaal veranderd in de nieuwe App Store lees verder

Dikke bonussen: Pokémon Go Equinox Event gaat van start! lees verder

iPhone 6

Zo bespaar je opslagruimte met iOS 11 lees verder

iOS 11

iOS 11 is nu beschikbaar: 11 nieuwe features die je moet checken lees verder

Apple vs Android

Android toestellen vertonen twee keer zo vaak kuren als iPhones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters