Apple Watch 24 april te koop in onder andere VS en Engeland

De Apple Watch is vanaf 24 april in een beperkt aantal landen te koop. Nederland hoort hier niet bij en het is onduidelijk wanneer het horloge van Apple wel in Nederland verkrijgbaar is. De goedkoopste versie van Apple’s eerste smartwatch kost 349 dollar, wat betekent dat het horloge in Nederland waarschijnlijk straks vanaf 349 euro verkrijgbaar is.

Apple Watch 24 april te koop in onder andere VS en Engeland watch

Dit liet Apple-CEO Tim Cook vandaag op een presentatie weten. Daarin vertelde hij ook dat iOS 8.2 vanaf vandaag wordt uitgerold. Dit besturingssysteem heb je nodig om een Apple Watch te gebruiken. Over deze smartwatch gaf Apple vandaag ruimschoots meer tekst en uitleg. Zo is er ook duidelijkheid over de vraagprijs van de Apple Watch. De sportversie kost dus 349 dollar, maar exemplaren die een bandje van roestvrij staal hebben, kosten al gauw tussen de 550 en 1000 dollar. De duurste exemplaren gaan meer dan 10 duizend dollar kosten. De Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en Duitsland behoren tot de eerste landen waar de Apple Watch te koop is. De voorverkoop begint 10 april.

Apple Watch 24 april te koop in onder andere VS en Engeland watch2

Tijdens de presentatie gaf Cook meer informatie over de Apple Watch. Zo ging hij uitgebreider in op de aanpasbare interface. Zo kun je op het scherm van de Apple Watch onder andere een kalender en stopwatch aanzetten. Als je op het horloge naar boven veegt, zie je vlug wat informatie, zoals je hartslag. Daarnaast is de Apple Watch uitgerust met een speaker en microfoon, zodat je door het horloge kunt bellen. Hier heb je dus niet per se je smartphone voor nodig. De Apple Watch kan via Bluetooth en wifi met je iPhone verbonden zijn. Alle notificaties die je op je iPhone krijgt, worden ook op het horloge doorgegeven.

In de Apple Watch komen nog een aantal interactieve dingen te zitten. Zo kun je op het horloge een tekening maken, die op het horloge van vrienden exact hetzelfde wordt weergegeven. Wat hier precies het nut van is, is nu (nog) niet duidelijk. Apple ziet voor de Watch ook een belangrijke rol weggelegd in het HealthKit-verhaal, waarover onderaan dit artikel meer informatie staat.

Ook heeft Apple een toelichting gegeven van apps voor de Apple Watch. Zo is er een Twitter-app en een Instagram-app voor het horloge en zijn er ook muziek- en navigatie-apps van Apple voor de Watch. Daarnaast heb je via de Apple Watch ook toegang tot Apple Pay, de mobiele betalingsdienst van de fabrikant. Je moet twee keer op het knopje aan de zijkant klikken om met Apple Pay te betalen. Spraakassistent Siri wordt geactiveerd door op het kroontje, de draaiknop aan de zijkant van de Apple Watch, te klikken. Via spraakassistent Siri kun je het horloge verschillende opdrachten geven, zoals het tonen van de weersvoorspelling voor de komende dagen.

Verder zijn er apps voor bijvoorbeeld taxidienst Uber en kun je je Apple Watch als sleutel voor je hotelkamer gebruiken. Je kunt het horloge ook gebruiken als boardingpass voor je vliegtuig, iets dat nu ook met bijvoorbeeld je smartphone kan. Apple ziet voor zijn Watch ook een rol weggelegd in je ‘smart home’. Zo is het de bedoeling dat je met het horloge je garagedeur kan dichtdoen en het alarm van je huis aan- of uitzet.

Apple Watch mpower
Bron: TheVerge

Apple maakte tijdens de presentatie verder bekend dat er inmiddels 700 miljoen exemplaren van de iPhone zijn verkocht. Elk jaar stijgt de verkoop met grofweg 50 procent, terwijl de rest van de industrie hun verkoop elk jaar met ongeveer een kwart ziet stijgen. Daarnaast gaf Tim Cook nog een paar statistiekjes prijs, zoals het feit dat er inmiddels 700 duizend betaalpunten zijn in de Verenigde Staten voor Apple Pay. Tegen het einde van het jaar kun je in de VS in 100 duizend drinkautomaten een blikje cola kopen met je iPhone door middel van Apple Pay.

Daarnaast kwam HealthKit uitgebreid aan bod. Voor iOS zijn er inmiddels 900 apps waarmee je je gezondheid kunt monitoren, zoals fitness-apps. Apple wil tevens voor het einde van het jaar met meer concrete plannen komen voor HomeKit, het internet of things-programma van de fabrikant. Dit betekent in feite dat je smartphone de afstandsbediening van je huis wordt, zodat je dus met je smartphone de kachel aanzet of de stofzuiger aan het werk zet.

De gezondheids-tak van Apple wordt overigens verder uitgebreid, via ResearchKit. Hiermee wordt medisch onderzoek gedaan. Onder andere de universiteit van Oxford en de Michael J. Fox-stichting voor de Ziekte van Parkinson zijn hierbij betrokken. Met de mPower-app kun je met je iPhone kijken of je symptomen voor de Parkinson-ziekte hebt. Soortgelijke apps komen er ook voor diabetes, borstkanker en astma. Apple benadrukt overigens dat het geen toegang heeft tot jouw gegevens.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters