'Apple Watch grotere afleiding dan mobiele telefoon achter het stuur'

De Apple Watch dreigt een grotere afleiding te worden voor automobilisten dan een smartphone. Een bedrijf in Engeland pleit ervoor om de horloges te verbieden.

De Apple Watch komt door productieproblemen in februari 2015 op de markt

Dit pleidooi is afkomstig van SmartWitness, een bedrijf dat zich bezighoudt met veiligheidsvraagstukken. SmartWitness wijst op een recent onderzoek van het Transport Research Laboratory. Daar kwam uit dat de Apple Watch chauffeurs veel meer en langer afleidt dan een smartphone.

Automobilisten met een smartwatch die met een noodsituatie werden geconfronteerd, deden er 2,52 seconden over om uit te wijken of een noodstop in te zetten. Chauffeurs die met een smartphone speelden achter het stuur, hadden daar maar 1,85 seconden voor nodig. Automobilisten die afgeleid waren door een gesprek met een passagier, hadden 0,9 seconden nodig om in te grijpen om een ongeluk te voorkomen. De verschillen lijken klein, maar in een noodsituatie kan een tiende van een seconde al voldoende zijn om een ongeluk te krijgen of te voorkomen.

Vermoed mag worden dat de nieuwe technologie van de smartwatches de drager in het begin erg bezighoudt, wat dan uiteraard gevolgen heeft voor zijn reactiesnelheid achter het stuur. Ook kan het zijn dat de vele functies van het horloge niet onmiddellijk begrepen worden, zodat de drager er langer op zit te prutsen. Ook dat leidt af van de weg.

Nu is in Nederland alleen het vasthouden van een mobiele telefoon verboden achter het stuur, en vager omschreven, alle activiteiten die afleiden van verantwoord weggebruik. Waar bijvoorbeeld ook het eten van een broodje onder zou kunnen vallen. Voor het voorkomen van gepruts op smartwatches en kijken op deze horloges tijdens het rijden is nog geen wet bedacht.

Bron: Ubergizmo

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters