'Apple Watch grotere afleiding dan mobiele telefoon achter het stuur'

De Apple Watch dreigt een grotere afleiding te worden voor automobilisten dan een smartphone. Een bedrijf in Engeland pleit ervoor om de horloges te verbieden.

De Apple Watch komt door productieproblemen in februari 2015 op de markt

Dit pleidooi is afkomstig van SmartWitness, een bedrijf dat zich bezighoudt met veiligheidsvraagstukken. SmartWitness wijst op een recent onderzoek van het Transport Research Laboratory. Daar kwam uit dat de Apple Watch chauffeurs veel meer en langer afleidt dan een smartphone.

Automobilisten met een smartwatch die met een noodsituatie werden geconfronteerd, deden er 2,52 seconden over om uit te wijken of een noodstop in te zetten. Chauffeurs die met een smartphone speelden achter het stuur, hadden daar maar 1,85 seconden voor nodig. Automobilisten die afgeleid waren door een gesprek met een passagier, hadden 0,9 seconden nodig om in te grijpen om een ongeluk te voorkomen. De verschillen lijken klein, maar in een noodsituatie kan een tiende van een seconde al voldoende zijn om een ongeluk te krijgen of te voorkomen.

Vermoed mag worden dat de nieuwe technologie van de smartwatches de drager in het begin erg bezighoudt, wat dan uiteraard gevolgen heeft voor zijn reactiesnelheid achter het stuur. Ook kan het zijn dat de vele functies van het horloge niet onmiddellijk begrepen worden, zodat de drager er langer op zit te prutsen. Ook dat leidt af van de weg.

Nu is in Nederland alleen het vasthouden van een mobiele telefoon verboden achter het stuur, en vager omschreven, alle activiteiten die afleiden van verantwoord weggebruik. Waar bijvoorbeeld ook het eten van een broodje onder zou kunnen vallen. Voor het voorkomen van gepruts op smartwatches en kijken op deze horloges tijdens het rijden is nog geen wet bedacht.

Bron: Ubergizmo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Apple iPhone 8

Deze feature willen iPhone-gebruikers het liefst van Android overnemen lees verder

iPhone X swipe

iPhone X op het oog? Leer alvast deze 13 gebaren lees verder

iOS 11 batterij wifi bluetooth

iOS 11 zorgt voor klachten over de accuduur, zo fix je het lees verder

Nude App

Nude: zo verberg je automatisch naaktfoto’s op je smartphone lees verder

Apple iOS 11.1 emoji's

Dit zijn de nieuwe emoji’s die je met iOS 11.1 krijgt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters