'Apple werkt aan mini-iPhone van 200 dollar'

Al jaren geleden deed het gerucht de ronde dat Apple een miniatuurversie van de iPhone zou uitbrengen. Die geruchten verstomden nadat Apple jaarlijks onverstoorbaar een nieuw 3.5 inch model uitbracht, maar ze zijn nu ineens weer te horen en niet van de minste bronnen.

Apple iPhone 4 piano

Sinds het eerste gerucht over een mini-iPhone zo’n twee jaar geleden de ronde deed, is de telecommarkt flink veranderd. Apple voelt zich kennelijk bedreigd door de grote hoeveelheden Android-telefoons in het midrange-segment en zou daarom nu ook in dat segment een telefoon willen uitbrengen. Dit zou vernomen zijn van Apple-werknemers die van het plan op de hoogte zijn gesteld.

De mini-iPhone zou veel goedkoper en ook kleiner zijn dan de iPhone 4, zei een persoon die een prototype heeft gezien, en anoniem wil blijven omdat de plannen nog niet officieel bekend zijn gemaakt door Apple. De bron meldde dat Apple bezig is met technologie die het mogelijk maakt om deze iPhone op meerdere soorten netwerken te gebruiken.

CEO Steve Jobs van Apple, die ondanks zijn ziekte bij grote strategische beslissingen betrokken blijft, zou erop mikken om het grote ‘prijs-gat’ tussen de iPhone en de Android-telefoons te verkleinen door een tweede toestel uit te brengen. De massa Android-toestellen die inmiddels op de markt zijn, zetten de verkoopcijfers van de iPhone nogal in de schaduw. Google’s Android bezit nu zo’n 33 procent van de wereldwijde smartphonemarkt, terwijl Apple niet verder komt dan 16 procent.

De prijs van tweehonderd dollar voor de mini-iPhone is zonder bijbehorend abonnement. Het toestel zou worden voorzien van een ingebouwde simkaart, die niet verwisseld kan worden; een soort simchip dus. Een eerder plan van Apple om de ‘gewone’ iPhone van zo’n vaste simkaart (de Universal Sim) te voorzien, strandde op bezwaren van telco’s.

De nieuwe mini-smartphone zou ergens halverwege dit jaar bekend worden gemaakt, maar de introductie kan nog worden vertraagd of zelfs geheel geannuleerd, meldde de bron. Weinig Apple-werknemers weten details over het project. Apple werkt vaker aan producten die uiteindelijk de markt niet bereiken.

Het formaat is niet helemaal helder. De ‘mini’ zou ongeveer een derde kleiner zijn dan de iPhone 4, meldde de bron.

De prijs kan zo laag worden gesteld omdat er dezelfde materialen in zouden worden gebruikt als in de huidige generatie iPhones. Telkens als Apple een nieuwe iPhone op de markt bracht, zaten er nieuwe materialen in, zoals laatstelijk het Retina display van de iPhone 4. Dergelijke materialen zijn duur bij introductie maar de prijs ervan daalt na een tijdje. En daar zou de mini-iPhone van profiteren, zodat er een lagere prijs voor kan worden gevraagd.

Het is niet zeker of dit toestel ook dual-mode wordt. Wat betekent dat het zowel op cdma- als gsm-netwerken kan worden aangesloten.

Door het nieuwe kleine toestel zo goedkoop te maken, zou Apple in de woordenstrijd met de telco’s een belangrijk voordeel genieten. Het apparaat is zo goedkoop dat het zonder subsidie van de telco kan worden verkocht, en zo hoeven mensen niet een peperduur abonnement af te sluiten om het apparaat maar te krijgen.

Een ander gerucht meldt dat Apple ook nog bezig is met een herziene iPhone, waarin de klanten in de software zelf kunnen instellen op wat voor netwerk het apparaat moet werken. Een bezitter van zo’n telefoon kan dus het toestel zelf instellen naar de wensen van zijn telco.

Bron: Bloomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Mini iPhone -

    Ik zie het nut niet van in.
    Dan is de scherm rond de 2.5 inch.
    Ze kunnen beter de vorige modellen wat moderniseren en goedkoper op de markt positioneren.

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Waarom iPhones het volgend jaar winnen van Android toestellen lees verder

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters