Apple wint patentzaak van Nokia

Apple heeft een rechtszaak gewonnen die Nokia tegen het bedrijf had aangespannen vanwege een patent. Nokia beweerde dat Apple dat patent had geschonden, maar de rechter oordeelt daar in een voorlopige uitspraak anders over.

Nokia VS Apple

De zaak werd gevoerd voor de International Trade Commission (ITC) in Amerika. Daar worden veel patentzaken aangespannen. Rechter James Gildea vonniste dat de zaak die Nokia had aangespannen vanwege het gebruik van bepaalde software in de iPhone 3GS en de iPod Nano, nergens op was gebaseerd. De zaak loopt al sinds december 2009.

De zaak is echter nog niet voorbij. Rechter Gildea heeft een voorlopige uitspraak gedaan; nu moet de hele ITC zich nog over de kwestie buigen. Dat gebeurt waarschijnlijk in augustus.

Nokia is nog lang niet klaar met zijn gevecht tegen Apple. Het bedrijf meldde na het vonnis dat het nog even bekijkt wat er nu moet gebeuren. ”Nokia is het niett eens met het vonnis dat er geen sprake is van schending van ons patent. Maar we moeten de details van de uitspraak nog bestuderen voordat we beslissen over mogelijke vervolgstappen’, meldde woordvoerder Mark Durrant van Nokia.

Apple en Nokia maken elkaar overal ter wereld het leven zuur met patentzaken. De ITC is populair, omdat die tot een importverbod van goederen kan beslissen en dat brengt de concurrent grotere schade toe dan een boete. Zaken in Amerika worden voornamelijk gevoerd omdat daar hogere schadeclaims kunnen worden gevraagd. Nokia heeft nog patentzaken lopen over talloze Apple-producten, van de iPod Touch tot de MacBook.

Na de uitspraak steeg het aandeel Apple met 1,9 procent. Dat van Nokia daalde met 0,3 procent, maar dat was net voor de uitspraak.

De ITC heeft het deze week druk, want er is ook net een uitspraak gekomen over een herziening van een claim van een miljard dollar van Kodak tegen Apple en BlackBerrymaker Rim. Eerder oordeelde de ITC dat die claim onterecht was, maar Kodak heeft het voor elkaar gekregen dat de ITC die zaak opnieuw bekijkt. Een vonnis wordt in mei verwacht.

Bron: The New York Times

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters