Apple WWDC keynote: Alles dat Apple heeft aangekondigd

Het is dan eindelijk zover: Apple gaat vanavond onder andere de nieuwste versie van iOS, OS X en WatchOS aankondigen. We zetten al het nieuws voor je op een rijtje zodat je niks hoeft te missen.

WWDC 2016

Het is eindelijk zover, Apple’s Worldwide Developers Conference is begonnen, waar het bedrijf de nieuwste versie van iOS en OS X uit de doeken gaat doen. Daarnaast heeft het bedrijf vast nog een aantal verrassingen in petto, al blijkt uit geruchten dat er waarschijnlijk geen hardware zal worden aangekondigd. We zullen dit artikel tijdens de persconferentie updaten met het laatste nieuws, dus blijf vooral dit artikel checken! Ondertussen kun je alvast onze verwachtingen voor het event lezen in dit artikel. Je kunt de livestream zelf live volgen via de website van Apple.

WatchOS

WatchOS 3

Apple begon met het onthullen van een verrassend grote update voor de Apple Watch, WatchOS 3. De update maakt de Apple Watch niet alleen zeven keer zo snel maar verandert ook de interface en voegt een groot aantal nieuwe handige functies aan het besturingssysteem toe. Lees meer over de grote update in ons artikel over WatchOS 3!

Apple TV

Volgens Apple is de de nieuwste Apple TV een groot succes. In slechts zeven maanden zijn er meer dan 1300 videokanalen en 6000 native apps aan het platform toegevoegd. Apple gaat de komende maanden nog een aantal grote namen aan zijn product toevoegen: onder andere Fox Sports Go, Sling, NBA 2K en Minecraft Story Mode zullen hun opwachting maken.

Ook kondigde Apple een totaal vernieuwde Apple TV remote app aan, met dezelfde functionaliteit als de Siri afstandsbediening. De app kan ook gebruikt worden als een controller voor games. Over Siri gesproken: de slimme assistent van Apple kan nu ook op Youtube zoeken naast 650,000 films en series. Ook wordt het voor gebruikers makkelijker om in te loggen op streamingdiensten.

macOS

MacOS

Na WatchOS was het de beurt aan macOS. Ja, het is eindelijk gebeurt. Apple heeft de naam Mac OS X vervangen door macOS zodat de naamgeving meer in lijn is met de andere besturingssystemen. Een aantal jaren geleden stapte Apple dan af van de kat-naamgeving, en gingen ze het besturingsysteem namen geven van bekende locaties in Californië. Dit jaar is het macOS Sierra geworden. Natuurlijk is dit niet alles, er zijn ook heel wat functies bijgekomen in de nieuwe versie van macOS.

Een van deze functies is Auto Unlock, dankzij deze functie is het mogelijk om zonder wachtwoord in je computer te komen. Dit dan wel wanneer je een Apple Watch hebt. Apple schaart haar nieuwe functies onder de noemer ‘Continuity’. Een andere handige nieuwe functie is een universeel clipboard. Kopiëren en plakken is nu universeel, wat betekent dat je iets op je Mac kunt kopiëren en vervolgens op je iPhone binnen een chat met je familie kunt plakken.

Ook is Apple Pay nu beschikbaar op MacOS. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld binnen Safari Apple Pay gebruiken om aankopen te doen. Ook brengt de update een picture-in-picture functie met zich mee, waarmee je vergelijkbaar met de iPad bijvoorbeeld een video kunt kijken terwijl je aan het typen bent in Word. Apple kondigde daarnaast ook aan dat Siri naar MacOS komt, een langverwachte zet. De assistent kan je nu ook op je laptop en computer helpen met allerlei taken, mits je natuurlijk diensten van Apple gebruikt. Siri kan bijvoorbeeld gebruikt worden om via Safari een nieuwe iPad te kopen, zonder dat je het toetsenbord hoeft te gebruiken.

De publieke beta van MacOS Sierra komt in juli uit, de officiële release zal ergens in de herfst van dit jaar plaatsvinden.

iOS 10

Apple heeft een aantal nieuwe functies voor iOS 10 aangekondigd, een update die misschien niet zo revolutionair is als fans hopen maar wel een aantal grote verbeteringen met zich mee brengt. Lees meer over iOS 10 in ons complete artikel, waar we alle nieuwe functies voor je op een rijtje hebben gezet!

Apple Music

Apple Music

Zoals verwacht heeft Apple ook een reboot voor Apple Music aangekondigd, de streamingdienst van het bedrijf. Apple Music werd eind vorig jaar gelanceerd, maar werd nou niet bepaald goed ontvangen door critici en gebruikers. De onduidelijke interface en belabberde performance stonden in sterk contrast met de kwaliteit die we van Apple gewend zijn. Apple hoopt dat op te lossen met een grote update. Het bedrijf heeft de streamingdienst compleet opnieuw opgebouwd, met een nieuw ontwerp en een versimpelde interface. Ook zijn er een aantal nieuwe functies toegevoegd, zoals de mogelijkheid om de lyrics van een nummer direct binnen de app te bekijken. Toch valt het op dat de app niet zo drastisch veranderd is als er werd gehoopt, en ook het nieuwe design is niet zo strak als we hadden verwacht. Apple lijkt de terugkerende problemen nog niet te hebben opgelost, maar dat zullen we vanzelf kunnen testen wanneer de grote update voor Apple Music beschikbaar is.

Messages

iMessage

Apple heeft ook veel aandacht geschonken aan Messages, de chat-app voor iOS. De chat-app krijgt bijvoorbeeld rich links, wat betekent dat afbeeldingen en video’s bijvoorbeeld automatisch binnen je chat worden getoond als er naar wordt gelinkt. Daarnaast kondigde Apple ook een groot aantal andere handige nieuwe functies voor de chat-app aan, die je in ons artikel over de update kunt terug vinden.

En voor de rest…

Aan het einde van de keynote kondigde Apple nog een aantal kleinere updates en veranderingen voor zijn overige producten aan. Zo heeft Apple News een sterk verbeterde interface gekregen en is het mogelijk om je nu te abonneren op kranten. Ook heeft Apple Home aangekondigd, een nieuwe app waarmee je alle slimme apparaten in je huis kunt bedienen. Homekit is nu dus niet meer enkel een framework, maar ook een interface waarmee je alle ondersteunde apparaten kunt benaderen. Home kan bestuurd worden vanaf je iPhone, iPad, Mac maar ook bijvoorbeeld met commando’s via je Apple Watch met MacOs 3. Daarnaast heeft Apple ook aangekondigd dat er een speciale app voor kinderen komt die ze op ludieke wijze leert programmeren met Apple’s programmeertaal, Swift.

Dit artikel wordt live bijgewerkt

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters