ARM kondigt eerste multicoreprocessor voor mobiele apparaten aan

ARM heeft vandaag zijn eerste multicoreprocessor aangekondigd die geschikt is voor gebruik in mobiele apparaten waaronder smartphones, namelijk de ARM Cortex A5. De processor is volgens de fabrikant de kleinste multicoreprocessor tot nu toe.

ARM heeft bijna alles als het gaat om processors, maar een multicoreplatform voor mobiele telefoons miste nog in het assortiment van de producent. Nu heeft ARM een eerste multicoreprocessor aangekondigd in de vorm van de ARM Cortex A5, die min of meer als opvolger van de populaire Cortex A8 gezien kan worden. Volgens ARM is de ARM Cortex A5 de efficiëntste multicoreprocessor voor mobiele telefoons en is het ook nog de kleinste chip. Het platform is voor meerdere CPU’s geschikt, waardoor het zowel gebruikt kan worden in goedkopere telefoons met een wat minder snelle CPU als in high-end smartphones waarvoor zelfs quadcore CPU’s ondersteund worden.

De nieuwe Cortex A5-chipset is niet veel groter dan de veel minder krachtige ARM9-chipset en is ook nog eens twee keer zo efficient met de stroom, waardoor toekomstige smartphones wel eens veel langer mee zouden kunnen gaan. Daarbij is de A5 softwarematig volledig compatibel met de oudere Cortex A8- en Cortex A9-processors, zodat de chipset zonder problemen met elk besturingssysteem zal werken. De Cortex A5-chipset zal voor 2010 verscheept gaan worden naar de producenten, wat betekent dat we ergens midden 2010 de eerste telefoons die gebruikmaken van de processor in de winkel moeten kunnen vinden.

ARM Cortex A5 

Bron: GSM Arena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters