ARM kondigt eerste multicoreprocessor voor mobiele apparaten aan

ARM heeft vandaag zijn eerste multicoreprocessor aangekondigd die geschikt is voor gebruik in mobiele apparaten waaronder smartphones, namelijk de ARM Cortex A5. De processor is volgens de fabrikant de kleinste multicoreprocessor tot nu toe.

ARM heeft bijna alles als het gaat om processors, maar een multicoreplatform voor mobiele telefoons miste nog in het assortiment van de producent. Nu heeft ARM een eerste multicoreprocessor aangekondigd in de vorm van de ARM Cortex A5, die min of meer als opvolger van de populaire Cortex A8 gezien kan worden. Volgens ARM is de ARM Cortex A5 de efficiëntste multicoreprocessor voor mobiele telefoons en is het ook nog de kleinste chip. Het platform is voor meerdere CPU’s geschikt, waardoor het zowel gebruikt kan worden in goedkopere telefoons met een wat minder snelle CPU als in high-end smartphones waarvoor zelfs quadcore CPU’s ondersteund worden.

De nieuwe Cortex A5-chipset is niet veel groter dan de veel minder krachtige ARM9-chipset en is ook nog eens twee keer zo efficient met de stroom, waardoor toekomstige smartphones wel eens veel langer mee zouden kunnen gaan. Daarbij is de A5 softwarematig volledig compatibel met de oudere Cortex A8- en Cortex A9-processors, zodat de chipset zonder problemen met elk besturingssysteem zal werken. De Cortex A5-chipset zal voor 2010 verscheept gaan worden naar de producenten, wat betekent dat we ergens midden 2010 de eerste telefoons die gebruikmaken van de processor in de winkel moeten kunnen vinden.

ARM Cortex A5 

Bron: GSM Arena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters