ARM kondigt eerste multicoreprocessor voor mobiele apparaten aan

ARM heeft vandaag zijn eerste multicoreprocessor aangekondigd die geschikt is voor gebruik in mobiele apparaten waaronder smartphones, namelijk de ARM Cortex A5. De processor is volgens de fabrikant de kleinste multicoreprocessor tot nu toe.

ARM heeft bijna alles als het gaat om processors, maar een multicoreplatform voor mobiele telefoons miste nog in het assortiment van de producent. Nu heeft ARM een eerste multicoreprocessor aangekondigd in de vorm van de ARM Cortex A5, die min of meer als opvolger van de populaire Cortex A8 gezien kan worden. Volgens ARM is de ARM Cortex A5 de efficiëntste multicoreprocessor voor mobiele telefoons en is het ook nog de kleinste chip. Het platform is voor meerdere CPU’s geschikt, waardoor het zowel gebruikt kan worden in goedkopere telefoons met een wat minder snelle CPU als in high-end smartphones waarvoor zelfs quadcore CPU’s ondersteund worden.

De nieuwe Cortex A5-chipset is niet veel groter dan de veel minder krachtige ARM9-chipset en is ook nog eens twee keer zo efficient met de stroom, waardoor toekomstige smartphones wel eens veel langer mee zouden kunnen gaan. Daarbij is de A5 softwarematig volledig compatibel met de oudere Cortex A8- en Cortex A9-processors, zodat de chipset zonder problemen met elk besturingssysteem zal werken. De Cortex A5-chipset zal voor 2010 verscheept gaan worden naar de producenten, wat betekent dat we ergens midden 2010 de eerste telefoons die gebruikmaken van de processor in de winkel moeten kunnen vinden.

ARM Cortex A5 

Bron: GSM Arena

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters