Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen

Elke app en website die je gebruikt heeft bijna wel een wachtwoord nodig, welke ook nog aan allerlei strikte eisen moet voldoen. Zo moet het vaak een minimum aantal characters hebben, een hoofdletter, een speciaal teken en moet je er nog drie geiten bij opofferen. Dat laatste misschien niet, maar het kan lastig zijn om voor alle apps moeiteloos je wachtwoord te onthouden. Met de komst van Android Oreo hoeft dat gelukkig niet meer, door een handige feature genaamd autofill. 

Password managers niet altijd even soepel

Autofill is, zoals de naam al aangeeft, een feature die automatisch gegevens voor je invult. Voor Android Oreo was het al wel mogelijk om dit soort van te gebruiken met verschillende password manager apps, zoals Dashlane en Everpass. Deze werken echter niet altijd even soepel en sommige vragen ook niet automatisch of je je wachtwoord wilt invoeren als je weer bij een inlogscherm aankomt. Ook Google heeft al een hele tijd een eigen password manager. Deze is echter ook niet helemaal perfect en werkt soms slechter dan de managers van andere ontwikkelaars.

Android Oreo standaard met autofill

Met Android Oreo is er eindelijk een licht aan het einde van de tunnel en wordt het allemaal wat makkelijker. Google heeft namelijk een framework toegevoegd, waarbij de password manager apps nu automatisch komen met het voorstel om je gegevens in te vullen wanneer je een app voor de eerste keer opent. Ook krijg je deze popup telkens wanneer een webpagina om authenticatie vraagt. Overigens is autofill ook ontzettend handig wanneer je weer eens een formulier in moet vullen met je adresgegevens.

Standaard autofill manager instellen

Om hiervan gebruik te kunnen maken heb je dus wel een password manager app nodig. Je kunt instellen welke app standaard wordt gebruikt. Uiteraard is Google’s app als de standaard app aangevinkt. Maar als je een andere app hebt gedownload, kun je deze ook als standaard autofill app instellen. Hiervoor ga je in de settings naar System > Languages, inputs & gestures > Advanced > Autofill service. Op het moment werken de apps Dashlan, LastPass, Enpass en 1Pssword samen met Oreo. 1Pssword en LastPass zijn nog wel bèta versies.

autofill

Android 8.1 brengt verbeterde autofill

Helaas werkt alles zelfs met Android Oreo nog niet helemaal soepel. Google heeft echter aangegeven dat met de komst van Android 8.1 er verbeteringen zullen komen. Hierbij zou het makkelijker worden voor password managers om de autofill feature te gebruiken. De uitrol van Android Oreo 8.1 is in ieder geval al begonnen. We zijn benieuwd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Waarom iPhones het volgend jaar winnen van Android toestellen lees verder

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters