Automodus-app zorgt ervoor dat jongeren tijdens het autorijden minder appen

Veel jongeren gebruiken tijdens het autorijden hun mobiele telefoon. Uiteraard mag dit niet achter het stuur, er zijn al veel campagnes van de overheid verschenen om de jongeren te waarschuwen, helaas helpen deze campagnes niet. Interpolis heeft een nieuwe app ontwikkeld, AutoModus. Deze app helpt om jongeren minder te laten appen achter het stuur.

Uit het onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is naar voren gekomen dat bijna 75 procent van de deelnemers minder gebruik maakt van hun smartphone door de AutoModus-app. Afgelopen twee maanden heeft SWOV de AutoModus-app getest onder 465 jongeren tussen de 18 en 24 jaar.

AutoModus-appTest AutoModus-app

Jongeren veroorzaken vijf keer zo vaak ongelukken tijdens het rijden, één van de redenen hiervoor is dat ze vaak zijn afgeleid door hun smartphone. In het onderzoek dat werd uitgevoerd door SWOV, werden een groep in tweeën gedeeld.  De helft van de jongeren kreeg complimenten als ze de smartphone niet gebruikte, de andere helft kreeg complimenten en punten waarmee ze voor cadeaus konden sparen. In beide groepen daalde het gebruik van de smartphone door gebruik te maken van de app AutoModus met 14 tot 22 procent. Vanaf vandaag is de app te downloaden, zonder de dat je kan sparen voor cadeau’ s. ‘’Omdat het voor de resultaten eigenlijk niet uitmaakte of je complimenten kreeg of een cadeautje’’. ‘’Er was dus geen bewijs dat het beloningssysteem beter werkt. Het zou kunnen dat complimenten meer inspelen op de eigen motivatie om het gedrag te veranderen’’ aldus Patty Jansen, marktonderzoeker van SWOV. Volgens Anouk Haverkort van Interpolis, is de app een onderdeel van een breder programma dat afgelopen zomer van start is gegaan, specifiek gericht op jongeren. ‘’Die zijn de grootste brokkenmakers in het verkeer’’

Verkeerspsycholoog sceptisch over de app

Verkeerspsycholoog Dick de Waard van de Rijksuniversiteit van Groningen is sceptisch over de ontwikkelde app van Interpolis.”Maar er zijn al zoveel van dit soort apps. Kijk, gedrag onmogelijk maken werkt het best. Zoals bij verkeersdrempels, daar kan je niet hard overheen. Dus in de auto zou toch de batterij van je telefoon moeten uitvallen ofzo, dan moet je je wel aanpassen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. John Janssen -

    Triest dat hier een app voor nodig is. Je kunt toch gewoon je telefoon negeren? Of zijn mensen zo laag gezakt dat ze zelfs dat niet meer kunnen?

headphone jack

Waarom Google headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Simkaarten vervangen door E-sim

E-sim maakt korte metten met je SIM-kaart: dit is wat je moet weten lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters