Azië blijkt geen Azië te zijn, en Android wellicht geen marktleider

Kennelijk is Azië opeens een relatief begrip geworden, in ieder geval als we onderzoeksbureau GfK mogen geloven. En om die reden is er een kleine verduidelijking van onze berichtgeving van gisteren nodig.

Azië landkaart

Gisteren publiceerden we dat Android marktleider is geworden in Azië en daarmee Symbian van de troon heeft gestoten. Hoewel dat best waar kan zijn, gaat onderzoeksbureau Gfk nogal selectief om met het begrip Azië. Zoals we al eerder meldden overigens.

Oplettende lezers van Unwired View ontdekten net als All About Phones dat GfK in een noot onder haar persbericht de landen die deel uitmaken van Azië vermeldde, en dat zijn er een stuk minder dan algemeen aangenomen wordt. Tegenwoordig bestaat Azië volgens Gfk blijkbaar uit Hong Kong, Macau, South Korea, Taiwan, Indonesia, Cambodia, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand en Vietnam. Daar is Wikipedia het duidelijk niet mee eens, want in plaats van het handje vol landen dat de GfK tot Azië rekent, laat een lijst van Wikipedia wel gewoon tientallen landen zien.

De twee belangrijkste landen van het continent, voor de telecommarkt in ieder geval, missen van de lijst: India en China. Dat betekent uiteraard niet per se dat Android niet de grootste is in Azië. Gezien de omvang van de Chinese en de Indiase markt kunnen we echter wel zeker zijn van het feit dat het bericht van gisteren weinig zegt over de echte marktaandelen in de Aziatische smartphonemarkt.

Het bericht van Gfk geeft evenmin antwoord op de vraag hoe het zit met de marktaandelen in landen in het Midden-Oosten. Ook Turkije en zelfs Japan blijven onvermeld.

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters