Bada en Tizen gaan samen in één besturingssysteem

Het door Samsung bedachte besturingssysteem Bada en het besturingssysteem Tizen van Intel, voorheen bekend als MeeGo, gaan fuseren tot één OS.

Tizen OS

Samsung heeft dit gemeld. Beide besturingssystemen zijn gebaseerd op Linux en worden samengevoegd. Tea-Jin Kang, een vicepresident van Samsung’s Content Planning Team, meldde dit tijdens een interview op de CES in Las Vegas. Kang kon niet vertellen wanneer de fusie klaar is, maar hij meldde wel dat die al stevig op de rails staat.

Als de integratie is voltooid, zal Tizen – als het OS zo tenminste blijft heten – alle applicaties ondersteunen die voor Bada zijn geschreven. Dat geldt ook voor bestaande apps. Na de integratie krijgen software-ontwikkelaars dezelfde SDK’s en API’s. Het plan is dat wie nu ontwikkelt voor Bada, dat dan ook meteen in Tizen kan doen omdat dit op dezelfde manier gaat.

Tizen is de voortzetting van MeeGo, dat stopte toen Nokia uit het samenwerkingsverband met Intel stapte dat dit OS samenstelde uit twee andere besturingssystemen: Maemo en Moblin.

Nokia heeft dit jaar de enige en ook meteen de laatste MeeGo-telefoon op de markt gebracht, de N9. Bij de presentatie van dat toestel verzuchtten alle reviewers dat het hier eigenlijk niet bij mocht blijven; zowel de hard- als de software waren bijzonder goed. Maar Nokia heeft zich inmiddels voor smartphones bekeerd tot Windows Phone.

Samsung boekt aardig succes met zijn goedkope telefoons op basis van het Bada-OS. Bada-telefoons vormden vorig jaar zo’n twee procent van de wereldwijde smartphonemarkt, en daarmee laat het OS Windows Phone achter zich.

Bron: Forbes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. JaToch -

  Het is sowieso niks.
  Gokken allemaal op low end market.

  2015 is het:
  1 Android simpel weg omdat dit neit te verslaan is.
  2 Windows heeft simpel weg 75% in hun eigen hand als ze het slim uitspelen maargoed slim en microsoft gaat neit samen dus ik gok op plekkie 2.
  3 Apple mensen worden iphones zat altijd hetzelfde geblaat bij Apple.

  1. Angelo -

   Ik vind het sowieso wel wat, en wat ik er van gezien heb vind ik het wel op hightech toestellen passen.

   Er zijn twee problemen met een nieuw os te lanceren:
   Patenten, Hier is als nieuw komer niet tegen aan te beginnen, voor Samsung en Intel zal dit een stuk makkelijker zijn. En 2 een nieuwe applicatie winkel vol apps, want dit schijnt nog steeds erg belangrijk te zijn voor de eindgebruikers.

   De amerikaanen domineren de software markt en laten weinig ruimte voor anderen over.

   Jou toekomst visie zullen we maar met een korreltje zout nemen!!

   1. bartvuijk -

    Een ander nieuwtje dit weekend kwam voorbij: er zijn nu meer dan vijftienduizend apps voor Bada beschikbaar. Voeg dat bij de MeeGo-apps en je hebt toch al een indrukwekkend aantal. Genoeg voor een nieuw ecosysteem in ieder geval. Ik zie wel een goede toekomst voor dat nieuwe OS, zeker gezien de verkoopcijfers van Badatelefoons en de reacties op de Nokia N9. Voeg dat samen en je hebt, althans op papier, goud in handen. Of niet? 🙂

   2. Angelo -

    Als de bestaande apps voor Meego en Bada inderdaad op het nieuwe os zullen werken wat ik erg betwijfel, dan maken ze met de market een goed start inderdaad.

    Dan is het maar afwachten op wat voor hardware het komt te draaien, en deze er mooi uitziet, en hoe ze het gaan verkopne aan de consument. Het zou Goud kunnen zijn.

    Linux zie ik niet als ideaal platform voor Mobile software, omdat het naar mijns inziens niet stabiel is. Vermoed dat dit de komende jaren toch zal verdwijnen. Voor de android lezers.. android zal heus wel blijven bestaan, maar ze zullen andere of nieuwe programmeer taal moeten gaan gebruiken!!

   3. bartvuijk -

    Ik denk dat Android niet meer weg te denken is, maar er moet nog wel wat aan worden geschaafd. Het werkt wat hakerig af en toe. Maar of het echt stoort… ben hier al aan m'n zesde Androidtoestel toe en dat is niet omdat ze het niet deden of omdat ze versleten zijn, maar domweg omdat ik steeds weer een nieuwe wil hebben 😉

 2. robnas -

  Ach, over een half jaar is het toch weer iets anders:
  wat is er na Maemo in 2,5 jaar tijd concreet gebeurd:
  MeeGo (direct end of support) op de N9, verder niks.
  Iedereen die de N900 of N9 heeft gebruikt is er heel erg content mee. MeeGo werd een half jaar terug Tizen (niks mee gebeurd volgens mij), Tizen wordt nu….BaZen? En over een half jaar verandert het weer.

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters