In de toekomst spugen we mogelijk op smartphones om ze op te laden

Batterijen blijven akelige dingen die telkens maar weer leeg raken. Tegenwoordig komt ook nog eens alles met een app, zodat je met een lege telefoon opeens echt helemaal niks meer kan. Daarom blijven onderzoekers dus bezig met de zoektocht naar de ultieme batterij. Aan de universiteit van Binghamton in New York zijn ze bezig met een wel heel bijzondere batterij. Om hem op te laden moet je erop spugen.

Spuugbatterij wekt energie op met bacteriële cellen

De onderzoekers hebben niet zomaar iets vreemds bedacht, maar dit principe blijkt ook echt iets bestaands te zijn. Het team maakt gebruik van microbiële brandstofcellen, welke worden geactiveerd door lichamelijke vloeistoffen zoals speeksel. Deze brengen namelijk een bacterieel metabolismeproces op gang in de batterij, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. De onderzoekers hebben dit principe wel naar een heel ander niveau getild met hun nieuwe batterij. De batterij is zo dun als een stuk papier en is voorzien van speciale bacteriële cellen, genaamd exoelectrogenen. Deze kunnen elektronen buiten de elektrode van de batterij verzamelen om zo energie op te wekken.

batterij waar je op moet spugen om te activeren

Gevriesdroogde batterij wordt door speeksel weer gehydrateerd

De bacteriële cellen worden gevriesdroogd, zodat ze langer bewaard kunnen worden. Door op de cellen te spugen worden ze weer gehydrateerd en geactiveerd. Dit zou een uitkomst zijn voor gebieden waar je niet even snel een stopcontact kunt vinden om je smartphone op te laden. Bijvoorbeeld als je gaat survivallen of in de woestijn belandt. En speeksel heb je tenslotte altijd wel bij je. Het wordt wel wat minder smakelijk als je overal om je heen opeens mensen ziet spugen.

spuugbatterij

Voorlopig nog niet krachtig genoeg voor een smartphone

Voorlopig produceert de spuugbatterij (gelukkig) nog niet genoeg energie om je telefoon draaiend te houden. Het is nu zover dat je met een druppel speeksel een LED lampje zou kunnen laten branden. Het zou dus voornamelijk handig zijn voor apparaten die niet veel energie gebruiken. Uiteraard gaan de onderzoekers verder met de ontwikkeling en is het de bedoeling dat ook wat meer energie hongerige apparaten gebruik zullen maken van de batterij. Professor Seokheun Choi, welke ook bij het project betrokken is, geeft aan dat de dunne batterijen gevouwen of opgestapeld zouden kunnen worden om meer energie op te wekken. Er is dus hoop voor een toekomstige spuugsmartphone.

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

De Motorola p30 mixt het beste van Apple en Huawei lees verder

Samsung Galaxy Note 9 S Pen

Vijf verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 8 en Note 9 lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters