Belgische consumentenbond pakt garantie Apple aan bij rechter

Test-Aankoop, de Belgische Consumentenbond, spant een rechtszaak aan tegen Apple. Inzet is de garantie; de producent zou de wet met voeten treden door Apple Care aan de klanten te verkopen in plaats van normale wettelijke garantie te bieden.

Belgische consumentenbond pakt garantie Apple aan bij rechter rechtszaak apple
(foto: Test-Aankoop)

De normale garantie bij Apple duurt maar een jaar, terwijl Europese wetgeving zeker twee jaar garantie voorschrijft op de dure technologieproducten die Apple verkoopt. In Italië heeft Apple al een rechtszaak verloren over de garantie. De technologiereus moest 900.000 euro boete betalen voor het misleiden van consumenten over de garantieplicht.

Apple Care is te zien als een garantie die kan worden bijgekocht. Zo wordt de aankoop bij Apple twee of drie jaar ondersteund. Daarbij wordt echter voorbijgegaan aan de wettelijke garantieplicht van twee jaar. Test-Aankoop meent net als de Italiaanse rechter dat Apple zijn klanten onterecht laat betalen voor de uitgebreide garantie. Die moet de fabrikant kosteloos aanbieden bij zijn producten, zoals de wet voorschrijft.

Voor de rechtbank van koophandel in Brussel is vandaag een rechtszaak aangespannen. Het kan nog maanden duren voordat er vonnis wordt gewezen. Test-Aankoop zegt weinig onder de indruk te zijn van de informatie die Apple onder druk van Europese consumentenorganisaties op zijn website heeft gezet over de wettelijke garantieplicht; Apple Care wordt nog steeds bij producten verkocht. De informatie op de site van Apple hierover noemt Test-Aankoop ‘onbegrijpbaar’.

Test-Aankoop heeft er groot vertrouwen in dat de rechter in het voordeel van de consumentenorganisatie zal vonnissen, net als in Italië is gebeurd. De Europese garantieregels zijn overal in de EU hetzelfde, maar lidstaten moeten naleving zelf afdwingen.

Bron: Test-Aankoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Apple iPhone 8

Deze feature willen iPhone-gebruikers het liefst van Android overnemen lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

iPhone X swipe

iPhone X op het oog? Leer alvast deze 13 gebaren lees verder

iOS 11 batterij wifi bluetooth

iOS 11 zorgt voor klachten over de accuduur, zo fix je het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters