Belgische overheid maakt strenge wetten voor SMS-diensten

Belgische overheid gaat sms-diensten en betaalnummers aan banden leggen. Bedrijven die ze aanbieden moeten zich voortaan houden aan tien nieuwe strikte regels. Ze zijn verplicht om een helpdesk te hebben en mogen pas abonnementen afsluiten als de consument een bevestigingsbericht heeft verstuurd.

kaart belgie

De Telecom-minister heeft bekendgemaakt dat de tien regels uiterlijk eind november zullen ingaan. De regels zijn ontworpen om de vele klachten die jaarlijks binnenkomen van consumenten die zich opgelicht voelen te verminderen. De klachten hebben ongeveer dezelfde strekking als klachten die bij de Nederlandse telecomautoriteiten binnenkomen.

Uit de tien nieuwe regels springen de volgende er echt uit:

  • De bedrijven die de diensten aanbieden moeten tegenwoordig over een helpdesk beschikken die bereikbaar is over een vast nummer, deze helpdesk mag een wachttijd hebben van maximaal een minuut.
  • Er gaat een maximumtarief gelden van 2 euro voor ringtones en weerberichten.
  • De klant kan zijn abonnement te allen tijde stopzetten door “Stop” te sms’en naar het nummer van de dienst.
  • Consumenten die een abonnement aangaan moeten daar eerst een expliciet bevestigingsbericht voor terugsturen naar de aanbieder.

Volgens de Belgische minister zijn deze maatregelen hard nodig, omdat het de betreffende sector maar niet lukt om zelf de misstanden binnen hun organisaties op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn dat consumenten een duur abonnement aangaan zonder dat ze hiervan vooraf op de hoogte zijn gesteld, of dat het opzeggen van een abonnement bijna onmogelijk is. Als Europa de tien nieuwe regels voor sms-abonnementen goedkeurt zullen ze dit jaar nog in gebruik genomen worden in België.

Bron: Tweakers.net

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters