Bellen in Nederland erg duur

In het onlangs uitgekomen rapport van Neelie Kroes (Digitale Agenda) staat dat Nederland één van de duurste landen is met mobiel bellen. In Malta is een belminuut gemiddeld het duurst, waarna Luxemburg en Nederland volgen.

Mobiel bellen

Het jaarlijkse rapport over de Europese elektronische communicatiemarkt van de Europese Commissie (EC) laat zien dat Nederlanders gemiddeld 0,20 euro per minuut betalen als ze mobiel bellen. Alleen in Malta met 0,24 euro per minuut en in Luxemburg met 0,21 euro per minuut betalen mensen meer.

Het onderzoek is opvallend aangezien er vorig jaar ook een onderzoek is gedaan door de OESD waaruit bleek dat Nederland juist tot de goedkoopste drie landen behoort. Deze twee onderzoeken lijken elkaar dan ook erg tegen te spreken.
De telecomwaakhond OPTA verklaart het verschil in uitkomsten doordat in Nederland het toestel vaak “gratis” wordt meegeleverd. De toestelkosten worden daarna verrekend in de beltarieven, met als resultaat hogere beltarieven. De EC heeft hier geen rekening mee gehouden in haar onderzoek terwijl OESO dit wel heeft laten tellen; logisch dus dat EC een ander uitkomst heeft.

In een eerder onderzoek van de Europese Commissie stond Nederland samen met Malta op de gedeelde eerste plek, de gemiddelde prijs per minuut bedroeg toen 0,27 euro. Volgens het huidige rapport ben je als mobiel beller het goedkoopste uit in Letland, je betaalt daar namelijk maar 4 cent per minuut.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters