'Beveiliging van GSM is gekraakt'

Een Duitse hacker is er in geslaagd om de encryptie die de GSM-techniek gebruikt te kraken. Hiermee wilde hij aantonen dat de encryptie die voor de meeste telefoongesprekken gebruikt wordt niet veilig is.

De meeste telefoongesprekken op basis van de GSM-techniek zijn voorzien van encryptie. De gebruikte encryptie is inmiddels al tientallen jaren oud. Om aan te tonen dat de beveiliging verouderd is heeft de Duitse hacker, Karsten Nohl, gepoogd de encryptie te kraken. Op een conferentie in Berlijn publiceerde hij zijn resultaten en drong hij erop aan dat providers de bestaande beveiligingstechnieken voor GSM verbeteren. De huidige encryptiemethode wordt gebruikt voor ongeveer 80% van de gemaakte telefoongesprekken wereldwijd.

De GSM Association, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de GSM-techniek noemt de activiteiten van Nohl illegaal. Verder achtten zij het onwaarschijnlijk dat het hacken van de GSM-encryptie in de praktijk een probleem vormt. De Duitse hacker claimt dat hij tijdens zijn pogingen de encryptie te ontcijferen ervoor gezorgd heeft dat het binnen de wet bleef, en dat zijn hackpogingen alleen bedoeld waren om een potentieel veiligheidsrisico aan te tonen. Volgens experts zorgt de hack van Nohl ervoor dat het onderscheppen van een GSM-signaal nu geen weken meer kost, maar in enkele uren kan. Met enkele optimalisaties zou het zelfs in minuten kunnen.

Bron: NY Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters