Binnenkort betaal je minder voor roaming in Europa

Het Europese parlement is afgelopen dinsdag tot een belangrijk overeenstemming gekomen. Zij willen de wholesale tarieven voor roaming verlagen. Dit betekent dat je binnenkort goedkoper in het buitenland kunt bellen, sms’en en internetten.

RoamingVanaf 15 juni zal het voor de inwoners van de Europese Unie goedkoper worden om in de EU-lidstaten gebruik te maken van een telefoon. Dit heeft het Europese parlement bekendgemaakt. De inwoners kunnen hun telefoon gebruiken zonder er extra kosten voor verrekend te krijgen.

Wel moeten de providers onderling nog tot een overeenstemming komen. Het is nu nog niet duidelijk hoeveel kosten ze onderling aan elkaar mogen rekenen. Als klant merk jij hier waarschijnlijk niets van.

Volgens Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri staan de nieuwe maximumkosten voor roaming niet in de weg voor concurrentie tussen de providers. Ook zullen de consumenten blijven profiteren van deze concurrentie. “De consumenten zullen in staat zijn om meer data te kunnen gebruiken dan het voorstel van de Commissie”, aldus Kumpula-Natri.

De nieuwe kosten

De Commissie heeft al een tijd lang geprobeerd om tot een compromis te komen voor het verminderen en het volledig afschaffen van de toeslagen. Nu zijn de EU-onderhandelaars tot de overeenstemming gekomen voor het volgende: een telefoongesprek mag maximaal 3,2 cent kosten en een sms-bericht maximaal 1 cent. Of je die nou vanuit, pak ‘m beet Estland verstuurt, of Italië.

De providers mogen elkaar voor dataverkeer dit jaar maximaal 7,75 euro per GB in rekening brengen. De prijs voor dataverkeer zal tot aan 2022 geleidelijk dalen tot uiteindelijk 2,5 euro per verbruikte GB.

Het Europese Parlement stemde al eerder in om het gebruik van de telefoon in het buitenland goedkoper te maken. Het Europees Parlement wil al langer dat je niet met een hoger tarief te maken krijgt als je in een ander EU-land belt.

Volgende stap

De overeenstemming is een stap richting het volledig afschaffen van de roamingtoeslagen. Het akkoord moet nog wel door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

Nu de providers geen extra kosten mogen opleggen, zullen de bedrijven andere tarieven compenseren. Er bestaat een kans dat dit invloed zal hebben op de abonnementsprijzen. Wij zijn benieuwd!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters