Binnenkort één universele oplader voor alle merken

Tien van de grootste producenten van mobiele telefoons zijn tot een akkoord gekomen om in de toekomst één type lader toe te gaan passen voor alle telefoons. Dit gebeurde onder druk van Eurocommissaris Günter Verheugen.

Lader mini-usb standaard

Als je een aantal telefoons van verschillende merken hebt, heb je al gauw het probleem dat bij elke telefoon zijn eigen lader hoort, dat je nooit de goede kan vinden en dat het bij je stopcontact een grote warboel van draden is. Daarnaast gaan er in zo’n geval veel laders richting de schroothoop, wat het milieu niet ten goede komt. Om dit te voorkomen zijn tien verschillende telefoonproducenten tot een overeenkomst gekomen om allemaal dezelfde laders te gaan gebruiken. Deze tien bedrijven bedienen samen ongeveer 90% van de Europese telecommarkt en onder andere Apple, Nokia, Samsung en Sony Ericsson vallen binnen deze tien. Ergens in 2010 moet het hele project in werking gezet gaan worden, waardoor er vanaf dat moment ook veel minder telefoons met lader geleverd hoeven te worden. Het is nog niet helemaal bekend welk type lader hiervoor ingezet gaat worden, maar de kans is groot dat het de nu al redelijk universele Mini- of Micro-USB-laders worden.

De bedrijven die binnen deze overeenkomst vallen hebben er niet helemaal vrijwillig voor gekozen, het ging namelijk onder druk van Eurocommissaris Günter Verheugen, Vicevoorzitter industrie- en ondernemingspolitiek in de Europese Unie. Hij dreigde juridische stappen te gaan nemen als de bedrijven niet zelf met een overeenkomst konden komen. Dit was weer op aandringen van VVD-Europarlementariër Toine Manders, die niet tevreden is met de huidige situatie. Met deze maatregel wil hij vooral het milieu ontlasten en meer gemak brengen voor de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Alex de Widt -

  Wat ik nog wel zie gebeuren is dat er 1 universele USB lader komt, waarbij iedere fabrikant zijn eigen USB kabel levert als laadkabel. Vraagt minimale aanpassingen en toch een "universele" lader.

  1. Dominick -

   Denk dat ze daar snel genoeg ook een stokje voor gaan steken, want dat schiet natuurlijk nog niet op.

   Ik verwacht zelf dat alle merken gewoon over gaan op micro-usb, klein en universeel, klaar.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters