Binnenkort één universele oplader voor alle merken

Tien van de grootste producenten van mobiele telefoons zijn tot een akkoord gekomen om in de toekomst één type lader toe te gaan passen voor alle telefoons. Dit gebeurde onder druk van Eurocommissaris Günter Verheugen.

Lader mini-usb standaard

Als je een aantal telefoons van verschillende merken hebt, heb je al gauw het probleem dat bij elke telefoon zijn eigen lader hoort, dat je nooit de goede kan vinden en dat het bij je stopcontact een grote warboel van draden is. Daarnaast gaan er in zo’n geval veel laders richting de schroothoop, wat het milieu niet ten goede komt. Om dit te voorkomen zijn tien verschillende telefoonproducenten tot een overeenkomst gekomen om allemaal dezelfde laders te gaan gebruiken. Deze tien bedrijven bedienen samen ongeveer 90% van de Europese telecommarkt en onder andere Apple, Nokia, Samsung en Sony Ericsson vallen binnen deze tien. Ergens in 2010 moet het hele project in werking gezet gaan worden, waardoor er vanaf dat moment ook veel minder telefoons met lader geleverd hoeven te worden. Het is nog niet helemaal bekend welk type lader hiervoor ingezet gaat worden, maar de kans is groot dat het de nu al redelijk universele Mini- of Micro-USB-laders worden.

De bedrijven die binnen deze overeenkomst vallen hebben er niet helemaal vrijwillig voor gekozen, het ging namelijk onder druk van Eurocommissaris Günter Verheugen, Vicevoorzitter industrie- en ondernemingspolitiek in de Europese Unie. Hij dreigde juridische stappen te gaan nemen als de bedrijven niet zelf met een overeenkomst konden komen. Dit was weer op aandringen van VVD-Europarlementariër Toine Manders, die niet tevreden is met de huidige situatie. Met deze maatregel wil hij vooral het milieu ontlasten en meer gemak brengen voor de consument.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters