BlackBerry: ‘Blackphone niet interessant voor zakelijke markt’

Leuk en wel, die privacyvriendelijke Blackphone. Maar als bedrijf heb je helemaal niets aan het toestel. Dit betoogt BlackBerry.

Privacy-vriendelijke Blackphone komt op de markt blackphone
Blackphone

BlackBerry was altijd de fabrikant waar je terechtkon voor veilige telefoons. Zo wordt de versleuteling van haar berichtenservice geroemd en is deze dienst in sommige landen zelfs verboden. Voor overheden is het namelijk nagenoeg onmogelijk om ‘mee te kijken’.

Deze ‘unique selling point’ is echter niet voldoende gebleken voor BlackBerry om een goed marktaandeel te houden, nadat de Bold-smartphones vijf jaar geleden gretig aftrek ondervonden.

Nu zijn er nieuwe spelers die inhaken op de verontwaardiging die ontstond toen Edward Snowden NSA’s privacy-schendende praktijken blootlegde. Zo is de BlackPhone van SGP vanaf deze maand bij KPN in Nederland verkrijgbaar.

Deze smartphone draait op een flink aangepaste versie van Android. Je kunt per applicatie bepalen hoeveel toegang deze krijgt tot je Blackphone en je kunt extra abonnementen afsluiten voor versleuteld bellen, berichten sturen en internetten.

BlackBerry schrijft in een blog dat het een goede zaak is dat de Blackphone consumenten er bewust van maakt dat er ‘veiliger’ mobiel gecommuniceerd kan worden. BlackBerry onderstreept ondertussen dat de BlackPhone vooral een smartphone voor particulieren is, niet voor zakelijk gebruik.

“BlackBerry is een pionier in mobiele veiligheid en beheert duizenden patenten en dozijnen aan certificaten”, schrijft de Canadese fabrikant. “Wij zijn blij met de aandacht die de Blackphone weet te leggen op digitale privacy en veilige communicatie.”

“Wanneer het aankomt op het beveiligen van bedrijfsinformatie en de privacy van de eindgebruiker, blijft de overeenkomst die wij met Blackphone hebben echter slechts beperkt tot onze naam. De Blackphone is vooral voor particulieren ontworpen. Het lijkt erop dat deze smartphone ontworpen is om niet te werken onder toezicht van een IT-beheerder.”

“Het is nog onduidelijk of de Blackphone bedrijfscommunicatie ondersteunt. Voor financiële bedrijven en gezondheidsinstellingen is dat een onacceptabele voorwaarde”, meent BlackBerry. Met andere woorden: leuk die Blackphone, maar voor echte privacy moet je toch echt bij ons zijn. Zeker als bedrijf zijnde.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters