BlackBerry gaat gebukt onder een wereldwijde storing – Update 13

Verschillende Nederlandse providers melden dat mensen met een BlackBerry-smartphone niet kunnen internetten. Producent RIM lijkt te kampen met een wereldwijde storing van haar services.

Zo laat provider Hi via Twitter weten dat producent RIM last heeft van een storing. Ook klanten van T-Mobile lijken het zelfde probleem te hebben en ook andere providers lijken afhankelijk te zijn van RIM. Gebruikers van alle provider met een BlackBerry bundel melden dat ze niet kunnen internetten. Dit komt doordat het verkeer van de BlackBerry-smartphones via de servers van RIM lopen en deze hebben momenteel een grote storing die wereldwijd mensen treft.

Onduidelijk is nog wanneer de storing is verholpen. Ook is niet duidelijk hoe de storing tot stand gekomen is. Voorzover bekend is dit de eerste grote storing van producent RIM.

Update op 10/10/2011 om 15:30 uur:

Provider Hi weet via Twitter te melden dat het er vanuit gaat dat de storing vanaf 17 uur is opgelost. De provider zou dit van RIM te horen hebben gekregen.

Update op 10/10/2011 om 16:30 uur:

Inmiddels is duidelijk geworden dat de storing te maken heeft met een kapotte server van BlackBerry in Engeland. De producent hoopt het probleem zo snel mogelijk op te lossen, al is onduidelijk hoe lang het nog kan duren. Verder lijkt alleen Europa last te hebben van de storing.

Update op 10/10/2011 om 17:55 uur:

Inmiddels is duidelijk geworden dat de deadline van 17 uur niet gelukt is om het probleem te verhelpen. RIM heeft nog niet aangegeven wanneer de storing wel verholpen is.

Update op 10/10/2011 om 22:25 uur:

RIM zwijgt vooralsnog in alle talen. Wel lijken sommige gebruikers weer mondjesmaat internet te krijgen op hun BlacKBerry-smartphone en ze kunnen ook weer pingen en e-mailen. Desondanks zijn er nog veel mensen die dat niet kunnen. Onduidelijk is nog hoe lang de storing gaat duren. Het schijnt te helpen om om het uur de batterij uit de BlackBerry te halen en er weer in te stoppen om zo een hard-startup te forceren van het toestel. Zodra er meer bekend is zullen we dit bericht updaten met informatie.

Update op 10/10/2011 om 23:59 uur:

Fabrikant RIM heeft op de valreep het probleem weten op te lossen. Langzaam maar zeker worden alle gebruikers in Europa nu aangesloten door de fabrikant. Dit kan nog even duren maar je kunt voor de zekerheid je batterij uit je telefoon halen en opnieuw opstarten zodat het toestel zich volledig aanmeldt bij het netwerk en de RIM-services.

Update op 11/10/2011 om 13:30 uur:

Het lijkt erop dat RIM wederom een storing heeft. Steeds meer gebruikers melden via Twitter dat ze wederom niet kunnen internetten of BMM’en. Onduidelijk is nog wat de oorzaak is. Ook blijkt onze eigen BlackBerry niet meer te kunnen internetten.

Update op 11/10/2011 om 15:45 uur:

Producent RIM is inmiddels op de hoogte van het probleem maar heeft nog niet publiekelijk gereageerd. De producent is bezig met het probleem op te lossen, maar kan nog niet aangeven hoe lang het gaat duren.

Update op 11/10/2011 om 22:40 uur:

RIM heeft via Twitter laten weten dat er een switch kapot is gegaan die voor de tweede storing heeft gezorgd. De producent is momenteel druk bezig om het probleem op te lossen. Onduidelijk is nog hoe lang het probleem zal duren. De eerste gebruikers zijn al weer online te vinden via BBM.

Update op 12/10/2011 om 10:30 uur:

Inmiddels is de derde dag van de storing ingegaan en is duidelijk geworden dat RIM het probleem nog steeds niet opgelost heeft. Daarnaast heeft het probleem zich verspreid naar meerdere landen in de wereld. De producent hoopt het probleem vandaag opgelost te hebben, maar durft nog geen tijdstip te geven over wanneer alles achter de rug is.

Update op 12/10/2011 om 14:30 uur:

Het lijkt er op dat de problemen langzaam maar zeker door RIM opgelost zijn. Gebruikers komen weer online, al gaat dat gestaag. Ping’s en e-mails lijken weer aan te komen. Provider T-Mobile lijkt het tevens te bevestigen.

Update op 12/10/2011 om 15:49 uur:

BlackBerry heeft inmiddels een pagina in het leven geroepen omtrent de storing. Op de site zal per uur staan wat de status van de storing is. Inmiddels lijken steeds meer mensen aangesloten te worden met hun smartphone door RIM.

Update op 12/10/2011 om 21:27 uur:

RIM heeft tijdens een online persconferentie laten weten hoe het allemaal mis is gegaan. Afgelopen maandag begon de storing in Engeland door een kapotte core switch in hun serverpark. RIM heeft backups hiervoor klaar staan die het geheel dan moeten overnemen, echter lieten deze het plots afweten ondanks dat RIM het systeem goed getest heeft. Als gevolg hiervan is er veel verkeer in de wacht komen te staan, denk aan e-mail, pings en andere data die via RIM loopt.

Doordat er een waterval ontstond van de wachtrij werden ook andere landen de dupe door de storing aangezien het probleem van server naar server zich verplaatste. RIM heeft hierop niet kunnen anticiperen en als gevolg hiervan zijn landen als de VS in de problemen geraakt.

RIM’s prioriteit is nu om alles weer werkend te krijgen en daar is het hele bedrijf nu op gericht. De slechte communicatie richting klanten komt dan ook hierdoor; ze zijn druk bezig met het probleem op te lossen. RIM probeert nu al het verkeer weer langzaam maar zeker door te sturen, volgens de producent gaat er geen data verloren. De producent heeft nog geen plannen om haar klanten eventueel te vergoeden voor de driedaagse storing.

De producent liet niet los wanneer het verwacht dat alle problemen opgelost zijn. Dit kan nog minimaal de gehele nacht duren.

Update op 13/10/2011 om 11:00 uur:

Inmiddels is bijna iedereen weer online via zijn BlackBerry-smartphone. De problemen zijn zo goed als opgelost, aldus RIM.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters