BlackBerry maakt de Q10- en Z10-smartphones bekend

Fabrikant Blackberry, voorheen RIM, heeft de nieuwe line-up voor 2013 bekendgemaakt. De BlackBerry Z10 en de Q10 zijn de eerste twee smartphones die zijn voorzien van het nieuwe BlackBerry OS. RIM vertoont zich voortaan ook met een nieuwe naam: BlackBerry.

BlackBerry Z10

De BlackBerry Z10 en de Q10 waren al veelvuldig uitgelekt. Beide toestellen zijn de eerste in hun soort. De twee smartphones zijn voorzien van het nieuwe BlackBerry 10 OS en ze beschikken allebei over een touchscreen. De Q10 is de directe opvolger van de 18 maanden oude Bold 9900. Het toestel beschikt over een 3.1″ touchscreen en het befaamde qwerty-toetsenbord van de BlackBerry-producent. De Q10 zal in het wit en in het zwart op de markt gaan komen. De Q10 heeft de zelfde specificaties als de Z10 meegekregen.

De Z10 is een volledige touch-smartphone die over een 4.2-inch scherm beschikt met een resolutie van 1280×768 pixels. De Z10 zal over een dualcore OMAP 4470-processor beschikken die zijn werk op 1.5GHz doet. Ook is er 2GB aan ram aanwezig en 16GB intern geheugen. Aan de achterkant vinden we een 8-megapixelcamera die in 1080p video’s kan schieten zodra het toestel in februari op de markt komt. De smartphone zal in het zwart en in het wit op de markt worden gebracht. Wel zal de witte variant ongeveer drie weken later naar de winkels komen, aldus BlackBerry. Wat verder opvalt is dat de telefoon slechts 125 gram weegt en afmetingen kent van 129 x 65 x 8 mm. Ook is er NFC aanwezig en het toestel kan ook overweg met LTE-netwerken.

Met de introductie van beide smartphones lanceert het bedrijf ook BlackBerry 10 en de nieuwe naam van het bedrijf; BlackBerry. Dat houdt in dat de naam Research in Motion (RIM) nu is vervangen door BlackBerry.

BlackBerry 10 is gebaseerd op QNX-software die bekend is van de PlayBook. De software is opnieuw ontworpen en heeft nieuwe functies gekregen. Zo kun je middels de peek-functionaliteit snel je notificaties inzien. Ook is er een virtuele assistent op het toestel aanwezig die gesproken opdrachten kan uitvoeren. De het OS start met 70.000 applicaties in de downloadwinkel en heeft daarnaast ook toegang tot een muziek- en videowinkel.

Het OS kan volgens Blackberry bijzonder goed multitasken en heeft bovendien speciale camerasoftware gekregen. Met BBM kun je voortaan ook videobellen via WiFi en 3G. Het scherm van het toestel kan ook via BBM gedeeld worden voor onder meer presentaties die zo verzonden worden naar een andere BlackBerry 10-smartphone.

De Z10 zal vanaf begin februari te koop zijn bij de bekende retailers en providers, aldus een retailer in Nederland. De Q10 zal een maandje later op de markt komen, meldt Blackberry. Het toestel zal in Nederland omgerekend een adviesprijs van 599 euro krijgen. All About Phones woont de persconferentie van Blackberry live bij en zal later op de dag een hands-on met de Z10 publiceren.

BlackBerry Z10 
BlackBerry Q10 
BlackBerry Q10 
BlackBerry Q10 
BlackBerry Q10 
BlackBerry Q10 
BlackBerry Z10 
BlackBerry Z10 
Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters