Blackberry stopt met smartphones maken

BlackBerryBlackberry stopt met het maken van smartphones. Het Canadese bedrijf richt zich vanaf nu volledig op het maken van software. Die tak is de laatste jaren namelijk winstgevender geweest. De hardwaretakken worden overgedragen aan partners van het bedrijf.

Zo zou Blackberry al een overeenkomst hebben gesloten met een Indonesische fabrikant. Die mag in ruil voor een onbekende hoeveelheid geld BlackBerry-telefoons maken en verkopen. De voormalig telefoonfabrikant zou ook in gesprek zijn met een aantal Chinese en Indiase bedrijven.

Toetsenbord vs. touchscreen

Het Canadese BlackBerry ontketende in de ‘zero’s’ een revolutie met telefoons die een toetsenbord hadden. Lange tijd was het bedrijf marktleider op het gebied van smartphones. Dit veranderde met de komst van onder andere de iPhone en telefoons met grote touchscreens. De Canadese fabrikant hield vast aan relatief compacte telefoons die geen touchscreen hadden. Sindsdien ging het bergafwaarts met de fabrikant. Waar het in zijn hoogtijdagen nog 80 miljard dollar waard was, heeft het nu een marktwaarde van nog maar 4,3 miljard dollar.

BlackBerry DTEK 50

De laatste smartphone die BlackBerry uitbracht was de DTEK50. Die telefoon kwam, als eerste Blackberry-smartphone ooit, uit zonder fysiek toetsenbord. Het toestel heeft een Snapdragon 617-processor. Deze chipset heeft acht Cortex A53-kernen die geklokt zijn op maximaal 1,5 GHz. Het werkgeheugen is 3 GB.

De 16 GB aan opslagruimte van de DTEK50 is uitbreidbaar.  Foto’s neem je met de DTEK50 in 13- of 8-megapixel. Het toestel draait op Android 6.0.1 Marshmallow, waar BlackBerry nog extra apps en beveiliging aan toe heeft gevoegd. Het bedrijf beweert zelfs dat de DTEK50 het veiligste Android-toestel op de markt is. Er waren ook plannen voor een DTEK60-smartphone, maar die zijn vrijwel zeker geschrapt.

Geest uit het verleden

Het bedrijf was, zoals eerder aangegeven, lange tijd de grootste speler op het gebied van smartphones. Eigenlijk waren de telefoons gemaakt voor zakelijk gebruik, maar ook particulieren gingen steeds vaker BlackBerry’s gebruiken. Dit was voor een groot deel te danken aan de BlackBerry Messenger, waarmee je gratis berichtjes kon versturen. Omdat andere telefoons dit niet konden, namen veel mensen een smartphone van de Canadese fabrikant. Deze ‘unique selling point’ viel echter weg toen WhatsApp op de markt kwam. Plotseling kon je met een iPhone of Android-apparaat óók gratis onbeperkt berichtjes sturen. Bovendien was het app-aanbod van iOS en Android groter, omdat het voor ontwikkelaars eenvoudiger was voor deze besturingssystemen een app te maken.

Bron: Bloomberg, The Daily Dot

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters