3G vrijheid all the way, behalve voor VoiP

Groot was de vreugde toen we een paar jaar geleden de beschikking kregen over internet op onze mobieltjes, de kosten van het telefoneren naar onze vrienden, familie, vrouwen, maitresses en anderen zouden fors dalen! Allemaal gingen we ervan uit dat er een Voice over IP-applicatie zou komen waardoor we gratis naar andere mensen konden bellen.

Nu, een paar jaar later, is die tool er voor de meeste telefoons: Skype. En als er geen Skype voor je telefoon is, dan is er wel een andere tool. En toch komt het gebruik van VoiP op de mobiele telefoon nog niet echt van de grond. De reden die hierachter ligt is bij de meeste van jullie uiteraard allang bekend: het verbod dat door de operators is gesteld op het gebruik van VoiP-applicaties op hun 3G-netwerken.

Of toch niet? Nederlandse provider buitelen over elkaar heen om te verkondigen dat er geen bepalingen zijn die VoiP over 3G verbieden, om daarna weer te moeten toegeven dat ze er wel zijn, maar toch niet helemaal. Net nu we dachten dat Apple eens ouderwets zich niks zou aantrekken van dit verbod en in zijn iPhone OS 3.0 gewoon lekker wel VoiP-en over 3G toe zou laten, kan ik jullie melden dat dit in de laatste bèta van OS 3.0 weer ouderwets niet toegestaan is.

Als klap op de vuurpijl maakt die andere fabrikant van mobiele telefoonsoftware het wel heel bont, een verbod op alle VoiP-applicaties die over 3G werken voor zijn Windows Mobile Marketplace. Daarmee winnen de operators de strijd wederom van de consument. De opbrengsten die ze halen uit onze duur ingekochte belminuten willen ze uiteraard niet kwijt.

Het ergerlijke aan de situatie is het zwakke excuus dat ze aanvoeren: het netwerk zou al dat VoiP-verkeer niet aankunnen. Dat ze als aanbieder van internet er gewoon voor dienen te zorgen dat het netwerk het wel aan kan lijkt ze niet te deren. Stel je voor dat je ADSL-leverancier je zou verbieden om een film via bittorrent binnen te halen omdat het netwerk het niet aankan, dan zou de wereld (oke, het land) te klein zijn.

De vraag is hoe lang de operators er nog mee weg kunnen komen, zowel regeringsfunctionarissen uit onze koude kikkerlandje als mensen rond onze mooie Europese Commissie hebben al aangegeven dat ze dit soort verboden niet accepteren.
Gelukkig voor de operators zitten de fabrikanten tot aan hun schouders in het achterste van de operators, waardoor zelfs een wettelijk verbod geen probleem op zal leveren voor de cash-flow van hun mooie bedrijven.

Voorlopig zijn wij als consument weer eens de klos, zoals we ook al jaren zijn geweest met de veel te hoge roaming-kosten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. zwerver -

  Goedkoopste internet kost nog steeds gewoon [url=http://internetten.nl/breedband/Het-Net/Instap-Surfen/2933/Het-Net-Instap-Surfen.htm]10 euro[/url] en daarvoor mag je alles doen wat je wil. Dat mobiel internet veel duurder is dan niet mobiel internet is puur omdat de aanbieders het als een melkkoe (willen) zien. Doe een stukje research en dan weet je dat bijvoorbeeld WiMAX al een stuk goedkoper kan dan wat ze nu doen. Daarnaast geeft ook de EC aan dat het gewoon niet mag wat de heren aanbieders doen.

   1. zwerver -

    Als je kijkt op internetten.nl of een andere vergelijkingssite zie je dat het er is bij o.a. HetNet

 2. v-power -

  Zo dat mocht je wel wat netter schrijven 😛
  Het ergerlijke aan de situatie is het zwakke excuus dat ze aanvoeren: het netwerk zou al dat VoiP-verkeer niet aankunnen.
  Ik ben benieuwd naar het bovenstaand uitspraak. Heb je misschien
  een bron ervoor?
  Vodafone zegt bv dat ze het product al aanbieden en het bedrag dat je ervoor moet betalen. Enkele voorbeelden van producten dat je via internet kan doen maar niet mag:
  Push Mail -> Wordt aangeboden voor €8,35 extra.
  VoIP -> Wordt aangeboden als Belbundels.
  ToIP -> Sms (bundels).
  Je mag de extra kosten niet omzeilen via internet.

  Ik wil zelf ook wel alles onbeperkt doen voor €10 p/m, tuurlijk is dat leuk. De netwerken kunnen dat wel aan op het moment. Maar met dat bedrag overleven ze het niet lang.

  Dat ze als aanbieder van internet gewoon dienen te zorgen dat het netwerk het wel aan kan lijkt ze niet te deren.
  Ze zijn aanbieders van -internet op je mobiel- en geven daarbij duidelijk aan dat je niet gebruik mag maken van VoIP e.d.. Ze bieden ook internet voor op je laptop/pc (voor een hoger bedrag) en daarbij mag je gebruiken maken van VoIP. Voel je vrij om je data simkaart in je mobieltje te stoppen en gebruik te maken van VoIP, het is niet verboden volgens de voorwaarden.
  Maar dan heb je waarschijnlijk niet wat je wilt, alles onbeperkt gebruiken voor €10. Zelfs vaste net internet aanbieders kunnen niet rond komen met dat bedrag p/m. Goedkoopste internet aansluiten betaal je nu €20/25 en een mobiel netwerk is nou eenmaal duurder.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: Dit zijn de beste smartphones voor de feestdagen lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters