3G vrijheid all the way, behalve voor VoiP

Groot was de vreugde toen we een paar jaar geleden de beschikking kregen over internet op onze mobieltjes, de kosten van het telefoneren naar onze vrienden, familie, vrouwen, maitresses en anderen zouden fors dalen! Allemaal gingen we ervan uit dat er een Voice over IP-applicatie zou komen waardoor we gratis naar andere mensen konden bellen.

Nu, een paar jaar later, is die tool er voor de meeste telefoons: Skype. En als er geen Skype voor je telefoon is, dan is er wel een andere tool. En toch komt het gebruik van VoiP op de mobiele telefoon nog niet echt van de grond. De reden die hierachter ligt is bij de meeste van jullie uiteraard allang bekend: het verbod dat door de operators is gesteld op het gebruik van VoiP-applicaties op hun 3G-netwerken.

Of toch niet? Nederlandse provider buitelen over elkaar heen om te verkondigen dat er geen bepalingen zijn die VoiP over 3G verbieden, om daarna weer te moeten toegeven dat ze er wel zijn, maar toch niet helemaal. Net nu we dachten dat Apple eens ouderwets zich niks zou aantrekken van dit verbod en in zijn iPhone OS 3.0 gewoon lekker wel VoiP-en over 3G toe zou laten, kan ik jullie melden dat dit in de laatste bèta van OS 3.0 weer ouderwets niet toegestaan is.

Als klap op de vuurpijl maakt die andere fabrikant van mobiele telefoonsoftware het wel heel bont, een verbod op alle VoiP-applicaties die over 3G werken voor zijn Windows Mobile Marketplace. Daarmee winnen de operators de strijd wederom van de consument. De opbrengsten die ze halen uit onze duur ingekochte belminuten willen ze uiteraard niet kwijt.

Het ergerlijke aan de situatie is het zwakke excuus dat ze aanvoeren: het netwerk zou al dat VoiP-verkeer niet aankunnen. Dat ze als aanbieder van internet er gewoon voor dienen te zorgen dat het netwerk het wel aan kan lijkt ze niet te deren. Stel je voor dat je ADSL-leverancier je zou verbieden om een film via bittorrent binnen te halen omdat het netwerk het niet aankan, dan zou de wereld (oke, het land) te klein zijn.

De vraag is hoe lang de operators er nog mee weg kunnen komen, zowel regeringsfunctionarissen uit onze koude kikkerlandje als mensen rond onze mooie Europese Commissie hebben al aangegeven dat ze dit soort verboden niet accepteren.
Gelukkig voor de operators zitten de fabrikanten tot aan hun schouders in het achterste van de operators, waardoor zelfs een wettelijk verbod geen probleem op zal leveren voor de cash-flow van hun mooie bedrijven.

Voorlopig zijn wij als consument weer eens de klos, zoals we ook al jaren zijn geweest met de veel te hoge roaming-kosten …

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters