Android, is het echt zo open?

Android is een open source besturingssysteem voor mobiele telefoons. Het is ontwikkeld door Google en de Open Handset Alliance (OHA). Het OS heeft zich snel ontwikkeld, en het heeft inmiddels al een vaste plek verworven op de telefoonmarkt. Een van de belangrijkste kenmerken van Android is de openheid. Iedere ontwikkelaar zou Android kunnen aanpassen zodat het snel een grote schare aan gebruikers zou krijgen en iedereen van het open platform gebruik kan maken voor zijn mobiele telefoons. Dat klinkt erg mooi. Maar is Android eigenlijk wel zo open? Recente ontwikkelingen laten mij in ieder geval behoorlijk twijfelen.

Hoe het allemaal begon

Sinds de dag dat het uitgebracht werd, heeft Android veel publiciteit weten te verwerven. Het was het eindproduct van Google’s wens om een open platform voor mobiele telefoons te hebben, waar iedereen gebruik van kan maken. Ontwikkelaars kunnen hun eigen builds maken, aanpassingen doen aan het OS en er applicaties voor uitbrengen. Een speerpunt was dat iedereen kon bijdragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem. En aan die oproep werd gehoor gegeven. Vrijwel direct werden er allerlei projectjes opgezet door gebruikers om te knutselen aan Android. Daarbij werden verscheidene custom builds gemaakt. De bekendste is CyanogenMod, gemaakt door Cyanogen. In het echte leven staat hij beter bekend als Steve Kondik. Met zijn custom Android build voegt hij verscheidene functies toe aan Android. Voorbeelden hiervan zijn functionaliteiten uit de pas verschenen 1.6 Donut-SDK. Ook kun je bijvoorbeeld je applicaties op de SD-kaart installeren, iets wat standaard niet kan. Tevens heeft hij een aantal optimaliseringen doorgevoerd die ervoor zorgen dat het OS sneller loopt op de telefoons. De complete lijst met functies is te groot om hier op te noemen, maar Cyanogen heeft op zijn site een lijstje geplaatst waarin alle voordelen op een rijtje staan. Oftewel, een goed voorbeeld van een mooi initiatief vanuit de community, dat bijdraagt aan de user experience op Android-telefoons. 30.000 actieve gebruikers van de CyanogenMod-ROM bevestigen dat standpunt.

CyanogenMod is geschikt voor Google Experience-telefoons. Dat wil zeggen dat je het kunt draaien op de HTC Dream (T-Mobile G1) en de HTC Magic. Cyanogen’s custom rom blaast nieuw leven in deze telefoons en zorgt vaak (opnieuw) voor tevreden gebruikers.

CyanogenMod logo

 

Google bleek minder tevreden

Cyanogen is nog steeds lekker bezig met het ontwikkelen van zijn custom rom. Om de paar dagen komt er wel weer een nieuwe experimentele build uit, waarin bugs geplet zijn en nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd worden. Erg mooi dus, voor de CyanogenMod-gebruikers. Aangezien deze custom build van Android iets toevoegt voor de gebruikers en Google het Android OS als open platform bedoeld heeft, zou je denken dat zij hier geen problemen mee hebben, toch? Fout. Kort geleden stuurde Google een cease & desist-brief naar Steve Kondik. Oftewel, Cyanogen moest stoppen met zijn activiteiten. Waarom? In zijn zelf in elkaar geknutselde rom leverde hij ook een aantal Google-applicaties mee. Het ging hier om Gmail, YouTube, Android Market, Google Maps en Google Talk. In tegenstelling tot het besturingssysteem zijn deze applicaties niet open source, en ze mogen dus ook niet zomaar verspreid worden. Blijkbaar vond Google het niet prettig dat Cyanogen het copyright van deze applicaties schond. Ook al hebben de gebruikers van de rom, namelijk mensen met een HTC Dream of Magic deze applicaties standaard al op de normale rom die met de telefoon meegeleverd wordt. Het enige wat CyanogenMod doet is de rom van die telefoons modificeren door er wat functies aan toe te voegen en de code te optimaliseren, en deze dan uitbrengen voor diezelfde telefoons. Het argument dat Cyanogen met zijn rom applicaties aan het verspreiden zou zijn, is dus schromelijk overdreven. Iedereen die de applicaties krijgt had ze immers ook al.

Juridisch gezien heeft Google natuurlijk gelijk. Cyanogen heeft geen licentie om die applicaties te verspreiden, dus is hij met zijn rom in overtreding. Maar moet Google nou echt zo moeilijk doen als het gaat om het verbeteren van de user experience op Android-telefoons? Betekent het hebben van het recht ook automatisch dat je het moet claimen? Naar mijn mening niet. Laat die man toch lekker zijn roms maken. Het enige wat hij doet is mensen met een Android-telefoon van extra gemakken voorzien en hij doet dit bovendien zonder er financieel gewin uit te halen. Het is natuurlijk logisch dat je geen andere bedrijven met je applicaties aan de haal wilt laten gaan, zodat zij er winst uit kunnen halen. Daar is hier echter totaal geen sprake van. Cyanogen helpt Google eerder door de user experience te verbeteren, dan dat het bedrijf er hinder van ondervindt.

Grappig detail: bij Windows Mobile vind je ook veel custom roms. In tegenstelling tot het Android OS, is Windows Mobile closed source. Oftewel, custom roms zijn daar überhaubt een vorm van copyrightschending. Toch heeft Microsoft gezegd een oogje dicht te knijpen, omdat het ontwikkelen en gebruiken van custom roms iets bijdraagt voor een deel van de community. Erg netjes dus van Microsoft. Heel jammer dat Google het blijkbaar nodig vindt om een punt te maken van het zogenaamde distribueren van closed source applicaties aan mensen die deze applicaties al lang legaal hebben. Overigens zijn die applicaties ook gewoon te downloaden. Het lijkt dus een beetje op usertje pesten van Google.

De reactie van de community en die van Google

Zoals verwacht in een actieve community, was de reactie op Google’s cease & desist-brief bijzonder fel. Men is het overduidelijk niet eens met Google’s beslissing om claims te leggen op het copyright van de eerdergenoemde applicaties. Er verscheen een petitie-applicatie in de Market. Hiermee kunnen Android-gebruikers hun steun aan Cyanogen tonen. Maar daar blijft het niet bij. De community ging meteen aan het werk om een open source-alternatief voor de applicaties te ontwikkelen. maar de ontwikkelaars willen meer dan dat. Ze willen Android geheel open source maken. Dat wil zeggen, van het Android OS een functioneel geheel maken dat out-of-the-box werkt, zonder afhankelijk te zijn van closed source-applicaties om bijvoorbeeld de Market te kunnen gebruiken. Google wil natuurlijk winst maken met zijn applicaties door bedrijven te laten betalen om deze mee te mogen leveren. Echter, deze reactie door de community kan, als ze doorgezet wordt, nog wel eens voor concurrentie gaan zorgen. Ze hebben het in ieder geval aan zichzelf te danken.

En de reactie van Google dan? Die volgde al snel na het sturen van de brief. In een reactie legt Google nogmaals uit dat ze met Android de wens hadden om een open platform neer te zetten. Tevens zijn ze enthousiast over de initiatieven van gebruikers om zelf Android-builds te maken. Daarbij wil men echter wel opmerken dat er een verschil zit tussen het framework van het OS en de bijgeleverde applicaties. Google vertelt dat het schenden van het copyright van hun applicaties het bedrijf, net als ieder ander, schade oplevert. Helaas vertelt Google er niet bij wat voor schade dit dan is. Dat is jammer. Want zelf zou ik niet weten hoe een bedrijf er schade van kan ondervinden als een custom rom-bakker applicaties in zijn rom bijlevert aan gebruikers die de applicaties al hebben. Aangezien de applicaties niet verspreid worden onder mensen die de applicaties niet hebben, zie ik niet hoe Google hier financieel minder van wordt. Zo zal HTC nog steeds moeten betalen voor het bijleveren van de applicaties op hun Android-telefoons.

Hoe open is Android nou eigenlijk?

Het Android OS is open. Dat staat wel vast. De broncode is uitgebracht onder een Apache-licentie en mag daardoor gewoon vrij verspreid worden. Daar verandert niets aan. Dat betekent ook dat Cyanogen door kan gaan met het uitbrengen van custom roms. Hij moet de applicaties er wel uit laten, en de gebruikers deze zelf gratis, en met een paar klikken laten downloaden. Omslachtig, en eigenlijk gewoon belachelijk, maar het kan.

Wat dit gedoe rondom CyanogenMod wel duidelijk maakt, is dat Android niet zo open is als het zich voordoet. Om daadwerkelijk gemakkelijk gebruik te kunnen maken van Android zul je een aantal closed source zaken nodig hebben. Ook voor het ontwikkelen voor Android moet je gebruik maken van closed source-elementen; de Android SDK is ook niet open source. Het Android-platform is leuk. Echter, als je voor prettig werken met het besturingssysteem gebruik moet maken van fabrikanten die closed source-applicaties of frameworks meeleveren, dan is Android dus niet geheel open. Nu hebben we het over een aantal standaardapplicaties die niet bijgeleverd mogen worden. Maar wat als HTC straks op elke telefoon zijn eigen interface legt, en deze in het OS verweeft? Dan kan er aan die roms eigenlijk niets meer aangepast worden, omdat anders het copyright van HTC geschonden worden. En met de Sense-interface gaan we daar eigenlijk al naartoe.

Nu is het ook niet per se nodig dat alles aan Android open source is. Wat wel erg is, is het signaal dat hiervan uitgaat. Google vindt het blijkbaar nodig om het recht te claimen, terwijl er feitelijk gezien maar weinig aan de hand is. Microsoft bijvoorbeeld, vindt het helemaal niet nodig om juridische stappen te ondernemen, terwijl hun closed source-besturingssysteem naar hartelust gemodificeerd wordt. Als alle partijen die bij Android betrokken zijn zo hun intellectueel eigendom gaan verweven in het open framework van het Android-besturingssysteem, dan kan het op termijn wel eens zo zijn dat Android steeds meer dichtgetimmerd wordt, en daardoor beperkter. En dat is jammer, want een open besturingssysteem is een goede zaak.

Wat nu? Overstappen op aankomende open besturingssystemen zoals Moblin en Maemo? Ik denk dat het niet zo’n vaart zal lopen. Android zal knutselbaar blijven voor enthousiastelingen, omdat het framework van het OS open is. Ontwikkelaars kunnen dus een geheel open source-alternatief ontwikkelen. Zoals eerder al beschreven is dat een van de ontwikkelde initiatieven als reactie op Google. Je kunt dus nog steeds alle kanten op. Het is echter gewoon jammer dat Google op zo’n manier het open karakter van Android door het slijk meent te moeten halen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters