Android Lollipop 5.0 grootste Androidupdate sinds 2011

Android Lollipop 5.0 is de grootste update van Android sinds versie 4.0, Ice Cream Sandwich, dat in 2011 uitkwam. Aan de andere kant is er niet zo heel veel nieuws onder de zon voor gebruikers van Androidtoestellen van diverse merken. De nieuwe mogelijkheden van Lollipop worden in sommige gevallen allang aangeboden door Androidfabrikanten, die hun eigen softwareschil over het besturingssysteem hebben gelegd.

Android Lollipop 5.0 grootste Androidupdate sinds 2011 lollipop forest 

“ De bestaande Nexus 4, 5, 7 en 10 krijgen de update naar versie 5.0 in de komende weken”

Android Lollipop staat al op de nieuwe Nexus 6 en Nexus 9. De bestaande Nexus 4, 5, 7 en 10 krijgen de update naar versie 5.0 in de komende weken, de Nexus 4 waarschijnlijk als laatste. Motorola, de producent van de Nexus 6, heeft al aangekondigd dat alle recente smartphones de update zullen krijgen. Andere fabrikanten moeten nog met deze informatie in de lucht komen.

Android Lollipop brengt dus nieuwe mogelijkheden naar toestellen.De softwareschillen van diverse fabrikanten zijn dan niet meer nodig om bijvoorbeeld je toestel wat extra te beveiligen. Lollipop heeft her en der grif ‘geleend’ van Androidfabrikanten, maar het besturingssysteem heeft de gebruikerservaring bijzonder ‘clean’ gehouden. Het belangrijkste is, volgens Google, dat Lollipop ervoor zorgt dat alle mogelijke Androidapparaten beter met elkaar kunnen ‘praten’. Een liedje of een film op je smartphone moet straks zonder moeite op je tablet of via de nieuwe Nexus Player op je tv kunnen worden afgespeeld. Om maar wat te noemen.

“Alles gaat er wat anders uitzien. Gelikter. Material Design wordt dit genoemd.”

Alles gaat er wat anders uitzien. Gelikter. Material Design, noemt Google dit. Android Lollipop – het woordje gelikt past eigenlijk best wel bij een lollie – komt met allerlei visuele verbeteringen en wijzigingen in de user interface. Animaties verlopen vloeiender, het design is wat opgefrist met een breder kleurenpalet, het multitaskingmenu is onder handen genomen, en Lollipop luistert voortaan beter naar je stemcommando’s. Sommige Material Design-elementen zijn al terug te vinden in onlangs opgefriste apps zoals Google+. Het is de bedoeling dat deze designtaal straks op alle mogelijke Androidapparaten te zien is en ze laat samenwerken, of het nu een smartwatch, mediaspeler of tablet is.

Onder de motorkap is voor software-ontwikkelaars verschrikkelijk veel veranderd. Google stelt vijfduizend nieuwe API’s beschikbaar waar zij mee aan de slag kunnen. Op die manier hoopt Google dat ook zij apps gaan ontwikkelen voor apparaten met diverse schermformaten, zoals Android Wear-smartwatches of smartphones of tablets.

Android Lollipop 5.0 
Android Lollipop 5.0 
Android Lollipop 5.0 
Android Lollipop 5.0 

“Lollipop kan batterijduur met anderhalf uur verlengen”

Lollipop heeft ook wat handigheidjes toegevoegd bij de notificaties van nieuwe e-mails, whatsapp-berichten, telefoontjes of ingestelde alarmen. Die notificaties kun je met een simpele handeling allemaal uitzetten tijdens een vergadering, waarbij je van tevoren de duur kunt bepalen. Zo vergeet je de notificaties niet weer aan te zetten, waardoor je telefoontjes mist na je vergadering.

Bijzonder is de softwarematige aanpak van de batterij. Lollipop biedt een optie om de accuduur met anderhalf uur te verlengen. Handig voor mensen die vaak buiten het bereik van een stopcontact verkeren.

“Betere beveiliging tegen diefstal van smartphone”

De beveiliging van Lollipop-apparaten is ook aangepakt. De telefoon biedt vanaf deze versie een betere mogelijkheid om zichzelf te beschermen tegen een reset naar fabrieksinstellingen; het eerste dat dieven doen als ze je smartphone in handen krijgen. Dat wordt dus een heel stuk moeilijker gemaakt. Ook kan het toestel zo worden ingesteld dat, om het te unlocken, de nabijheid van een ander bluetooth-apparaat noodzakelijk is. Bijvoorbeeld een smartwatch of tablet of auto die ermee verbonden is. Als die verbinding er niet is, kan het toestel niet van zijn slotje worden afgehaald.

Wie zijn telefoon eventjes uitleent aan iemand anders, kan hem straks in gast-modus zetten, net zoals bij computers al jaren kan. Ook dat is veiliger, zo kunnen deze gebruikers niet bij je apps of je gegevens komen.

Android Lollipop sorteert voor op de toekomst

Vooral door de verbinding die Lollipop legt tussen alle mogelijke apparaten die op Android lopen, lijkt Google het mobiele besturingssysteem voor te sorteren op een toekomst waarbij Android in veel meer apparaten wordt gebruikt. Daarbij kan alles worden bedacht. Koelkasten, robotstofzuigers, thermostaten, de gordijnen, van alles kan straks via Android worden bestuurd, al dan niet op afstand. Het is deze toekomst waar Android Lollipop al een voorschotje op laat zien.

Bron: The Verge, Android Police, Google, Motorola, Brighthand

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters