Android One: een smartphone voor iedereen

Google kondigde tijdens I/O naast Android L ook een nieuw project aan: Android One. Android One moet vooral in ontwikkelingslanden veel meer mensen aan een Android-smartphone helpen, maar ook in landen als Nederland de positie van Google in het low-end segment versterken.

“Minimum-specificaties zijn voor Google geen optie: het past niet binnen de filosofie van het bedrijf.”

We hebben het hier bij All About Phones al vaak gezegd: in het laagste marktsegment voor smartphones ben je beter af met een Windows Phone over het algemeen. Goedkope Windows Phones werken over het algemeen een stuk beter dan goedkope Android’s en dat heeft twee redenen. Enerzijds software-optimalisatie, anderzijds de minimumspecificaties die Microsoft hanteert. Het zijn de verschillen die er grotendeels voor verantwoordelijk waren dat de Nokia Lumia 520 in onze review vijf sterren kreeg, terwijl de Samsung Galaxy Fame op een magere twee sterren bleef hangen. Zo slecht als de Galaxy Fame zijn gelukkig lang niet alle goedkope Androidtelefoons, maar het illustreert wel mooi het probleem dat Google heeft.

Die software-optimalisatie begint vanuit Google steeds beter te worden, maar vaak gooit de fabrikant van het toestel vervolgens roet in het eten. Dan kan ik natuurlijk weer de Galaxy Fame met het trage TouchWiz als voorbeeld noemen, maar het probleem is veel breder. De Acer Liquid Z5 bijvoorbeeld, die op het eerste gezicht bijna stock Android heeft, presteert ook een stuk slechter dan zou kunnen met zijn hardware. Minimumspecificaties zijn voor Google geen optie: het past niet binnen de filosofie van het bedrijf.

“Het idee van Android One is simpel: een goede smartphone-ervaring bieden voor weinig geld.”

En dus moest de softwareboer iets anders verzinnen. Dat alternatief heet vanaf de I/O-conferentie van afgelopen week Android One. Het idee van Android One is simpel: een goede smartphone-ervaring bieden voor weinig geld. Daarvoor levert Google op hardwarevlak een referentieplatform, op softwaregebied verzorgt Google de updates op een Nexus-achtige manier. De OEM ontwerpt feitelijk alleen nog een doosje om een One-platform naar keuze. Daarnaast mogen fabrikanten wat applicaties meeleveren, mits die door de gebruiker te verwijderen zijn. De interface mag niet aangepast worden.

“De OEM ontwerpt feitelijk alleen nog een doosje om een One-platform naar keuze.”

De fabrikant heeft dus twee keuzes: zelf een toestel ontwerpen waar ze zich kunnen onderscheiden met software en hardwarefunctionaliteit. Dat brengt flinke ontwikkelkosten met zich mee en daarnaast is de kans groot dat het toestel slechter gaat werken dan veel Android One-concurrenten. De andere optie is om een leuke behuizing bij het One-platform te ontwerpen, wat veel aantrekkelijker lijkt. Voor Google is het voordeel dat de goedkope Androidtelefoons over het algemeen beter gaan werken en daarmee een betere positie in de markt krijgen. Met het systeem slaat Google twee vliegen in één klap: de software-optimalisaties houdt het in eigen hand en er komen een soort minimumspecificaties zonder dat Google die echt oplegt.

Het geheel klinkt mij erg in de oren als, jawel, Windows Phone. Dat platform vormt met zijn soepele werking op goedkope hardware in het lagere marktsegment een serieuze bedreiging voor Google. En dus heeft Google het trucje afgekeken, maar dan wel op een manier die des Google’s is. Een goede zet van Google.

“Met de Moto G en Moto X probeerde Google de One-strategie al een beetje uit en dat bleek erg succesvol.”

De laatste vraag is natuurlijk, waarom heeft Google opeens zo’n grote interesse in het low-endsegment? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. In opkomende markten leven nog miljarden mensen zonder smartphone en die moeten er als het aan de telecomindustrie ligt allemaal aan geloven. Volgens onderzoeksbureau IDC is de smartphonemarkt in India het afgelopen jaar met 186 gegroeid. 78% van die groei kwam uit het sub-$200-segment. Het is dan ook geen wonder dat de eerste bevestigde Android One-partners de Indiase fabrikanten Karbonn, Spice en Micromax zijn. Van Micromax werd inmiddels een eerste toestel getoond.

Er blijkt echter ook een flinke vraag te zijn naar goede goedkope toestellen in markten als de Nederlandse. Wie de verkopen van de Motorola Moto G en Motorola Moto E erop naslaat, kan bijna niets anders dan dat concluderen. Met die twee toestellen probeerde Google de One-strategie al een beetje uit onder de eigen vlag en dat bleek erg succesvol. De kans is dan ook groot dat we ook in Nederland binnen niet al te veel tijd een Android One-toestel op de markt kunnen verwelkomen.

Android One fabrikanten 
Bron: The Verge
Micromax Android One smartphone 
De eerste Android One-smartphone van Micromax
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters