Android op je tv, in de auto en aan je pols

Android kennen we als besturingssysteem van smartphones en tablets. Google wil meer doen met het besturingssysteem. Android is straks te vinden in auto’s, in televisies en aan je pols. Google noemt dat Android Auto, Android TV en Android Wear. De eerste voorzichtige stappen naar de automatisering van ons privéleven.

“De eerste voorzichtige stappen naar automatisering van ons privéleven”

De poging van Google om met Android de auto, televisie en de smartwatchmarkt te gaan domineren met van Android afgeleide besturingssystemen is natuurlijk nog maar het begin. Google voorziet nog veel meer mogelijkheden en die zijn er ook al. Zelfsturende auto’s bestaan bijvoorbeeld al; door Google ontwikkeld. Wie dat nu nog even te ver gaat, kan met Android TV alvast een beetje aan de toekomst wennen.

We belichten in dit verhaal zowel Android Auto, Android Wear als Android TV, met wat verklarende filmpjes erbij die de afgelopen dagen tijdens Google I/O online zijn verschenen.

Android op je tv, in de auto en aan je pols androidauto 

Android Auto

“Verwacht niet dat je op het dashboard Flappy Bird kan gaan spelen”

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O heeft Google Android Auto aangekondigd. In precies dezelfde auto waarin enkele weken eerder tijdens Apple-conferentie WWDC Apple Car Play werd aangekondigd, was nu een Androidtablet in het dashboard ingebouwd. Via dat dashboard kunnen allerlei functies in de auto worden aangestuurd.

Google begint voorzichtig met Android Auto. Dat moest de zoekgigant wel, want de autofabrikanten willen anders niet meewerken. Regel is dat een functie met het nieuwe tablet-dashboard binnen twee tot drie seconden door de bestuurder kan worden gevonden. Alles wat langer duurt of onveilig is, is verboden door de autofabrikanten die hier een set standaardregels voor hebben opgesteld.

Dat betekent dat er alleen tamelijk eenvoudige taken op het dashboard via Android Auto vallen in te stellen. Een muziekje opzetten, geen probleem. Navigeren met de stem, prima. En een belletje plegen door de naam van een contact tegen het dashboard te roepen kan ook.

Maar verwacht niet dat je in de file op het dashboard van je auto Flappy Bird kan gaan spelen. Of moeilijker functies van de auto via het beeldscherm in kan stellen. Dat kan niet, omdat het niet mag. De autofabrikanten willen dat veiligheid voor alles gaat.

Een gesimplificeerde interface van Android laat de bestuurder makkelijk instellen welk liedje er in de wagen wordt afgespeeld, of naar welk adres wordt genavigeerd. Om de functies te bedienen, dient een Android smartphone via een kabeltje op het dashboard te worden aangesloten. Niet ideaal, maar Google belooft dat er later nog wifi- en bluetoothverbindingen bij komen.

Aardig is wel dat op het grote tabletscherm dat in het dashboard wordt verwerkt, nu rijbaan-aanwijzingen komen in Google Maps. Die mogelijkheid ontbrak nog op de versies op de smartphones.

Android Wear

“Android Wear is meer dan een gesimplificeerde versie van Google Now op een wijzerplaat”

Android op je tv, in de auto en aan je pols moto360

Android Wear is een afgeleid besturingssysteem dat de smartwatches moet gaan bedienen, en mogelijk nog andere kleine apparaten die nog uitgevonden moeten worden. Tot dusver rommelden fabrikanten als Sony en Samsung zelf een beetje aan met zelfontwikkelde software voor hun smartwatches. Google voorziet dat de markt voor dit soort apparaatjes flink gaat groeien, en wil een vinger in de pap. Een dikke. Als leverancier van het onderliggende besturingssysteem voor smartwatches hoopt Google zich de concurrentie van de toekomstige iWatch van Apple van het lijf te kunnen houden. Want die komt er ook nog aan, in het najaar, zo wordt gefluisterd.

Android Wear lijkt op het eerste gezicht op een gesimplificeerde versie van Google Now, met wat leuke wijzerplaten erbij. Wil je even weten wie je een e-mail of sms heeft gestuurd, kijk op je Android Wear-smartwatch van LG, Motorola of Samsung. Zolang de verbonden smartphone in de buurt is, wordt die informatie naar de wijzerplaat aan de pols doorgestuurd. Een wijzerplaat met een touchscreen en eronder een stevige processor.

Maar de door Android aangedreven wijzerplaat kan meer. Navigeren, stemcommando’s verstaan, met de stem berichten invoeren, en ook – een beetje beperkt, vanwege het kleine scherm – berichten lezen. Met Android Wear kan een smartwatch meer dan welke andere smartwatch ook op de markt. Ook is een Android Wear-horloge te gebruiken als een soort afstandsbediening voor je smartphone, en voor je toekomstige Android TV.

Google heeft hiermee een sterke troef in handen, want door de lancering van Android Wear hoeft het bedrijf nu slechts afte wachten totdat app-ontwikkelaars brood zien in dit besturingssysteem en de kleine polssieraden die erbij horen. Het succes van de Pebble, waar ontwikkelaars zich ook niet onbetuigd laten in de eigen app store voor dat horloge, geeft aan dat software-ontwikkelaars hun neus niet ophalen voor de kleine apparaatjes. Het is een kwestie van tijd voordat er duizenden interessante apps op je pols te verkrijgen zijn.

Android Wear moet nog wel op veel punten worden verbeterd. De wijzerplaat wordt alleen wakker als je een knop indrukt of er even op tikt, waarmee je dus eventjes twee handen kwijt bent aan de bediening van zo’n horloge. Dat soort dingen moet handiger kunnen. De drie gepresenteerde horloges van Motorola, LG en Samsung lijken vooralsnog vooral een eerste schot voor de boeg van Apple te zijn. Google heeft de slag om de eerste ronde gewonnen, nu blijft het afwachten hoe het gaat uitpakken als de iWatch op de markt verschijnt.

Android TV

“Android TV, na Google TV en Chromecast: is driemaal nu scheepsrecht?”

Android op je tv, in de auto en aan je pols world of content

Driemaal is scheepsrecht, zal Google hebben gedacht. Want de aanval op de televisie in de huiskamer, het grootste scherm dat menigeen in huis heeft, is al tweemaal eerder ingezet. Eerst met Google TV, en vorig jaar met de Chromecast dongle die allerlei Apple TV-achtige functies naar je televisie brengt. Nu is er Android TV. Hoe is dit anders dan Chromecast?

Het grootste verschil is waar Android in zit. In de tv zelf, niet in een dongle. Ook zijn de functies uitgebreider. Gaming is een belangrijke component geworden. En hoewel Android TV alle functies bezit die Chromecast ook naar een eenvoudige televisie brengt, mag niet vergeten worden dat de hele televisie nu op dit besturingssysteem loopt, wat mogelijkheden opent voor een eigen app store. De tv wordt zo een computer met een heel erg groot scherm.

Om de nieuwe gaming-mogelijkheden te onderstrepen is er een XBox-achtige controller ontwikkeld die je de games op het televisiescherm laat spelen. Je kunt spelletjes op het televisiescherm spelen tegen iemand die zelf op een tablet zit te gamen. Of op een smartphone. Dat gamen moet nog wel flink worden ontwikkeld, bleek meteen al uit de presentatie tijdens Google I/O. Google kreeg meteen al kritiek te verduren van fabrikanten van echte gamingconsoles. De zoekgigant moet maar niet denken, vinden zij, dat gamers zullen vallen voor simpele smartphonespelletjes op het tv-scherm. Dat is echt heel andere koek; een smartphonespelletje duurt meestal niet langer dan enkele minuten en op de tv willen mensen nogal eens uren wegspelen.

Gaming daargelaten, is het nieuwe platform Android TV bedoeld om allerlei streamingdiensten zoals die van Netflix handig naar het televisiescherm te brengen. Waaronder de eigen streamingdienst van Google. Of Google met Android TV ditmaal succes gaat boeken, hangt ditmaal niet zozeer af van Google zelf, maar van de fabrikanten van televisies. Samsung bijvoorbeeld, dat Android TV als besturingssysteem voor zijn volgende generatie platte tv’s gaan gebruiken. Voor eenvoudige tv’s blijft Chromecast bestaan. Google heeft voor de dongle wat aardige upgrades gepresenteerd. Dat in de verdere toekomst iedereen aan de Android TV moet in de ogen van Google, is wel duidelijk.

What’s next: Android Stofzuiger?

Tot slot. Google heeft Android nu ingezet als een krachtig wapen om het huiselijke leven te automatiseren. De auto, de tv, en de smartwatch lijken nog maar voorbodes te zijn van wat er nog meer gaat komen op dit gebied. Zou de zoekgigant op de achtergrond al werken aan Android Stofzuiger of Android IJskast? Wie weet. Eerst moet Google maar eens proberen om de toekomstige concurrentieslag met Apple te winnen in de auto, op tv en aan de pols. Dat wordt een interessante strijd. Hopelijk ditmaal zonder gezeur over patenten.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters