Apple en haar “patentoorlog”

Apple is drie rechtszaken begonnen tegen twee van zijn concurrenten, Nokia en HTC. Het bedrijf heeft ook twee rechtszaken tegen haarzelf lopen, alle twee aangespannen door Nokia.

nokia apple

Het lijkt te zijn begonnen toen Nokia een aanklacht indiende tegen Apple omdat deze zeker tien patenten van het Finse bedrijf zou hebben geschonden. Deze aanklacht resulteerde in een regelrechte oorlog tussen de twee fabrikanten. Maar Nokia is niet de enige concurrent waar Apple een rechtszaak tegen heeft lopen, ook HTC moet het ontgelden.

Apple geeft als reactie op de rechtszaken dat Apple liever de concurrenten actief aanpakt via een rechtszaak als dat nodig is, dan dat ze afwachten tot concurrerende fabrikanten ervandoor gaan met technologieën waar zij patenten op hebben. “Wij menen dat concurrentie gezond is, maar concurrenten moeten wel hun eigen technologie creëren, niet die van ons stelen”, aldus Steve Jobs

Eerder in 2009 was er al een soort van strijd tussen Palm en Apple, de Palm Pre kon namelijk synchroniseren met iTunes. Toch is deze strijd niet voor de rechter uit gevochten. Wat is er sindsdien voor Apple veranderd?

Wat was er aan de hand met de Palm Pre

Tijdens de launch van de Pre kan deze in eerste instantie synchroniseren met iTunes. Apple waarschuwt de gebruikers al snel dat ze er alles aan gaan doen om dit te stoppen, terwijl voor hen juist dit synchroniseren een van de leukste dingen is van de smartphone. In de loop van het jaar brengt Apple steeds een nieuwe versie van iTunes uit om er maar voor te zorgen dat de Palm Pre gebruikers er geen gebruik van kunnen maken, maar elke keer weet Palm er voor te zorgen dat het synchroniseren weer lukt. Toch is Apple niet naar de rechter gestapt om Palm aan te klagen.

Het kat en muis spel tussen Apple en Nokia

De oorlog tussen de twee fabrikanten begint oktober vorig jaar en eindigt met 4 lopende rechtszaken. Wat is er precies gebeurt de afgelopen tijd tussen Nokia en Apple?

Vorig jaar oktober besluit Nokia om Apple aan te klagen, nadat onderhandelingen tussen de bedrijven niks oplevert. De aanklacht gaat over het feit dat Apple zeker 10 patenten die op Nokia’s naam staan zou hebben geschonden in de iPhone.

De Finse fabrikant stelt dat in alle iPhone toestellen gebruik wordt gemaakt van technieken die Nokia heeft uitgevonden en gepatenteerd. Meer specifiek heeft het bedrijf het over het draadloos oversturen van data en het coderen, beveiligen en encryptie van spraak. Apple zou Nokia echter niet hebben betaald om deze innovaties te mogen gebruiken. “Apple probeert kosteloos te profiteren over de rug van Nokia heen” aldus het Finse bedrijf. De aanklacht tegen Apple is ingediend bij de Amerikaanse federale rechter in Delware.

Op zaterdag 12 december wordt bekend dat Apple de tegenaanval op Nokia heeft geopend. Ze hebben het Finse bedrijf voor de rechter gedaagd omdat deze zeker 13 octrooien van Apple zouden hebben geschonden. De genoemde octrooien bestaan onder andere uit verschillende technologieën, maar ook interface zaken worden genoemd. Apple geeft aan dat bedrijven met Apple moet gaan concurreren door zelf nieuwe technologieën uit te vinden, niet door ze te stelen van Apple.

nokia vs apple

De oorlog is pas echt begonnen als Nokia eind december reageert door naar de International Trade Commision (ITC) te stappen. De aanklacht die daar gedeponeerd wordt, houdt in dat Apple het intellectuele eigendom van Nokia heeft geschonden bij onder andere de gebruikersinterface, de antennetechnologie en de camera. Stel dat de ITC Nokia gelijk geeft, wat Nokia al twee keer eerder voor elkaar heeft gekregen bij deze commissie, dan heeft Apple een erg groot probleem. Het betekend namelijk dat alle producten met de betreffende gebruikersinterface, de antennetechnologie en de camera de VS niet meer in mogen, als ze ergens anders geproduceerd zijn.

Op 15 januari reageert Apple door naar de ITC te stappen en om een import verbod van Nokia-toestellen naar de VS te vragen. De ITC doet er gemiddeld een jaar over om tot een uitspraak te komen, dus het kat- en muisspel tussen de twee fabrikanten zal nog even voortduren.

De federale rechter uit Delware heeft laten weten dat de twee rechtszaken over de patenten moeten wachten op de uitspraak van de International Trade Commission, dit deed ze op woensdag 3 maart

Apple klaagt ook HTC aan

Android vs Apple

Apple heeft duidelijk de smaak te pakken en stapt alweer naar de rechtbank en de International Trade Commission. Deze keer zit de telefoonfabrikant HTC in het beklaagden bankje, deze zou zeker 20 patenten van Apple hebben geschonden.

De 20 patenten zouden betrekking hebben op gebruikersinterface, onderliggende techniek en hardware van de iPhone. Concrete voorbeelden hiervan zijn de veegbeweging om de smartphone te unlocken, energiebesparing door voltageverlaging en het gebruik van touchscreens als graphical user interface. De besturingsystemen Windows Mobile en Android worden in de aanklacht ook genoemd.

Google, fabrikant van een eigen Android toestel, laat het volgende weten in een reactie op de aanklacht tegen HTC: “Wij zijn geen partij in deze rechtszaak. Echter, wij staan achter ons besturingssysteem Android en de partners die geholpen hebben dit te ontwikkelen”.

HTC geeft aan dat ze nog geen tijd gehad hebben om te onderzoeken wat de klachten van Apple precies inhouden. De fabrikant geeft aan dat ze al 13 jaar bezig zijn met het ontwikkelen van eigen nieuwe technologieën, waardoor ze niet denken dat de klachten van Apple gegrond zijn.

Conclusie

Patenten oorlog

Het begon met Palm die een soort broertje van de iPhone heeft gemaakt met de Palm Pre. Dit toestel kon ook nog met iTunes synchroniseren, de Palm gebruikers vonden dat een van de “Killer Features” van het toestel. Het is begrijpelijk dat Apple hiervan heeft gebaald omdat de Palm Pre toch echt een concurrent was voor de iPhone.

Pas toen Nokia na een jaar onderhandelen besloot om het bedrijf voor de rechter te dagen, is Apple hier zelf ook mee begonnen. Nokia dacht er nog een schepje boven op te moeten gooien en is naar de ITC gestapt, hier hadden ze namelijk al twee keer eerder succes gehad. Apple accepteert dit niet en eist bij ITC een importverbod van Nokia toestellen in de VS. Het lijkt er op dat Apple heeft gedacht dat als andere ons aanklagen voor bijvoorbeeld patentbreuk, zij dat ook kunnen doen. De aanklacht tegen HTC kan in dit licht gezien worden.

Gevolg is dat de hele telecomwereld in spanning afwacht wie de volgende wordt die een aanklacht aan zijn broek gehangen krijgt en, misschien wel belangrijker, wat de uitspraken in de verschillende processen zullen zijn. Meer achtergrondinformatie over de patentenoorlogen kun je ook in dit artikel vinden van The New York Times.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters