Apple persconferentie – Een grote dag voor kleine iPads

Net als vorig jaar zal Apple in de derde week van oktober haar tablets voor het komende seizoen presenteren. Net als vorig jaar zijn er al een hoop details over de aanstaande iPads uitgelekt. Net als vorig jaar zetten wij alle geruchten vast voor je op een rijtje zodat je geïnformeerd aan de presentatie kan beginnen vanavond.

Het is inmiddels redelijk safe om te stellen dat de fabrikant uit Cupertino vanavond nieuwe tablets zal presenteren. Zoals gewoonlijk heeft Apple zelf nog niks losgelaten, er is slechts een uitnodiging met de tekst “We still have a lot to cover.” verstuurd. Mogelijk wordt hier gezinspeeld op nieuwe typecovers zoals we die kennen van de Surface van Microsoft maar er zijn weinig geruchten naar buiten gekomen die dit onderbouwen.

Apple persconferentie - Een grote dag voor kleine iPads d5abea52 6222 4d16 b54c cd907d2b16bc 02 large verge medium landscape 

iPad 5

Waar wel genoeg geruchten over naar buiten zijn gekomen is de iPad 5. Waar de iPad 4 een simpele herhalingsoefening was en slechts een iets betere processor en een Lightning-connector kreeg, zal de iPad 5 waarschijnlijk een substantiëlere vernieuwing zijn. Uit gelekte onderdelen valt op te maken dat de vijfde full-size tablet van Apple waarschijnlijk een nieuwe behuizing gaat krijgen die meer gemeen zal hebben met het design van de iPad mini en de iPhone 5. De tablet zal scherpere rondingen krijgen, voorzien zijn van een glimmend logo achterop.

Het scherm zal naar alle waarschijnlijk hetzelfde 9.7-inch grote scherm zijn dat we inmiddels gewend zijn van Apple maar mogelijk heeft de fabrikant de randen wat dunner weten te maken om de iPad een strakker uiterlijk te geven. Verder zal de iPad 5 een stukje lichter worden dan zijn voorganger, al is het nog niet duidelijk hoeveel lichter dat precies zal zijn. Net als de iPhone 5s zal de iPad 5 geleverd worden in de kleuren ‘Space Gray’ en zwart. Of er net als bij de iPhone ook een gouden variant beschikbaar zal zijn is nog niet helemaal duidelijk.

Qua specificaties zal de iPad waarschijnlijk dezelfde 64-bits processor als de iPhone 5s krijgen. Meestal voert Apple de kloksnelheid wat op voor haar tablets en zet zij een ‘X’ achter de naam van de CPU, voor de iPad 5 zou dit betekenen dat de processor uitkomt op de naam ‘A7x’.

Het antwoord op de vraag of we een vingerafdruksesnor op de iPad 5 zullen zien is lastig te voorspellen. Aan de ene kant zien we foto’s voorbij komen van vingerdrukscanners op de iPad 5 alsmede op de iPad mini, aan de andere kant ontkennen analisten de toevoeging stellig. Vanavond om zeven uur Nederlandse tijd zullen we het definitieve antwoord hebben.

Alle Apple geruchten op een rijtje old apple ipad 4 vs new apple ipad 5 
‘Links iPad 4, rechts iPad 5’

iPad mini 2

Precies een jaar geleden onthulde Apple haar iPad mini. Een kleinere variant op haar iPad met een 7.9-inch scherm om marktaandeel te veroveren in het populaire 7-inch segment. Ondanks dat de specificaties van de iPad mini al bij de lancering achterhaald waren genoot de kleinere iPad immense populariteit en was het verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het aantal verkochte iOS-apparaten. Inmiddels is de mini zowel qua specificaties als qua verkoop voorbij gestreefd door de concurrenten. Zo wist Google dit jaar haar vernieuwde Nexus 7-tablet te voorzien van een prachtig Full HD-scherm terwijl de kleinere tablet van Apple het nog altijd moet doen met een resolutie van 1024 x 768. Hoog tijd voor vernieuwing dus.

Het was aanvankelijk nog even spannend of de nieuwe Ipad mini op tijd klaar zou zijn om gepresenteerd te worden vanavond. Inmiddels hebben diverse analisten en insiders gezegd dat de iPad mini 2 vandaag zijn opwachting zal maken. De grootste verandering zal waarschijnlijk de resolutie worden. Apple gebruikt de term ‘Retina’ om haar hoge resolutie-schermen aan te duiden maar heeft geen strenge definitie van de term vastgelegd. Zo lang de pixels niet zichtbaar zijn vanaf een normale gebruiksafstand vindt Apple een scherm waardig van het ‘Retina’-label. Wat dat voor de tweede iPad mini zal betekenen zal vanavond moeten blijken.

Qua specificaties zijn de analisten en de geruchten alles behalve eenduidige. De één denkt dat de mini 2 dezelfde A6-processor krijgt als de iPhone 5, de ander gokt dat de kleine tablet een A7-processor zoals die van de iPhone 5s mee krijgt. Ook verschillende meningen over het wel of niet hebben van een vingerafdruksensor. Waarschijnlijk zullen zowel de grote als de kleine iPads voorzien worden van betere cameras. De nieuwe iPad mini zal, net als zijn grotere broer, voorzien worden van een nieuw design dat in ‘Space Gray’ of in zwarte beschikbaar zal zijn. Ook zijn er foto’s opgedoken van een gouden ‘Kardashian’-versie.

Een belangrijk detail vanavond zal de prijs van de nieuwe iPad mini zijn. De prijs van de huidige iPad mini is al hoog vergeleken bij de concurrentie, en met een beter scherm en zwaardere specificaties is het onwaarschijnlijk dat Apple met de prijs gaat stunten. Waarschijnlijker is dat de fabrikant de eerste generatie iPad mini in de markt gaat zetten als haar budget-aanbod en de vernieuwde variant als premium-model gaat aanprijzen.

'Foto's tonen gouden iPad Mini 2 met vingerafdrukscanner' apple ipad 5 vs ipad mini 2 01 
‘Gouden iPad 5 en iPad mini 2 naast elkaar’

iPod / MacBook / Mac Pro / Apple TV

Ook de muziekspelers van Apple zijn inmiddels weer toe aan hun jaarlijkse verversing. Vorig jaar werden de iPod Nano en de iPod Touch in september voorzien van nieuwe modellen, dit jaar is het angstvallig stil rondom de iPods. Er zijn geen onderdelen gelekt, er zijn geen geruchten over te vinden en er is slechts een enkeling die er überhaupt een artikel aan wijdt. Het lijkt er op dat Apple haar ooit populaire muziekspelers weinig aandacht gaat geven dit jaar.

Een lijn van producten die waarschijnlijk wel een (kleine) update zal krijgen zijn de MacBook Pro’s. Eerder dit jaar voorzag Apple haar MacBook Air-laptops van Intel’s nieuwe Haswell processoren, die onder ander betere batterij-prestaties en grafische performance bieden. Diezelfde processoren zijn nog altijd niet beschikbaar op de rest de Apple-laptops. Met name de Macbooks met Retina-schermen zouden flink profiteren van de nieuwe processoren.

Apple persconferentie - Een grote dag voor kleine iPads mac pro
Mac Pro 2013

Toen Apple de nieuwe behuizing van de aanstaande Mac Pro-computer eerder dit jaar onthulde hield ze aan aantal details, waaronder de lanceerdatum en prijs, achter. Het radicaal veranderde design van de Mac Pro gooide hoge ogen op de WWDC en destijds beloofde de fabrikant rond deze tijd meer te melden te hebben. Uit de specificaties valt op te maken dat de nieuwe Mac Pro geen zacht prijskaartje zal genieten maar hoe diep er precies in de buidel getast moet worden zal waarschijnlijk vanavond worden onthuld.

Ook de Apple TV is nodig toe aan een update maar volgens de geruchtenmolen wacht Apple met het vervangen van de mediaspeler totdat ze klaar is om hier een aparte Appstore voor te lanceren. Een Appstore zou een significante verandering zijn voor de kleine mediaspeler en gedacht wordt dat Apple hier een apart persevenement zal organiseren. Volgens de geruchten zal deze begin volgend jaar plaatsvinden.

De rest

Ondanks dat vandaag de focus zal liggen op tablets heeft Apple ook nog een desktop-besturingssysteem om uit te brengen. OSX Mavericks, zoals de nieuwe versie van het besturingssysteem heet, werd begin dit jaar op de WWDC gepresenteerd en heeft van de zomer een publieke beta-test ondergaan. Inmiddels is de laatste versie van de beta uitgerold naar de testers en zal Apple waarschijnlijk vanavond gaan vertellen dat de uiteindelijke versie binnen nu en een paar weken beschikbaar zal zijn. Een paar van de grotere veranderingen zijn diepere integratie met iOS, tabbladen in de ‘Finder’-applicatie, iBooks en Maps.

Dat Apple stiekem bezig is met de ontwikkeling van een eigen smartwatch is inmiddels publiek geheim. Door het totale gebrek aan uitgelekte foto’s, onderdelen of andere details is het meer dan onwaarschijnlijk dat we het horloge vandaag nog niet te zien krijgen. Hetzelfde valt te zeggen over een Apple-televisie alhoewel we daar de afgelopen maanden nog minder over hebben gehoord.

Apple persconferentie - Een grote dag voor kleine iPads iwatchstill 
Apple iWatch concept

Over een paar uur zullen alle bovenstaande vragen beantwoord zijn. Vanaf 19:00 Nederlandse tijd zullen we weten wat Apple bedoelt als ze zegt dat ze nog ‘a lot to cover’ heeft. All About Phones zal aandachtig meekijken met de presentatie van de hardware-gigant en uitgebreid verslag doen zodra de eerste details binnendruppelen. Hou de voorpagina in de gaten of volgens op Facebook, Twitter of Google+ voor de laatste updates.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters