Zo klinkt echt goede audio uit je telefoon; is het de moeite waard?

Als het gaat over muziek luisteren ben ik maar een simpele ziel. Opgegroeid met zo’n schattig usb-stick mp3-spelertje en zodra het kon overgestapt op muziek luisteren via mijn smartphone. Als je durft te beweren dat dat een hoogwaardige manier van muziek luisteren is, krijg je pek en veren over je heen van een groepje boze audiofielen. Waarschijnlijk terecht, alleen ik had het verschil simpelweg nog nooit ervaren. Totdat mij aangeboden werd om aan de hand van de AudioQuest Dragonfly en NightOwl eens te ervaren wat dat dan wel inhoudt; hoogwaardig muziek luisteren. Gewoon via mijn smartphone.

AudioQuest DragonFly

Je begrijpt het wel: die uitdaging wilde ik graag aangaan. De afgelopen maanden heb ik met de twee apparaten rondgelopen en daarover in twee aparte videoreviews al mijn mening gegeven. Voor meer informatie over de twee apparaten kun je in die reviews terecht; in dit artikel zal ik mij richten op hoe ik deze ‘nieuwe vorm van muziek luisteren’ de afgelopen tijd ervaren heb. Daar ging het namelijk uiteindelijk allemaal om.

Sit back and relax

AudioQuest NightOwlNormaliter zijn er grofweg drie momenten waarop ik muziek luister. Onderweg, als achtergrond tijdens het werken of studeren en tijdens feestjes. In de eerste twee gevallen heb ik controle over de muziek en komt die binnen via Spotify of de radio. Onderweg via een in-ear headset, thuis via een simpel speakersetje aan mijn computer en op kantoor via onze Sonos. Dan is een goede geluidskwaliteit leuk, maar niet top-priority. Het zijn in ieder geval niet de situaties waar de AudioQuest NightOwl erg tot zijn recht komt.

Muziek luisteren om het muziek luisteren

Vandaar dat ik de afgelopen tijd een vierde muziek luister-moment aan mijn arsenaal heb toegevoegd: het muziek luisteren om het muziek luisteren. Sit back, relax en geniet. Geen Spotify maar degelijke FLAC bestanden, geen goedkope Xiaomi in-ears maar de AudioQuest NightOwl en geen directe verbinding met mijn telefoon maar de DragonFly en een usb-adaptertje ertussen. Meer gedoe en kosten dus, maar dan heb je ook wat.

Alsof je erbij bent

Dankzij de bijzonder ruimtelijke en heldere geluidsweergave van de NightOwl en de hoge audiokwaliteit die de DragonFly uit je telefoon weet te halen, klinkt het bijna alsof je erbij bent. Bijna, want je blijft toch horen dat het om een opname gaat. Maar mits die opname goed is kun je wel precies horen waar alle instrumenten staan en hoe ze individueel klinken. Het is inderdaad een geheel andere en duidelijk rijkere ervaring dan wat ik gewend ben.

Een geheel andere en duidelijk rijkere ervaring

Die rijkere ervaring lijkt trouwens niet volledig voor de rekening van de betere hardware te komen. Als ik met mijn simpele Xiaomi-oortjes via de audiojack van een smartphone in dezelfde ‘luister only setting’ muziek luister kom ik ook al een stuk verder dan normaal. Maar toegegeven; er is een heel duidelijk verschil met wat goede hardware te bieden heeft.

AudioQuest NightOwl

Niet voor iedereen

Al met al een indrukwekkende ervaring die mijn kijk op wat goede audio is zeker veranderd heeft. En iets dat ik iedereen die ook maar een beetje iets met muziek heeft kan aanraden. Toch is het zeker niet iets voor iedereen. Dat heeft ten eerste met de kosten te maken: de setup zoals ik die getest heeft kost je maar liefst €800. Zevenhonderd euro voor de NightOwl en nog eens honderd euro voor de DrangonFly. Dat is veel geld.

Maar nog even los van het geld moet je er ook echt voor willen gaan zitten. Muziek luisteren om het muziek luisteren en om te ontspannen. Ik zie het een beetje als het lezen van een goed boek. Zeker de moeite waard, maar ik merk zelf dat ik er relatief weinig tijd voor blijk te maken. Voor zowel de muziek als het boek, trouwens. Ik heb zo het vermoeden dat ik daar zeker niet de enige in ben.

KEF porsche design

De perfecte design headset? | KEF Porsche Design Space One Wireless review lees verder

WebVR Samsung Gear VR

VR porno op Samsung’s Gear VR kijken: zo werkt het lees verder

smartphone controller

Vijf onmisbare add-ons die je smartphone een boost geven lees verder

Apple AirPods ontploft

Apple onderzoekt ontploffende AirPods 🔥 lees verder

Ringke Fusion

De beste cases en hoesjes voor de Apple iPhone X lees verder

iPhone X selfie camera

‘Opvolger Apple iPhone X gaat Samsung Galaxy Note 8 achterna’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters