BBM voor Android en iOS, beter laat dan nooit

ORLANDO – Een van de grotere aankondigingen van BlackBerry tijdens BlackBerry Live deze week was het feit dat BlackBerry Messenger, beter bekend als ‘Ping’ nu toch ook naar Android en iOS komt. Maar waarom, en waarom nu?

BlackBerry Z10 zwart

BlackBerry zelf laat weten dat men nu zoveel vertrouwen heeft in zijn nieuwe besturingssysteem dat de tijd rijp is om BBM ook naar de concurrerende platformen te brengen. CEO Heins ziet het als een ‘statement of confidence’. BlackBerry 10 doet het volgens Heins zo goed dat BBM nu verder kan als zelfstandige dienst. Vroeger was BBM blijkbaar zo’n belangrijk USP van BlackBerry OS dat men het niet naar andere platformen kon laten gaan. De beurs reageerde wat minder positief op het nieuws: na de keynote gingen de aandelen met 4% onderuit. Boze tongen beweren dat BlackBerry zo wanhopig is geworden dat het bedrijf nu maar via BBM in ieder geval nog een actieve userbase probeert te krijgen.

Ik geloof wel in het verhaal van Heins dat men de dienst nu ook buiten de traditionele user base kan uitbrengen, maar ik vind wel dat men dat al veel eerder had moeten doen. Toen BBM nog echt een belangrijk USP was voor BlackBerry, toen WhatsApp nog niet bekend was, tóen had men de andere platformen moeten aandoen. Dan kun je je USP misschien iets minder lang uitmelken, maar toestellen verkopen alleen maar om de messaging-dienst was toch niet houdbaar. En dan was BlackBerry nu misschien wel marktleider geweest met BBM, en was WhatsApp nooit doorgebroken.

Een mooi gevalletje ‘hindsight bias’ misschien. Achteraf is het makkelijk praten. En ik had het ongetwijfeld verkeerd gedaan als ik in de schoenen van voormalig CEO’s Mike Lazaridis en Jim Balsillie had gestaan. Vandaar ook dat ik de stap nu nog steeds toejuich, onder het motto beter laat dan nooit. Hoewel ik me wel afvraag of BBM buiten de BlackBerry-gebruikers nu nog een toekomst heeft.

“BlackBerry Messenger heeft niet veel kans om klandizie van WhatsApp over te nemen”

BlackBerry Messenger heeft volgens BlackBerry de meest actieve gebruikers. Niet de meeste actieve gebruikers. Dat is WhatsApp. Maar BBM-gebruikers zijn volgens BlackBerry meer ‘engaged’ met de dienst dan WhatsApp-gebruikers met WhatsApp. De helft van de Ping-berichtjes wordt volgens BlackBerry binnen 20 seconden gelezen.

Dat wil echter niet zeggen dat BlackBerry Messenger veel kans heeft om klandizie van WhatsApp over te nemen. WhatsApp is al een tijd voor ieder platform beschikbaar en ik ken geen smartphonegebruikers die het niet hebben. Het is de eerste app die velen op een nieuwe smartphone installeren. Er is dus weinig reden om WhatsApp te verruilen voor BBM, ook al is BBM als dienst een stuk beter.

In een interview dat ik had met David Proulx, Senior Director Consumer Services Business bij BlackBerry, gaf hij aan dat de uitbreiding van BBM meer als insteek had om de huidige, vrij fanatieke, BBM-community te helpen. Die willen namelijk ook kunnen chatten met hun vrienden die Android- en iOS-toestellen hebben. En dat is denk ik wel de goede insteek. Het enige wat men dan nog moet zien te bereiken, is dat die vrienden ook voor die inmiddels schaarse BlackBerrygebruiker die app willen gaan gebruiken.

Het ultieme doel is dan natuurlijk dat alle BBM voor Android- en iOSgebruikers hun vrienden zonder een BlackBerry weer meetrekken en vervolgens helemaal overstappen en WhatsApp links laten liggen. En als het dan helemaal goed gaat moeten ze als laatste stap natuurlijk aan BlackBerrytoestel. Maar dat lijkt me een beetje vergezocht.

“Functioneel gezien is BBM een stuk beter dan WhatsApp”

Overigens zou het wel mooi zijn als de hele wereld zou overstappen op BBM in plaats van WhatsApp. Functioneel gezien is BBM namelijk een stuk beter, zeker als BBM Voice en BBM Video zo meteen voor alle OS’en uitgerold zijn. Daarnaast is het switchen van device en het gebruiken van meerdere toestellen met BBM een stuk makkelijker: dat gaat met een druk op de knop en al je gegevens komen mee. Bij WhatsApp daarentegen krijg je geen enkel berichtje mee en moet je eerst een langdradig verificatieproces doorlopen. En dan zijn er nog de Channels.

Van die BBM-Channels snap ik het nut nog niet zo. Misschien omdat ik het nog niet ervaren heb, maar ook Proulx kon mij niet uitleggen wat de grote meerwaarde was tegenover de in mijn ogen grootste concurrent Facebook Pages. Je draagt BBM altijd en overal bij je, en datzelfde geldt voor BBM Channels, aldus Proulx. Maar met de Facebook-app draag je Pages ook altijd en overal bij je. Een functioneel voordeel zou zijn dat je makkelijk berichten kan uitwisselen met de paginabeheerder, maar dat kan met Facebook Pages ook. En of je nou via BBM of via Facebook Messenger zit te praten maakt uiteindelijk ook weinig uit natuurlijk.

Vanuit BlackBerry snap ik het wel, dat BBM Channels. Zodra het een beetje populair wordt is het een prima medium om advertenties te verkopen. Iets dat ook in de planning staat, volgens Proulx. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van het succes van BBM als een geheel, ook op Android en iOS. Hoe dat uitpakt zal de tijd leren.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters