BKR-registratie bij je smartphone-abonnement: dit verandert er voor jou

Vanaf 1 mei 2017 krijg je bij het afsluiten van een smartphone-abonnement met telefoon een BKR-registratie aan je broek. Maar wat betekent dat precies? In dit artikel zet ik de gevolgen van een BKR-registratie bij mobiele abonnementen op een rijtje. Voor jou als consument én voor de Nederlandse smartphonemarkt.

Geld lenen kost geld logoMisschien heb je ze wel gezien. De plaatjes met “Let op! Geld lenen kost geld.” Die vliegen je sinds kort om de oren bij alles wat met een telecomabonnement met smartphone te maken hebben. Op reclameposters, bij webshops en in foldertjes van telecomwinkels. Dat is sinds kort verplicht omdat de Hoge Raad geoordeeld heeft dat de ‘gratis’ smartphone bij je abonnement een lening is. En dus is de Wet op het financieel toezicht erop van toepassing.

Voor goedkope smartphones verandert er relatief weinig, maar bij een lening die meer is dan €250 is de nieuwe regelgeving wel belangrijk. In dat geval krijg je namelijk per 1 mei 2017 een registratie bij Bureau Kredietregistratie aan je broek. Bovendien moeten telecomaanbieders je kredietwaardigheid onderzoeken voordat ze een abonnement mogen afsluiten.

Dat heeft de nodige gevolgen, zowel voor consumenten als voor spelers in de telecommarkt. Het eerste grote resultaat daarvan is al zichtbaar: webshop CoolBlue biedt vanwege de extra regeldruk per 1 februari geen abonnementen meer aan. Andere verwachte gevolgen van de nieuwe wetgeving bespreek ik hieronder.

Wat betekent de nieuwe wetgeving voor jou?

Het goede nieuws van de nieuwe wetgeving is dat de kosten voor je smartphone bij een abonnement een stuk inzichtelijker worden. Verkopers zijn namelijk verplicht om een krediettabel bij te voegen bij een mobiel abonnement met gratis smartphone. Daarin moeten duidelijk de kosten van het abonnement, de kosten van de smartphone en het totale bedrag van de lening gespecificeerd zijn. Zo kun je dus erg eenvoudig vergelijken bij welk abonnement je het beste uit bent voor de smartphone van jou keuze en of het goedkoper is om je toestel los of in combinatie met een abonnement te kopen. So far so good.

Een smartphone van €360 kan ervoor zorgen dat je ruim €4000 minder kunt lenen

Helaas zijn er ook minder prettige gevolgen. Allereerst kan de kredietcheck ervoor zorgen dat je helemaal geen abonnement met een dure smartphone meer kunt afsluiten als je niet kredietwaardig geacht wordt. Maar goed, in dat geval is het misschien uiteindelijk ook maar beter dat je niet zo’n toestel op afbetaling kunt kopen.

Vervelender is de BKR-registratie die je eraan overhoudt als je wél een toestel op afbetaling kan kopen en koopt. Die registratie kan ervoor zorgen dat je bij andere leningen, bijvoorbeeld een hypotheek, flink minder kunt lenen. De Hypotheekshop heeft wat rekenvoorbeelden gemaakt en daaruit blijkt dat je bijvoorbeeld bij een smartphone van €360 die je in twee jaar afbetaalt ruim €4000 minder kunt lenen in je hypotheek. Dat scheelt dus nogal.

Om dat te voorkomen kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de telefoon in een keer af te betalen of zo ver af te betalen dat het leenbedrag onder de €250 komt. Het goede nieuws daarbij is dat je dan vaak nog steeds korting krijgt op de prijs van een los toestel als je dat in combinatie met je abonnement doet. Zo kost een LG G6 in combinatie met een T-Mobile abonnement nog maar €480, terwijl hij los bijna €750 kost. Goede deal dus.

Kortom: zo lang je met het ‘geleende’ bedrag onder de €250 blijft ontwijk je de BKR-registratie en verandert er niet zo gek veel. Als je wel besluit een hogere lening te nemen, dan moet je goed nadenken of je de komende tijd een lening wilt afsluiten. Als dat zo is, dan is het misschien een beter idee om je toestel direct te kopen of alvast deels af te betalen.

De smartphonemarkt op zijn kop?

Alcatel Shine Lite
Lopen we binnenkort allemaal met een Alcatel Shine Lite of ander budgetmodel?

Los van de gevolgen voor jou als consument, heeft de nieuwe wetgeving potentieel ook nogal wat gevolgen voor de Nederlandse smartphonemarkt. Het voorbeeld van CoolBlue dat stopt met abonnementsverkoop is daar het eerste teken van. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat het op andere vlakken de nodige gevolgen heeft. Bijvoorbeeld dat de verkopen van dure smartphones inzakken. Omdat de hoge kosten inzichtelijker worden, of omdat mensen geen BKR-registratie bij mobiele abonnementen willen.

Om daar een beter zicht op te krijgen heb ik begin dit jaar een rondvraag gedaan bij de belangrijke spelers in de Nederlandse providers en smartphonemerken. Dat bleek lastiger dan gedacht: de meeste bedrijven lijken zelf nog niet echt een idee te hebben over wat er gaat gebeuren of willen daar niks over kwijt. Toch heb ik uiteindelijk een redelijk beeld kunnen vormen, wat ik hieronder kort zal samenvatten.

Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat er meer losse toestellen verkocht zullen gaan worden. HTC en Wileyfox verwachten dat de simlock vrije markt juist boven de €250 flink gaat groeien. In dat segment wordt het onaantrekkelijker om een abonnement inclusief telefoon af te sluiten vanwege de BKR-registratie.

Alcatel verwacht vooral dat mensen beter gaan nadenken over de aankoop van een nieuwe smartphone: “Is die hoge prijs te rechtvaardigen of is een goedkoper toestel ook voldoende voor zijn behoeften?” Dat zal een groei in het budgetsegment betekenen. Ook Wiko en Wileyfox zijn het erover eens dat het budgetsegment waarschijnlijk gaat groeien in Nederland.

De budgetfabrikanten zijn dan ook enthousiast over de effecten die de nieuwe wetgeving voor hen gaat hebben. Wileyfox denkt voordeel te hebben van hun focus op toestellen onder de €250 en Alcatel denkt meer te gaan verkopen omdat het merendeel van hun toestellen onder de €250 is. Opvallend is ook dat de budgetfabrikanten buiten HTC de enigen waren die met een uitgebreid antwoord kwamen. Misschien hebben die er beter over nagedacht omdat ze kansen zien, of misschien willen de fabrikanten die vooral in duurdere delen van de markt opereren geen negatief beeld uitdragen.

HTC denkt dat mensen eerder de online retail zullen opzoeken

HTC denkt dat er nog een ander interessant side-effect kan optreden door de nieuwe wetgeving. Omdat mensen voor het afsluiten van een abonnement met toestel per 1 mei meer gegevens moeten overleggen, denkt HTC dat ze eerder de online retail opzoeken. Daar hoeven loonstrookjes en dergelijken namelijk niet persoonlijk aan een medewerker getoond te worden. Zo denkt HTC dat de al aanwezige groei van de e-tail in telecomland nog verder versterkt kan worden. Slecht nieuws voor traditionele retailers dus.

Tot slot

Dat de toepassing van de Wet op het financieel toezicht op de telecommarkt grote gevolgen gaat hebben is duidelijk. Voor jou als consument betekent het vooral dat je wat meer overzicht krijgt en beter op moet letten. Mocht je binnenkort van plan zijn een hypotheek of andere grote lening af te sluiten, dan is het raadzaam om je volgende smartphone los te kopen óf onder de €250 te shoppen. Voor dat laatste hebben we alvast een handig lijstje met de vijf beste smartphones onder €250 voor je gemaakt.

Het kan raadzaam zijn om je volgende smartphone los te kopen óf onder de €250 te shoppen

Dat de Nederlandse telecommarkt gaat veranderen is ook wel duidelijk, maar hoe precies weet nog niemand. “Het is nu nog te vroeg om dat in te schatten. De wet is nieuw en we kunnen de gevolgen nog niet overzien. Op dit moment hebben we ook geen referentiekader wat een soortgelijke constructie dan wel in andere landen voor effect heeft gehad,” om maar even met de woorden van de woordvoerder van Lenovo te spreken. Een soortgelijke reactie kreeg ik van de meeste bedrijven die ik spraken we de tijd zal dus moeten leren wat er gaat gebeuren. We zullen over een aantal jaar ongetwijfeld niet allemaal met een budgetsmartphone die we los gekocht hebben rondlopen, maar het klakkeloos uitzoeken van een gratis nieuwe telefoon omdat het weer ‘mag’ bij je abonnement is verleden tijd.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters