BKR-registratie bij je smartphone-abonnement: dit verandert er voor jou

Vanaf 1 mei 2017 krijg je bij het afsluiten van een smartphone-abonnement met telefoon een BKR-registratie aan je broek. Maar wat betekent dat precies? In dit artikel zet ik de gevolgen van een BKR-registratie bij mobiele abonnementen op een rijtje. Voor jou als consument én voor de Nederlandse smartphonemarkt.

Geld lenen kost geld logoMisschien heb je ze wel gezien. De plaatjes met “Let op! Geld lenen kost geld.” Die vliegen je sinds kort om de oren bij alles wat met een telecomabonnement met smartphone te maken hebben. Op reclameposters, bij webshops en in foldertjes van telecomwinkels. Dat is sinds kort verplicht omdat de Hoge Raad geoordeeld heeft dat de ‘gratis’ smartphone bij je abonnement een lening is. En dus is de Wet op het financieel toezicht erop van toepassing.

Voor goedkope smartphones verandert er relatief weinig, maar bij een lening die meer is dan €250 is de nieuwe regelgeving wel belangrijk. In dat geval krijg je namelijk per 1 mei 2017 een registratie bij Bureau Kredietregistratie aan je broek. Bovendien moeten telecomaanbieders je kredietwaardigheid onderzoeken voordat ze een abonnement mogen afsluiten.

Dat heeft de nodige gevolgen, zowel voor consumenten als voor spelers in de telecommarkt. Het eerste grote resultaat daarvan is al zichtbaar: webshop CoolBlue biedt vanwege de extra regeldruk per 1 februari geen abonnementen meer aan. Andere verwachte gevolgen van de nieuwe wetgeving bespreek ik hieronder.

Wat betekent de nieuwe wetgeving voor jou?

Het goede nieuws van de nieuwe wetgeving is dat de kosten voor je smartphone bij een abonnement een stuk inzichtelijker worden. Verkopers zijn namelijk verplicht om een krediettabel bij te voegen bij een mobiel abonnement met gratis smartphone. Daarin moeten duidelijk de kosten van het abonnement, de kosten van de smartphone en het totale bedrag van de lening gespecificeerd zijn. Zo kun je dus erg eenvoudig vergelijken bij welk abonnement je het beste uit bent voor de smartphone van jou keuze en of het goedkoper is om je toestel los of in combinatie met een abonnement te kopen. So far so good.

Een smartphone van €360 kan ervoor zorgen dat je ruim €4000 minder kunt lenen

Helaas zijn er ook minder prettige gevolgen. Allereerst kan de kredietcheck ervoor zorgen dat je helemaal geen abonnement met een dure smartphone meer kunt afsluiten als je niet kredietwaardig geacht wordt. Maar goed, in dat geval is het misschien uiteindelijk ook maar beter dat je niet zo’n toestel op afbetaling kunt kopen.

Vervelender is de BKR-registratie die je eraan overhoudt als je wél een toestel op afbetaling kan kopen en koopt. Die registratie kan ervoor zorgen dat je bij andere leningen, bijvoorbeeld een hypotheek, flink minder kunt lenen. De Hypotheekshop heeft wat rekenvoorbeelden gemaakt en daaruit blijkt dat je bijvoorbeeld bij een smartphone van €360 die je in twee jaar afbetaalt ruim €4000 minder kunt lenen in je hypotheek. Dat scheelt dus nogal.

Om dat te voorkomen kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de telefoon in een keer af te betalen of zo ver af te betalen dat het leenbedrag onder de €250 komt. Het goede nieuws daarbij is dat je dan vaak nog steeds korting krijgt op de prijs van een los toestel als je dat in combinatie met je abonnement doet. Zo kost een LG G6 in combinatie met een T-Mobile abonnement nog maar €480, terwijl hij los bijna €750 kost. Goede deal dus.

Kortom: zo lang je met het ‘geleende’ bedrag onder de €250 blijft ontwijk je de BKR-registratie en verandert er niet zo gek veel. Als je wel besluit een hogere lening te nemen, dan moet je goed nadenken of je de komende tijd een lening wilt afsluiten. Als dat zo is, dan is het misschien een beter idee om je toestel direct te kopen of alvast deels af te betalen.

De smartphonemarkt op zijn kop?

Alcatel Shine Lite
Lopen we binnenkort allemaal met een Alcatel Shine Lite of ander budgetmodel?

Los van de gevolgen voor jou als consument, heeft de nieuwe wetgeving potentieel ook nogal wat gevolgen voor de Nederlandse smartphonemarkt. Het voorbeeld van CoolBlue dat stopt met abonnementsverkoop is daar het eerste teken van. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat het op andere vlakken de nodige gevolgen heeft. Bijvoorbeeld dat de verkopen van dure smartphones inzakken. Omdat de hoge kosten inzichtelijker worden, of omdat mensen geen BKR-registratie bij mobiele abonnementen willen.

Om daar een beter zicht op te krijgen heb ik begin dit jaar een rondvraag gedaan bij de belangrijke spelers in de Nederlandse providers en smartphonemerken. Dat bleek lastiger dan gedacht: de meeste bedrijven lijken zelf nog niet echt een idee te hebben over wat er gaat gebeuren of willen daar niks over kwijt. Toch heb ik uiteindelijk een redelijk beeld kunnen vormen, wat ik hieronder kort zal samenvatten.

Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat er meer losse toestellen verkocht zullen gaan worden. HTC en Wileyfox verwachten dat de simlock vrije markt juist boven de €250 flink gaat groeien. In dat segment wordt het onaantrekkelijker om een abonnement inclusief telefoon af te sluiten vanwege de BKR-registratie.

Alcatel verwacht vooral dat mensen beter gaan nadenken over de aankoop van een nieuwe smartphone: “Is die hoge prijs te rechtvaardigen of is een goedkoper toestel ook voldoende voor zijn behoeften?” Dat zal een groei in het budgetsegment betekenen. Ook Wiko en Wileyfox zijn het erover eens dat het budgetsegment waarschijnlijk gaat groeien in Nederland.

De budgetfabrikanten zijn dan ook enthousiast over de effecten die de nieuwe wetgeving voor hen gaat hebben. Wileyfox denkt voordeel te hebben van hun focus op toestellen onder de €250 en Alcatel denkt meer te gaan verkopen omdat het merendeel van hun toestellen onder de €250 is. Opvallend is ook dat de budgetfabrikanten buiten HTC de enigen waren die met een uitgebreid antwoord kwamen. Misschien hebben die er beter over nagedacht omdat ze kansen zien, of misschien willen de fabrikanten die vooral in duurdere delen van de markt opereren geen negatief beeld uitdragen.

HTC denkt dat mensen eerder de online retail zullen opzoeken

HTC denkt dat er nog een ander interessant side-effect kan optreden door de nieuwe wetgeving. Omdat mensen voor het afsluiten van een abonnement met toestel per 1 mei meer gegevens moeten overleggen, denkt HTC dat ze eerder de online retail opzoeken. Daar hoeven loonstrookjes en dergelijken namelijk niet persoonlijk aan een medewerker getoond te worden. Zo denkt HTC dat de al aanwezige groei van de e-tail in telecomland nog verder versterkt kan worden. Slecht nieuws voor traditionele retailers dus.

Tot slot

Dat de toepassing van de Wet op het financieel toezicht op de telecommarkt grote gevolgen gaat hebben is duidelijk. Voor jou als consument betekent het vooral dat je wat meer overzicht krijgt en beter op moet letten. Mocht je binnenkort van plan zijn een hypotheek of andere grote lening af te sluiten, dan is het raadzaam om je volgende smartphone los te kopen óf onder de €250 te shoppen. Voor dat laatste hebben we alvast een handig lijstje met de vijf beste smartphones onder €250 voor je gemaakt.

Het kan raadzaam zijn om je volgende smartphone los te kopen óf onder de €250 te shoppen

Dat de Nederlandse telecommarkt gaat veranderen is ook wel duidelijk, maar hoe precies weet nog niemand. “Het is nu nog te vroeg om dat in te schatten. De wet is nieuw en we kunnen de gevolgen nog niet overzien. Op dit moment hebben we ook geen referentiekader wat een soortgelijke constructie dan wel in andere landen voor effect heeft gehad,” om maar even met de woorden van de woordvoerder van Lenovo te spreken. Een soortgelijke reactie kreeg ik van de meeste bedrijven die ik spraken we de tijd zal dus moeten leren wat er gaat gebeuren. We zullen over een aantal jaar ongetwijfeld niet allemaal met een budgetsmartphone die we los gekocht hebben rondlopen, maar het klakkeloos uitzoeken van een gratis nieuwe telefoon omdat het weer ‘mag’ bij je abonnement is verleden tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. patricia -

  Hallo

  Wij kunnen u leningen verstrekken volgens het bedrag dat u nodig heeft en met voorwaarden die uw leven gemakkelijker zullen maken.
  We bieden leningen op korte en lange termijn met een zeer betaalbare aflossingstermijn.
  Daarom willen we u vertellen dat we ook betrokken zijn bij de financiering
  projecten (betrouwbaar). Je zit vast, verbannen en je hebt geen gunst van banken of beter. Je hebt een project en hebt financiering nodig,
  een slecht krediet of geld nodig om rekeningen te betalen, fondsen om te investeren in bedrijven.
   Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.
  E-mail: faure_patricia@outlook.fr

  Bel: +336 44 67 80 99
  Bericht: +336 75 32 47 52
  whatsapp: +336 75 32 47 52

  ontvang onze groeten

 2. Quicken Loans Inc., -

  Geen geld meer, vermoeide bank en vereisten, geld nodig om uw project / bedrijf uit te voeren of een dringende lening nodig? Doe geen moeite meer, wij zijn gecertificeerde leningverstrekkers, wij bieden lening aan individuele en rechtspersonen tegen een lage rente van 2%. Als u geïnteresseerd bent, kunt u ons nu antwoorden voor meer informatie …

  E-mail: (quicken.loan@outlook.com)

  WhatsApp: +1 (267) -657-6969.

 3. wood gate credit -

  Heeft u een lening nodig? Wij zijn legitiem en garanderen leningverstrekker. Wij zijn een bedrijf met financiële ondersteuning. We lenen geld uit aan individuen die financiële hulp nodig hebben, die een slecht krediet hebben of geld nodig hebben om rekeningen te betalen, om te investeren in het bedrijfsleven. Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat we betrouwbare begunstigde hulp bieden, aangezien we u graag een lening aanbieden. Neem contact met ons op via woodgatecredit@outlook.com

 4. Margarete alexandra -

  Op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke leningen, huisvesting, leningen voor leningen, consolidatie leningen, onbeveiligde lening risicokapitaal; Etc .. Of weigerde een lening van een bank of overeenkomst een of meer financiële redenen. Het is waarschijnlijker dat je vertrouwt Deze oplossing! En herder particuliere kredietverstrekkers lenen bedrijven en particulieren in een laag en betaalbaar tarief van 2%. Ben je geïnteresseerd? Contact na het omzetten van de lening binnen 48 uur. CONTACT US: pastorpamela23@gmail.com

 5. juli -

  Lening commentaar

  ** Hallo iedereen, ik vecht gewoon deze kleine informatie gewoon met jou.
  Ik heb uiteindelijk de lening gekregen na jarenlange liegen. Mevrouw Adriana heeft me een lening gemaakt voor de bouw van mijn huis. Neem contact op met haar als u een lening nodig hebt.
  adrianakra09@gmail.com

 6. juli -

  1-Lening commentaar

  Hallo iedereen, ik vecht gewoon deze kleine informatie gewoon met jou.
  Ik heb uiteindelijk de lening gekregen na jarenlange liegen. Mevrouw Adriana heeft me een lening gemaakt voor de bouw van mijn huis. Neem contact op met haar als u een lening nodig hebt.
  adrianakra09@gmail.com

 7. juli -

  *Lening commentaar

  Hallo iedereen, ik vecht gewoon deze kleine informatie gewoon met jou.
  Ik heb uiteindelijk de lening gekregen na jarenlange liegen. Mevrouw Adriana heeft me een lening gemaakt voor de bouw van mijn huis. Neem contact op met haar als u een lening nodig hebt.
  adrianakra09@gmail.com

 8. juli -

  Lening commentaar

  Hallo iedereen, ik vecht gewoon deze kleine informatie gewoon met jou.
  Ik heb uiteindelijk de lening gekregen na jarenlange liegen. Mevrouw Adriana heeft me een lening gemaakt voor de bouw van mijn huis. Neem contact op met haar als u een lening nodig hebt.
  adrianakra09@gmail.com

 9. Cincinnati Financial -

  Good Day Loan Seekers Oplossing voor uw financiële problemen, heeft u dringend geld nodig? Zoals persoonlijke contant geld, bedrijfskas, zakelijk geld, contant geld om de diepte te betalen, educatief geld, elk soort geld dat u op zoek bent naar rente lening. Onze lening varieert van 3% contacteer ons nu cincinnatifinancialcorporati02@gmail.com

 10. Esh -

  Dus met andere woorden alleen de rijke hebben het recht om een abonoment af te sluiten de minder bedeelde mag nu niet meer mee met het maatschappij. Ze staan erbij en kijken erna!!!!

 11. Dennis -

  Dat de loonstrookjes getoont moeten worden aan een medewerker is niet juist.
  De klant krijgt zelf een priveruimte in de desbetreffende winkel waar hij dan zijn netto woonlasten en netto inkomen invoert. Deze gegevens blijven niet bewaard.
  Verder ben je altijd vrij om het krediet wat je met de provider aangaat in één keer af te lossen waardoor de registratie verdwijnt.

 12. Robert -

  Hoewel de regels begrijpelijk zijn. Gaan ze wel voorbij aan de abonnementen met smartphones die WEL goedkoper zijn dan los kopen.
  Voorbeeld is T-Mobile waar je met 18.50 per maand maar 480 euro hoeft bij te betalen voor een G6. Los kost het momenteel 700 euro. Dat je van een toestel met 360 prijskaart 4000 euro minder kan lenen vind ik ook raar.
  Alsof ze 10 jaar lang dit hebben doorgetrokken. Dan moeten ze ook maar de stijging van de zorgkosten/auto etc meenemen.

 13. Robert -

  Worden jullie ook op kredietwaardigheid getest voor de modellen die jullie binnen krijgen dan?
  Vraag me alleen af, hoe zit het met de verlengers. Kan het zomaar zo zijn dat mensen die trouw jarenlang een abonnement hebben (en ook netjes betalen) opeens geweigerd worden om te verlengen? Kan me dat haast niet voorstellen. Ik durf nu al niet meer naar de winkel te gaan om te verlengen, dat doe ik wel online dan maar.

  1. Marco -

   Ja dat gebeurd helaas ook vanaf 1 mei. Providers moeten immers ds regels gaan volgen, en worden hier ook op gecontroleerd. Offline ben je straks zoals het lijkt anoniemer, aangezien je dan zelf je financiele situatie kunt invullen voor de toetsing ipv dat een webshop medewerker dit voor jou doet.

 14. Jarno -

  Voor mij verandert er dus niks: koop al decennia gewoon zelf de smartphone die ik wil met een SIM Only dataovereenkomst. Dit is een hele goede wijziging.

 15. Jim -

  Beetje jammer dat jullie de feiten niet kennen. BKR registratie gaat pas vanaf mei dit jaar in (met bijhorende inkomenstoets check).

  Vanaf 1 januari zijn het vooral wijzigingen voor de telco’s (regelgeving betreft communicatie over financiële communicatie en transparantie). Voor de koper verandert er nu niets. Vanaf 1 mei is het andere koek.

 16. Sven -

  Dus als ik een groot genoeg bedrag meteen betaal en daarmee zorg dat de toestel betaling op 10,- per maand krijg.

  Ik dan geen BKR registratie krijg daarvoor en ik ook geen inkomenscheck door hoef te staan. Want vind het geen prettig idee om nu ook die mensen alles al te vertellen over mijn financiële situatie. Weet namelijk zelf dat ik zoiets zou kunnen betalen anders zou ik het niet halen.

 17. mark -

  Het zal meerdere gevolgen kunnen hebben in voor en nadelen.
  Mensen zullen meer naar de prijs kijken onder de 250 euro

  Er worden minder dure smartphones gekocht.
  Abonnement wordt steeds minder vaak verkocht.

  Fabrikanten zullen sneller budget modellen op de markt brengen.

  Toch een paar scenarios die gevolgen hebben

Samsung Galaxy S8 verbeterpunten voor Galaxy S9

Deze 5 dingen moet Samsung verbeteren bij de Galaxy S9 lees verder

LG G6

Deze vijf dingen willen we bij de LG G7 zien lees verder

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Waarom iPhones het volgend jaar winnen van Android toestellen lees verder

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters