Chinese rommel

Ik wil het even hebben over de overmaat aan Chinese rommel die op deze wereld te koop is, en dan in het bijzonder koptelefoons voor mobieltjes. Want ook ik ben wel eens vatbaar voor de lage prijzen van deze ‘troep’.

In plaats van de zoveelste blog over telefoons, wil ik vandaag even een uitstapje maken naar de wondere wereld van de accessoires. Na een aantal mislukte pogingen van ons team om eens wat dieper in te gaan op wat headsets, en hopelijk binnenkort ook een succesvolle, vond ik dat het maar eens tijd werd om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar dan net wat anders.

Hoewel ik doorgaans arrogant genoeg ben om mezelf als een bewuste consument te beschouwen, moet ik toegeven dat ik ook weleens wat impulsief ben in mijn, vooral kleine, aankopen. “Nou, en!?” zal je misschien denken. En inderdaad, iedereen heeft dit probleem weleens en dat is verder weinig aandacht waard. Het ging bij mij echter mis toen ik een keer ’s avonds de verveling probeerde weg te werken door wat rond te neuzen op DealExtreme. Een vermakelijke webwinkel moet ik zeggen; ik heb nog nooit zoveel troep op één site gezien. Van namaaktelefoons tot papier verbrandende lasers, alles vind je er.

Tijdens mijn avontuur op de Chinese site kwam ik bij de categorie headsets terecht. Ooit heb ik van eBay eens een neppe Sennheiser CX300-headset gekocht, toen nog in de naïeve veronderstelling dat hij wel echt zou zijn. Niet dus. Iedereen heeft weleens een slecht moment zullen we maar zeggen. Maar goed, de kwaliteit van het ding viel niet eens tegen en op DealExtreme kwam ik heel veel van dat soort meuk tegen. “Leuk,” dacht ik, want ik raak mijn headset altijd kwijt en dus kon ik wel een goedkope aanvulling van mijn ‘collectie’ gebruiken. De doorgaans slechte bouw van de headsets maakte me niet uit, want over het algemeen ben ik zo’n paar oortjes toch binnen een paar maanden kwijt.

Zodoende koos ik een aantal headsets uit die niet meer dan een tientje kostten en een goede beoordeling hadden. Niet dat die betrouwbaar zijn op zo’n site, maar je moet wat. In-ear headsets, dat wel, want die on-ear dingen heb ik een hekel aan. Vervolgens kwam ik ook maar op het idee een aantal ‘echte’ setjes te kopen voor minder dan een tientje en heb ik zelf nu een paar Creative EP630-oortjes, leuk om te vergelijken met de neppe variant dus. Omdat de producten van dusdanige kwaliteit zijn dat een review weinig zin heeft, maar ik het jullie niet wilde onthouden ben ik tot deze blog gekomen.

Ik zal niet op elke headset apart ingaan, maar de meest opvallende ervaringen zal ik wel even beschrijven. Gedeelde smart is immers halve smart. Nou goed, zo slecht waren ze nou ook weer niet. Om de headsets tegen elkaar uit te spelen heb ik een jack-splitter gekocht en in beide uitgangen een andere headset gedaan. De kwaliteit van hetzelfde product kan overigens nogal per levering verschillen, dus als ik een goed paar ontvangen heb dan wil dat niet per se zeggen dat ze allemaal goed zijn en andersom ook.

Overigens wil ik nog wel even kwijt dat als je niet elke paar maanden je oortjes kwijt raakt, dat je dan beter kunt stoppen met lezen. Over het algemeen vallen deze dingen namelijk na een paar maanden kwijt en ben je uiteindelijk net zo duur uit als wanneer je een goede headset koopt. Daaraan zitten ook nog drie voordelen: je steunt echte merken die de techniek verder helpen door te innoveren, je hoeft niet om de paar maanden weer een nieuwe headset te kopen en ten slotte ben je lekker groen bezig omdat je met een goede headset heel wat minder afval produceert.

Ja, iedereen die niet elke paar maanden zijn oortjes kwijtraakt heeft de pagina verlaten? Mooi, daar gaan we dan.

De beste headsets waren de namaak Sennheisers. Ik had een paar neppe CX55’s en een paar neppe CX300’s gekocht en die kwamen samen als beste uit de bus; de CX300 net iets beter. En aangezien die met een prijs van €3,45 ook nog goedkoper zijn dan de €9,55 kostende CX55’s, is dat ook duidelijk de beste deal. Ook de Kanen KM-948, waar DealExtreme zo’n €5 voor wil vangen, scoorde goed. Dat waren ook meteen de drie setjes die mijn eigen, echte, Creative EP630 wisten te verslaan qua geluidskwaliteit, zij het met een erg kleine voorsprong.

De Nederlandse headsets die ik op de kop getikt had, een Grundig 76593 voor €8 bij de Xenos, een Grundig 38289 voor €2,50 bij de Zeeman en nog een onbekend setje van €2 bij de Blokker, presteerden een stuk minder.
Overigens wist ik een grappige trend te bespeuren: de echt goedkope oortjes klinken extreem hol en daarmee slecht. De iets duurdere, maar nog steeds niet zo beste, setjes waren schel en de setjes die wel goed waren, die hadden eigenlijk allemaal iets te veel bas. Nou vind ik dat laatste persoonlijk geen probleem omdat ik vooral naar elektronische muziek luister, maar ik kan me voorstellen dat je dat wel een probleem vindt als je muziek luistert waar de bas minder overheersend is.

Zelf ben ik weer terug bij af, bij dezelfde nepoordopjes als ik een aantal jaar geleden had. Met m’n EP630’s in de kast, voor als ik over een maand of wat die mooie nepdopjes, of eigenlijk de restanten ervan, van de grond veeg met een stoffer en blik. Of waarschijnlijk ook niet. Ik ben ze toch binnen anderhalve maand kwijt. Gelukkig heb ik nog 10 paar dankzij dat ene impulsieve moment.

Chinese Rommel

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters