Dagelijks gebruik, of: de martelingen van een mobiele telefoon

Dagelijks gebruik. Je staat er niet bij stil, maar elke dag dat je je telefoon gebruikt heeft ie het zwaar te verduren. Er wordt aan hem getrokken, hij wordt verbogen en geplet, kabels en stekkers worden met harde hand in hem gepropt en uit hem getrokken en als het tegenzit valt ie ook nog eens flink hard op de grond. Toch blijft je telefoon het doen en hoewel dat de normaalste zaak van de wereld lijkt is er heel wat tijd en geld in gaan zitten om dat voor elkaar te krijgen.

Het Huawei testlaboratorium

We zijn in een van de vele skyscrapers van Huawei in de stad Shenzhen. Nadat onze telefoons op vliegtuigstand zijn gezet en de documenten waarin we plechtig beloven om niks te fotograferen of te filmen zijn ondertekend worden we naar het testlaboratorium voor mobiele telefoons gebracht. Hoewel Huawei meer dan 170.000 werknemers heeft en het jaarlijks ongeveer 100 miljoen telefoons verscheept is het testcentrum niet veel groter dan een doorsnee klaslokaal op de middelbare school. Er klinkt een ritmisch getik van apparaten die eruitzien alsof ze ten tijde van de koude oorlog al werden gebruikt en het geheel voelt dan ook aan alsof je weer practicum les hebt bij natuurkunde.

Practise makes perfect

Wang Ping is een jongen van een jaar of 20 en is degene die ons rondleidt en ons de functie van elk apparaat uitlegt. Favoriet is al snel de valtest, waarbij prototypes van telefoons met grote precisie op een marmeren tegel worden gekletterd. Elke kant van de telefoon komt 100 keer aan bod, eerst vanaf 50 centimeter en dan vanaf een meter hoogte.

Kabeltjes en krassen

Als de telefoon dit heeft overleefd wordt er getest hoe vaak de USB kabel in het toestel kan worden gestoken. Hierbij wordt ook gelet op de hoek waarin het stekkertje wordt ingestoken. Niemand steekt die namelijk in een kaarsrechte hoek in de telefoon, dus daarom wordt ook de dronken gebruiker gesimuleerd door onder een hoek van 16 graden het stekkertje in de telefoon te vrotten; tienduizend keer. De telefoon wordt daarna onder een druk van 20KG gebogen waarmee wordt gesimuleerd dat je de telefoon in je achterzak hebt laten zitten. Ook deze test wordt tienduizend keer uitgevoerd. Om de krasbestendigheid van de mobiele telefoon te testen wordt ‘ie in een soort wasmachine gegooid met een paar munten, sleutels, kraaltjes en andere troep. Wasprogramma van 24 uur en kijken wat de schade is.

Dagelijks gebruik

Van Alaska tot de Sahara

Om het geheel af te maken gaat de telefoon dan zogenaamde weerkamers in. Hierbij wordt de telefoon blootgesteld aan de meest extreme weersomstandigheden. Denk aan temperaturen van minus 50 graden tot plus 50 graden, waarbij vooral de overgang van warm naar koud uitvoerig wordt getest, een luchtvochtigheid van 97% om te kijken of het toestel vochtbestendig is. Maar ook onder fel UV licht om te kijken of het toestel zijn kleur behoudt.

Nadat elk onderdeel van het prototype de testfase heeft doorstaan wordt er een begin gemaakt met de eerste versie van de productie telefoon. Dan begint het hele circus weer van voor af aan.

Dus mocht er nou een keer een onderdeel van je telefoon het tóch begeven dan weet je wie je daarop aan kan spreken, Wang Ping 🙂

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters