De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 1

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. We beginnen wederom met de proprietary besturingssystemen.

Zoals we vorig jaar al voorspelden, hebben de proprietary besturingssystemen dit jaar een stapje terug moeten doen. Featurephones, de toestellen die op een dergelijk besturingssysteem draaien, zijn dit jaar voorgoed verbannen tot de lagere marktsegmenten. Samsung’s TouchWiz-UI is de enige die wist te overleven, door te evolueren tot een ‘slim’ systeem, namelijk Bada. Verder verdwenen alle systemen een beetje uit het zicht en tegenwoordig worden uitsluitend nog telefoons die voor minder dan €200 over de toonbank gaan met een traditioneel ‘dom’ besturingssysteem uitgerust.

Dat verschijnsel was niet alleen op grote schaal zichtbaar. LG bracht namelijk een toestel uit dat de val van de duurdere featurephone prachtig uitbeeldde. Tegelijk was het toestel ook meteen de laatste high-end featurephone, of dat probeerde hij in ieder geval. Het gaat hier om de LG GD880 Mini, die in mei op de markt kwam voor ongeveer €300. Ondanks de dikke marketingcampagne die samen met DJ Tiësto gevoerd werd, bleek dat veel te hoog gegrepen te zijn voor een featurephone. De telefoon zakte gigantisch in prijs en de dure featurephone was niet meer. Inmiddels is het toestel zelfs voor €90 in een prepaid-pakket verkrijgbaar.

Desondanks wisten de proprietary systemen ook een klein succes te behalen dit jaar, in de vorm van de HTC Smart. Hoewel het toestel zelf misschien geen succes was, toonde HTC met zijn interesse in featurephones wel dat die markt nog lang niet dood is. Daarnaast zetten zowel Nokia als Sony Ericsson in op featurephones met een touchscreen, om het concept van een simpele telefoon toch nog een niveau hoger te tillen. Aangezien de toestellen waar het om gaat pas net op de markt zijn moeten we nog zien of dat gaat lukken.

Dat de markt voor dure featurephones nu echt niet rendabel meer bleek te zijn, wil niet zeggen dat het hele concept van de featurephone niet meer aansloeg dit jaar. Hoewel smartphones enorm in opkomst zijn, is nog steeds 60% van de verkochte telefoons in 2010 een featurephone. Dat gaat dan vooral om goedkope toestellen zoals de Samsung Star, de Samsung E1080 en de Nokia 2330.

LG GD880 Mini piano

 

HTC Smart piano

 

Vooruitblik

In 2011 zullen de proprietary systemen nog verder uit het zicht verdwijnen en waarschijnlijk zullen er eind 2011 bijna geen featurephones met een prijs hoger dan €100 over de toonbank gaan. Met de opkomst van de goedkope smartphone zullen featurephones simpelweg niet meer genoeg kunnen bieden in het prijssegment tussen de 100 en 200 euro. Dat betekent echter niet dat featurephones minder geavanceerd zullen worden, maar de huidige functies zullen simpelweg voor een lagere prijs aangeboden worden.

Een andere ontwikkeling die ongetwijfeld doorgezet gaat worden in 2011 is die van de Touch ’n Type-toestellen van Nokia. Daarmee maakt de producent de overgang naar een volledig touch-toestel makkelijker en worden anderzijds de featurephones een beetje futureproof gemaakt. De C3-01 en de X3-02 zijn slechts voorbodes van wat er nog gaat komen en misschien zullen ook andere producenten het concept oppakken. En dat zal uiteraard uiteindelijk doorgroeien tot een markt van alleen maar touchscreentelefoons, of ze nou ‘slim’ of ‘dom’ zijn.

Nokia X3-02 AAP

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters