De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 1 2013

Fabrikant RIM heeft een lastig jaar achter de rug. Geplaagd door flinke vertragingen in haar nieuwe software en afnemende afzetten is het nog maar de vraag of BlackBerry zelfstandig door kan. 2013 zal het jaar van de waarheid worden voor RIM.

Dat RIM een zwaar jaar achter de rug heet is weinig mensen ontgaan. 2012 stond eigenlijk in het teken van het nieuwe BlacKBerry 10 OS. RIM werkt al meer dan twee jaar ijverig aan dit nieuwe platform dat sinds de overname van QNX en The Astonishing Tribe een prominente positie heeft gekregen in de strategie van het noodlijdende bedrijf. QNX moest het huidige BlackBerry OS in 2012 gaan opvolgen maar werd geplaagd door vertragingen. Hierdoor moest RIM de introductie opschuiven naar 2013 en dit betekende dan ook automatisch dat 2012 een rampjaar zou gaan worden voor de fabrikant. RIM zelf typeert het overigens als een overgangsjaar, iets wat ook het noodlijdende Nokia op deze manier weet te verwoorden.

2012 begon al niet zo goed voor RIM. Nog geen 23 dagen in het nieuwe jaar en de Raad van Bestuur van RIM liet weten dat de twee Co-CEO’s moesten aftreden en plaats moesten maken voor een nieuwe topman genaamd Thorsten Heins. Heins was hiervoor al COO bij het bedrijf en de Duitser ging gelijk schoonschip maken binnen RIM. Het grootste probleem van RIM was namelijk RIM zelf aangezien het een zwaar en log bedrijf was geworden dat in het verleden was blijven steken. RIM had te lang vastgehouden aan haar verouderde BlackBerry OS en de afzet nam dan ook langzaam maar zeker af.

Ook de geplaagde PlayBook wist geen zoden aan de dijk te zetten voor de fabrikant, ondanks dat RIM nog steeds ongeveer 250.000 stuks per kwartaal van deze tablet weet te slijten. De PlayBook was dan ook gelijk de eerste tablet die voorzien was van het nieuwe QNX-systeem en gooide bij de pers hoge ogen. Desondanks waren er te weinig apps voor het platform en ook de aankondiging dat QNX Android-apps kon gaan draaien zorgde niet voor een opleving op het platform.

De rest van 2012 zou er een stuk anders uit gaan zien dan RIM eerder voor ogen had. RIM’s jaarlijkse BlackBerry World-conferentie had weinig om het lijf aangezien haar nieuwe software en toestellen nog niet klaar waren. De nieuwe topman liet wel een paar demo’s zien van het nieuwe platform. Ook werd een telefoon met de nieuwe kernel geïntroduceerd voor ontwikkelaars. Echter voor consumenten was er weinig lol aan deze grote beurs. Nadat halverwege het jaar duidelijk werd dat het nieuwe platform uitgesteld werd naar 2013, schakelde RIM opeens over op een andere modus. De modus van relevant blijven.

RIM heeft in 2012 geen belangrijke nieuwe telefoons op de markt gebracht en dat betekent dat het grootste deel van haar huidige line-up al uit 2011 stamt. Het is in deze tijd ongekend voor een fabrikant om 18 maanden lang met de zelfde line-up aan smartphones en tablets te blijven werken. Echter had de fabrikant geen andere keus aangezien haar nieuwe software nog niet klaar was en de hardware dus nog niet verscheept kon worden. De laatste twee kwartalen van 2012 zijn dan ook niet positief voor RIM, al wist de fabrikant wel een kleine winst te maken door een belastingmeevaller. RIM is echter een stuk negatiever over het laatste kwartaal van 2012.

Vooruitblik

Het jaar 2013 wordt voor veel fabrikanten een do or die-jaar. Dat betekent simpelweg dat ze in 2013 moeten presteren of anders is het snel afgelopen met ze. Dit geldt voor fabrikant Nokia, HTC in mindere maten en vooral voor BlackBerry. In 2013 moet RIM namelijk daadwerkelijk gaan presteren met haar nieuwe BlackBerry 10-software want anders is het te laat. RIM vliegt in hoog tempo daar haar kasgeld heen en zal dit niet langer dan een jaar gaan volhouden.

Het jaar 2013 voor RIM begint gelukkig deze keer met een hoogtepunt; op 30 januari zal RIM namelijk officieel haar BlackBerry 10-software gaan introduceren en de daarbij behorende smartphones. Het gaat hier om de L-serie en de N-serie smartphones. Deze twee toestellen moeten volgens RIM ergens eind februari in de winkels wereldwijd liggen en die timing is merkwaardig; eind februari vindt namelijk elk jaar het Mobile World Congress plaats in Barcelona en op die beurs kondigt elke grote fabrikant haar vlaggenschip aan voor het komend jaar. Dat betekent dus dat RIM haar twee nieuwe paradepaardjes precies op het moment in de markt zet dat alle andere fabrikanten juist met hun alternatieven komen.

Dit alles is uiteraard het directe gevolg van de vertraging die RIM in 2012 heeft opgelopen en de fabrikant zal dan ook alles om alles gaan zetten om de wereld van haar nieuwe smartphones te overtuigen. RIM heeft een oud marketingmanager van Sony Mobile aangetrokken om alles in goede banen te gaan lijden en de kans is groot dat RIM hoog van de toren zal gaan blazen.

Het ziet er naar uit dat RIM in eerste instantie slechts twee smartphones voor 2013 op de planken heeft staan. De L-serie zal een full-touch smartphone zijn van RIM lopende op BlackBerry 10. Deze smartphone wordt ontwikkeld onder de naam London en zal waarschijnlijk als de Z10 de markt gaan bereiken. De tweede smartphone is een N-serie apparaat en dat betekent dat hij zowel over een volledig toetsenbord zal gaan beschikken, als een touchscreen. Dit toestel moet de opvolger gaan worden van de twee jaar oude Bold 9900. Er is nog weinig bekend over dit toestel, maar het lijkt er wel op dat hij iets later op de markt zal gaan komen dan de Z10.

Twee toestellen voor een heel jaar lijkt wat aan de kleine kant te zijn; vooral als je voorbestaan ervan af hangt. Desondanks zijn er momenteel geen indicaties dat RIM nog meer toestellen voor 2013 aan het ontwikkelen is. RIM zal dan ook een zware dobber gaan krijgen aan het marketen van haar nieuwe smartphones aangezien het ook Nokia en HTC alles aan gelegen is om de markt voor zich te winnen omdat ook deze fabrikanten een sombere toekomst in het verschiet hebben.

Bronnen uit de industrie menen dan ook dat de huidige situatie van zowel de markt, als van de fabrikanten, niet lang houdbaar is. Er zullen slachtoffers in de komende drie jaar gaan vallen en momenteel lijken RIM, Nokia en HTC de slechtste kaarten in handen te hebben. Desondanks doen ook Sony en LG het niet al te best, maar deze bedrijven bevinden zich ook nog in andere sectoren.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

BlackBerry KeyOne voorkant

BlackBerry KeyOne onthuld: vlaggenschip met fysiek toetsenbord lees verder

Pokémon Go

Geld blijft rollen: Pokémon Go verbreekt record lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

BlackBerry OS 10 gaat onzekere toekomst tegemoet lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters