De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 1

Net als voorgaande jaren, zullen we dit jaar het afgelopen jaar op telecomgebied even bespreken en tevens vooruitblikken op wat ons te wachten staat. Dit zullen we per fabrikant doen in de periode tussen kerst en oud en nieuw, dagelijks om tien uur. In dit eerste deel bespreken we Sony Ericsson.

2011 was een bewogen jaar voor Sony Ericsson. Misschien wel het meest bewogen jaar in het tienjarig bestaan van het bedrijf, dat dit jaar ook meteen ophield. Nog niet zo heel lang geleden kocht Sony zijn partner uit en kwam er dus een einde aan de jont venture Sony Ericsson. In 2012 zullen we de naam Sony Ericsson nog een tijdje voorbij zien komen, maar halverwege volgend jaar is het dan echt voorbij.

Zo’n overname is over het algemeen geen goed teken, en dat was ook het afgelopen jaar voor Sony Ericsson het geval. Hoewel het bedrijf het op zich niet slecht deed, daar zullen we zometeen op terugkomen, wist het bedrijf geen stabiel marktaandeel te halen. Een andere mijlpaal werd wel gemaakt: Sony Ericsson maakte, in ieder geval in het derde kwartaal van dit jaar, geen verlies meer. En het bedrijf verwacht ook Q4 zonder rode cijfers af te sluiten, hoewel we over zo’n twee weken pas zullen weten of dat waar is. Overigens ging het begin dit jaar nog niet zo goed, mede door de aardbeving in Japan, waar Sony Ericsson hard door getroffen werd.

En dat is een flinke tegenvaller voor het bedrijf dat net weer lekker bezig was. Begin 2011 kondigde Sony Ericsson al aan dat 2010 een leerjaar was en dat men in 2011 iets met de opgedane kennis zou gaan doen. En dat is ook zeker gebeurd, met name op het gebied van software.

In maart maakte Sony Ericsson bekend de mogelijkheid tot rooten voor haar smartphones te gaan bieden en kwam de producent alsnog met een Gingerbreadupdate voor de Xperia X10. Ook is Sony Ericsson de producent die misschien wel het meest actief bezig is met een update naar Android Ice Cream Sandwich voor haar toestellen. De planning voor de update is al bekend gemaakt en voor ontwikkelaars heeft SE zelfs al een alphabuild klaarstaan.

Op hardwaregebied bleef Sony Ericsson ook in 2011 lekker origineel, maar bleven de specificaties wat achter. En dat is ook één van de redenen waarom het marktaandeel van de producent bleef inzakken. De grote klapper dit jaar was natuurlijk de Xperia arc, een toestel dat vooral gewoon goed werkt en een prachtig design heeft. Daarnaast was er natuurlijk de Xperia Play, die met veel bombarie geïntroduceerd werd. Helaas voor Sony Ericsson is deze langverwachte Playstationtelefoon desondanks niet echt een succes geworden. Ook opmerkelijk was de Xperia ray. Deze smartphone levert niets in op design en specificaties, maar ging wel precies tegen de markttrend in. Waar alle toestellen steeds groter werden het afgelopen jaar, heeft de ray een bescheiden schermdiameter van 3,3″. Voor een noodlijdende producent als Sony Ericsson een gewaagde stap om zoiets uit te brengen, maar wel met een erg mooi toestel tot resultaat.

Al met al was 2011 dus een bewogen jaar waarin Sony Ericsson portfoliotechnisch met grote sprongen vooruit is gegaan, maar bedrijfstechnisch niet heeft overleefd als joint venture. Op de volgende pagina zullen we proberen te voorspellen hoe dat in 2012 verder zal gaan.

Sony Ericsson Xperia Play hoofdfoto

 

Sony Ericsson Xperia ray hoofdfoto

 

Sony Ericsson Xperia arc AAP

 

Vooruitblik

Één ding over de ontwikkeling van Sony Ericsson in 2012 is zeker: de merknaam zal ergens halverwege het jaar niet meer terug te vinden zijn op nieuwe producten. Begin volgend jaar zal Sony de uitkoop van Ericsson voltooien en dan zal het bedrijf langzaam beginnen de hele telecomtak op te nemen in het eigen portfolio. Dat betekent ook dat de producten van Sony Ericsson in 2012 meer en meer te maken krijgen met de andere producten van Sony, en ook steeds meer op elkaar aan zullen sluiten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan services die je Sony (Ericsson) smartphone automatisch verbinden met je Sony TV, laptop en speakersysteem zodra je je huis binnenloopt. Of iets dergelijks natuurlijk, want zeker weten zullen we dat volgend jaar pas.

Verder is bekend dat Sony Ericsson alleen nog maar smartphones uit zal brengen in 2012; dat maakte het bedrijf al bekend. Dat betekent ook dat Sony Ericsson zal verdwijnen uit het absolute low-endsegment en dat de toestellen die het bedrijf zal aanbieden niet veel goedkoper dan €100,- zullen zijn.

Qua corehardware zal Sony Ericsson in ieder geval een dualcoretoestel uitbrengen volgend jaar. De eerste dergelijke telefoon, de Xperia arc HD, is zelfs al gelekt. Waarschijnlijk zal Sony Ericsson het hardwareplatform waar die telefoon op gebaseerd is in meerdere toestellen toe gaan passen, waardoor een zelfde soort brede lineup als in 2011 ontstaat. Waar die in 2011 nog op één chipset gebaseerd was, zal dat in 2012 hoogstwaarschijnlijk op twee chipsets zijn. De dualcore chip die in de Arc HD komt te zitten, en waarschijnlijk nog een singlecore-opvolger van de in 2011 gebruikte Qualcomm MSM8255 voor de goedkopere apparaten.

Met die twee platforms zal Sony Ericsson waarschijnlijk een diverse lineup bouwen met toestellen die eigen speciale functies hebben, zoals een gamepad, een HD-scherm, een 3D-scherm, een miniformaat of een uitschuifbaar qwertytoetsenbord. Naar alle waarschijnlijkheid zullen die toestellen allemaal draaien op Android en zo snel mogelijk van updates voorzien worden.

Sony Ericsson Xperia Arc HD

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters