De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 1

In dit artikel zullen we op een rijtje zetten wat er allemaal voor belangrijks gebeurd is in telecomland. Daarbij zullen we zowel een terugblik geven op 2009 als een kijkje in de toekomst met een vooruitblik op 2010. Elke dag zal er één besturingssysteem aan bod komen, met vandaag alle proprietary besturingssystemen.

Net als vorig jaar zal All About Phones nu, net voor de jaarwisseling, een overzicht geven van belangrijke gebeurtenissen in telecomland. Anders dan vorig jaar is de indeling nu gemaakt per besturingssysteem in plaats van per producent. Hiermee gaan we mee met de trend in de markt, die steeds meer gefocust is op software in plaats van hardware. Vanaf vandaag tot aan de jaarwisseling zal elke dag om 16:00 uur een artikel online komen waarin we de hoogte- en dieptepunten van de verschillende besturingssystemen op een rijtje zetten, opgedeeld in twee hoofdstukken. Eerst komt een terugblik op 2009 aan bod, daarna een vooruitblik op wat er in 2010 allemaal gaat gebeuren. Dagelijks behandelen we een ander besturingssysteem, of, zoals vandaag, een groep van verschillende verwante systemen. We zullen aftrappen met alle proprietary besturingssystemen, en gaandeweg komen Symbian, Android, Windows Mobile en de iPhone nog aan de beurt.

Hoewel de meeste besturingssystemen wel duidelijk zijn, kunnen we ons voorstellen dat er verwarring bestaat over wat een proprietary besturingssysteem nou eigenlijk is. Om verwarring hierover te voorkomen, zullen we hier dan ook even uitleggen wat wij onder deze term verstaan. Een proprietary OS is een besturingssysteem, of eigenlijk niet veel meer dan een interface, dat geen eigen applicaties heeft maar alleen met Java-software overweg kan. Deze systemen hebben vaak ook geen mogelijkheid om ingewikkelde taken uit te voeren of te multi-tasken en ze zijn dan ook gericht op de consument die niet meer wil dan bellen, sms’en en een beetje multimedia- en internetmogelijkheden wil. Er zijn dan ook grote verschillen in deze groep software, zo kun je denken aan LG’s S-Class UI, maar ook het supersimpele systeem dat je op bijvoorbeeld een Nokia 1680 kunt vinden. Ook dingen als Samsung’s TouchWiz UI en Sony Ericsson’s A2-platform vallen onder de noemer proprietary OS. Toestellen die zo’n systeem hebben worden trouwens feature-phones genoemd, tegenover de zogenaamde smartphones die op een apart besturingssysteem draaien.

Het afgelopen jaar is een belangrijke geweest voor de proprietary besturingssystemen. De wat geavanceerdere systemen die veelal op mid-range telefoons te vinden zijn, zijn dit jaar namelijk sterker dan ooit tevoren. Waar we in 2008 nog vaak simpele interfaces met weinig mogelijkheden tegenkwamen, werd het dit jaar allemaal steeds uitgebreider. Zo kreeg Samsung’s TouchWiz-UI mogelijkheid tot synchronisatie met Exchange en kon je bij LG met zijn S-Class interface steeds meer zelf regelen. Ook de hele applicatiemarkt is verder naar de zogenaamde feature-phones verschoven. Bij de A2-telefoons van Sony Ericsson is sinds kort een heuse applicatiewinkel te vinden, en er worden bij de meeste producenten ook steeds meer handige apps meegeleverd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de msn-client die je kunt vinden op verschillende goedkope messaging-toestellen en de twitter-software die steeds vaker opduikt in feature-phones.

Een andere trend die dit jaar steeds beter zichtbaar werd, is het samenbrengen van smartphones en feature-phones. Grote delen het proprietary systeem komen als interface terug op smartphones. Zo hebben Windows Mobile- en Symbian-telefoons van Samsung dezelfde TouchWiz UI als hun feature phones en is de S-Class UI van LG ook terug te vinden op de GM750 en de GM730. Ook worden de proprietary systemen zelf steeds meer als een echt smartphone OS behandeld. Zo stelde Samsung een SDK beschikbaar voor haar widget-standby op TouchWiz-toestellen.

Vooruitblik

De trends die in 2009 zichtbaar waren zullen grotendeels in 2010 doorzetten. Steeds meer software wordt beschikbaar als Java-applicatie en dat zal in 2010 zeker niet stoppen. Er zal in 2010 echter wel één belangrijke trend bijkomen die een beetje voortborduurt op één van de ontwikkelingen in 2009. Afgelopen jaar zagen we nog dat de proprietary systemen steeds slimmer worden, in 2010 zal dit langzaam gaan omvormen in een markt waarbij steeds meer taken door echte smartphone-systemen worden overgenomen. Een mooi voorbeeld hiervan is het besturingssysteem dat Samsung onlangs aankondigde: Bada. Dit systeem borduurt voort op de proprietary TouchWiz UI, maar zal volgens Samsung wel een echt besturingssyteem worden dat alle duurdere feature-phones met een touchscreen gaat bevolken en langzaam zal doorsijpelen naar de goedkopere regionen van de markt. Dit zal niet alleen met Bada gaan gebeuren, maar ook met bijvoorbeeld Symbian en Windows Mobile, waarbij van de laatste al bekend is dat versie 6.5 naast versie 7 gebruikt gaat worden als een budgetversie. Voor de feature-phones betekent dit dat ze steeds verder teruggedrongen worden tot de budgetmarkt in 2010.

Dat de proprietary besturingssystemen zich naar de budgetmarkt zullen terugtrekken maar toch steeds slimmer worden, levert natuurlijk een interessante combinatie op. Eigenlijk zijn er twee opties, die we trouwens allebei pas na 2010 zullen zien. Het eerste is dat alle geavanceerdere proprietary systemen uiteindelijk evalueren naar de smartphonemarkt, zoals bij Samsung al gebeurt met TouchWiz dat richting Bada gaat. Dan blijven alleen de heel goedkope prepaidtelefoons nog over als simpele feature-phone. Een andere optie is dat de slimmere feature-phones steeds goedkoper worden en op die manier de simpele toestellen verdrijven, waarna we met een markt die bestaat uit smartphones, die de regionen boven de €200 bezetten en ontzettend slimme feature-phones die goedkoper over de toonbank zullen gaan. Die laatste optie lijkt ons wat realistischer, aangezien er altijd mensen blijven die een simpele telefoon willen die wel makkelijk diensten als Twitter en Facebook aankan. Het enige wat vaststaat, is dat 2010, en ook de jaren erna, een roerige periode wordt voor de feature-phonemarkt.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters