De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 2

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. In dit artikel nemen we een kijkje bij Samsung’s Bada.

2010 was het jaar dat Bada op de markt kwam, maar erg dominant werd het systeem niet. De Wave leek in het begin succesvol te zijn en werd wereldwijd goed ontvangen, maar uiteindelijk werd het succes van de Wave overstemd door de Galaxy S – die op Android loopt – en daarmee verdween ook Bada een beetje naar de achtergrond. Dat de volgende Bada-toestellen, de Wave TouchWiz, Wave 525 en Wave 533 low-end of mid-range toestellen waren hielp ook niet echt mee om Bada meer bekendheid te geven.

Het gevolg is dat er misschien wel veel Bada-toestellen over de toonbank zijn gegaan het afgelopen jaar, maar dat het besturingssysteem geen naamsbekendheid kreeg en er dus ook niet erg veel applicaties voor ontwikkeld zijn. Want wie wil er nou ontwikkelen voor een besturingssysteem dat niemand kent en ook maar door weinig gebruikers die veel waarde aan apps hechten wordt gebruikt? En dat terwijl Samsung toch een flinke ontwikkelwedstrijd had uitgeschreven om haar eigen besturingssysteem af te trappen.

Er waren dit jaar drie versies van Bada in omloop: versie 1.0, versie 1.1 en versie 1.2. Maar hoewel dat bij andere besturingssystemen zoals Android en Symbian altijd met veel bombarie aan de wereld bekend gemaakt wordt, ging het bij Samsung eigenlijk erg onopvallend en ons is niet eens bekend wat precies de verschillen tussen de versies zijn. En ook dat heeft niet meegeholpen om Bada als rasecht besturingssysteem in de markt te zetten in het afgelopen jaar.

Hoewel Samsung Bada dus wel als een slim besturingssysteem profileert, leek het systeem dit jaar eigenlijk meer op een standaard featurephone OS waar toevallig een aantal applicaties op kunnen draaien.

Samsung Wave AAP

 

Samsung Wave TouchWiz AAP

 

Vooruitblik

De vraag is dan natuurlijk of het in 2011 wel zal lukken om Bada als een slim systeem te profileren. Helaas zit de kans er dik in dat dat niet gaat lukken. Een manager van Samsung heeft al verteld dat de producent zich meer op Windows Phone 7 zal richten en daarmee blijft Bada toch een beetje op de achtergrond. Daar komt nog eens bij dat toestellen als de Wave 525 en waarschijnlijk ook de Wave TouchWiz nog wel even in de markt aanwezig zullen zijn en dat Samsung vooral dergelijke toestellen met Bada wil uitrusten, terwijl dat niet de markt is waar de interesse van ontwikkelaars zit.

Gevolg daarvan is dat de ontwikkelaars liever voor Windows Phone 7, iOS, Android of desnoods Symbian aan de slag gaan en de app-base van Bada dus enorm achter zal blijven. Zoals we eigenlijk dit jaar ook al hebben gezien is dat mede bepalend voor het succes van een besturingssysteem en de kans dat Bada echt succesvol zal worden wordt daarmee steeds kleiner.

En toch zal Samsung het blijven proberen. Eerst staat de Wave II op het programma als een nieuwe high-end-telg voor Bada en tijdens het Mobile World Congress komt Samsung waarschijnlijk met Bada 2.0 op de proppen. Die versie moet veel meer geavanceerde functies bieden en Bada daarmee een stukje slimmer maken, maar zolang je geen ontwikkelaars voor je hebt werken zal het systeem nooit echt slim worden en we zijn bang dat dat ook gaat gebeuren.

Dat wil niet zeggen dat Bada opzich zal verdwijnen, want Samsung heeft genoeg resources om toestellen met het besturingssysteem uit te blijven brengen. Daarmee zal echter wel waarschijnlijk gebeuren wat nu ook met de featurephones gebeurt, namelijk steeds verder richting het low-end-segment verdwijnen. Dat zal misschien in 2011 nog niet gebeuren, maar de kans dat er nog veel Bada-toestellen die meer dan €200 komen is op de lange termijn niet groot.

Samsung Wave II

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters