De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 2 2013

2012 was een roerig jaar voor LG. De fabrikant ging het jaar in met een flinke achterstand en vooral een gigantisch imagoprobleem. En hoewel die problemen nog niet helemaal de wereld uit zijn, gaat LG in ieder geval beter het jaar uit dan dat het erin ging.

“Sterker nog: in Q3 dit jaar wist LG voor het eerst weer winst te publiceren voor zijn smartphonedivisie.”

“Dat gezegd hebbende hoop ik van harte dat LG in 2012 een aantal mooie en bovenal betrouwbare smartphones op de markt zal zetten, zodat het vertrouwen van de consument groeit en LG misschien in 2013 weer goed kan gaan lopen.” Met die woorden sloot ik vorig jaar mijn vooruitblik op 2012 voor LG af. Nu, tijdens het terugblikken, is duidelijk geworden dat dat inderdaad gebeurd is. Sterker nog: in Q3 dit jaar wist LG voor het eerst weer winst te publiceren voor zijn smartphonedivisie. En daarmee is één probleem in ieder geval de wereld uit voorlopig. Een ander probleem, dag not wel bestaat, is het consumentenvertrouwen in LG. Nog maar al te vaak lees ik reacties van mensen die alles wat LG maakt rommel vinden of bang zijn een LG-telefoon te kopen omdat die zo snel kapot zouden gaan. Of dat ook echt zo is met de toestellen van dit jaar, moet de tijd natuurlijk leren.

Het jaar begon voor LG al redelijk goed met de Prada Phone by LG 3.0. Geenszins een verkoopsucces, maar wel een toestel waar kwalitatief weinig mis mee was. Tijdens het Mobile World Congress kondigde LG een hele nieuwe lijn toestellen aan, de Optimus L-lijn. Deze design-toestellen deden mij aanvankelijk niet zo veel, maar hebben inmiddels een leuk verkoopsucces op hun naam staan.

LG Optimus L3 hoofdfoto 
LG Optimus L5 MWC 2012 
LG Optimus L7 MWC 2012 
LG optimus L9 hoofdfoto 
LG Optimus 4X HD hoofdfoto

De grote klapper op het MWC kwam echter in de vorm van een ander toestel: de Optimus 4X HD. Het toestel dat het moest opnemen tegen de HTC One X en de Samsung Galaxy S III. En dat lukte aardig goed, zo bleek uit onze review. Wel is het zo dat de 4X HD qua verkoopcijfers niet op kon tegen de concurrentie en daarom nu voor een prikje verkrijgbaar is. Waardoor het overigens wel een van de betere midrangetelefoons op het moment is, en dus nog altijd een aanrader. Tot slot was er nog de Optimus 3D Max in Barcelona begin dit jaar, maar dat was eigenlijk nog een toestel uit de generatie 2011. Die wil ik dan ook het liefst zo snel mogelijk vergeten.

In de tweede helft van het jaar kwam LG nog met twee leuke verrassingen. Ten eerste de Optimus G, die in Nederland nog uit moet komen. Deze geüpdatete Optimus 4X HD had als eerste de supersnelle Snapdragon S4 Pro-chip en verder een uniek design, schijnbaar unieke batterij en mooi scherm. Dat design, met een glasplaat voor en achter, zullen we overigens in 2013 meer gaan zien. Ook bij andere fabrikanten.

Nog een grotere verrassing was de Nexus 4, LG’s eerste Nexustelefoon. Dat toestel is een van de beste smartphones op het moment, en kost nog eens heel weinig ook. En dat maakte de Nexus 4 meteen razendpopulair. Althans, in de landen waar hij beschikbaar is. Want ook voor dit toestel is Nederland voorlopig niet aan de orde.

En dat brengt mij meteen bij een probleem dat LG in Nederland heeft opgelopen dit jaar. De fabrikant zit nu met een vlaggenschip dat nog maar €350 kost in ons land en voorlopig is de opvolger nog niet beschikbaar. In de margerijke postpaid-markt heeft LG in Nederland dan ook een marktaandeel van nog geen 2%. Binnen de hele markt is LG overigens, vooral dankzij de L3 en L5, wel succesvol in Nederland met zo’n 5% marktaandeel in oktober.

“Begin dit jaar vertelde het merk dat LTE de belangrijkste pijler van LG gaat worden de komende tijd”

Dat we bijna geen dure LG-smartphone meer snel in Nederland vinden heeft het een en ander te maken met het feit dat we in Nederland nog geen LTE-netwerken hebben. Al begin dit jaar kondigde LG een aantal LTE-smartphones aan en vertelde het merk ook dat dat de belangrijkste pijler van LG gaat worden de komende tijd. Maar in Nederland kan men daar weinig mee voorlopig. Tot in 2013 LTE eindelijk uitgerold zal worden.

Al met al heeft LG geen slecht jaar achter de rug wereldwijd. Het bedrijf maakt weer winst en maakt leuke smartphones. Alleen in de Nederlandse markt zien we daar nog te weinig van terug. Consumenten zijn nog steeds huiverig over LG’s smartphones en de beste toestellen moeten we hier in Nederland aan ons voorbij laten gaan.

Vooruitblik

Voor 2013 valt te verwachten dat LG in ieder geval de Optimus G naar Nederland gaat brengen. Verder staat, als we de geruchten mogen geloven, de Optimus G2 op het programma. Die zou in de eerste helft van 2013 gepresenteerd gaan worden, hoogstwaarschijnlijk eind februari op het Mobile World Congress.

Verder zal LG waarschijnlijk zijn L-lijn gaan uitbreiden met een aantal leuke midrangemodellen. En ook het low-end-segment zal LG niet ongemoeid laten, aangezien het bedrijf daar de volumes weet weg te zetten.

Het enige probleem van deze strategie, die LG eigenlijk al twee jaar gevolgd heeft, is dat het bedrijf een beetje blijft aanmodderen en nooit heel veel zal gaan betekenen in de smartphonemarkt. Ik hoop dan ook dat LG met een grote klapper komt het komende jaar, een toestel dat echt beter, of in ieder geval anders, is dan de concurrentie. Ook met de huidige lineup komt LG er wel, maar zal het één van de vele kleinere producenten blijven. En dat is jammer.

“ Ook met de huidige lineup komt LG er wel, maar zal het één van de kleinere producenten blijven.”

Een van de gebieden waarop dat zou kunnen komen, is een toestel met een briljante batterij die verder niet onderdoet. LG heeft als conglomeraat de kennis in huis om daar wat mee te doen, iets dat bij de Optimus G al een beetje gebeurt. Maar als men daar een nieuwe stap in kan zetten en dat combineert met een goed 1080p-scherm, strak design en krachtige hardware zou men weleens een winnaar kunnen hebben. Alleen dan moet LG de aandacht wel naar de batterij toe weten te trekken, want dat is nu niet echt een verkoopargument. Terwijl er juist daar wel veel winst te behalen valt. Ook LTE kan men wellicht iets mee doen, maar het is lastig daarin uit te blinken.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters