De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 2

Net als voorgaande jaren, zullen we dit jaar het afgelopen jaar op telecomgebied even bespreken en tevens vooruitblikken op wat ons te wachten staat. Dit zullen we per fabrikant doen in de periode tussen kerst en oud en nieuw, dagelijks om tien uur. In dit tweede deel bespreken we HTC.

HTC eindigde het jaar 2010 met een paar aardige toestellen in de winkels, waar veel klanten die een Androidmobieltje zochten, bij gebrek aan serieuze concurrentie al gauw bij uit kwamen. Veel meer was er immers nog niet te krijgen; de meeste andere fabrikanten moesten Android als besturingssysteem nog helemaal ontdekken. Om te zeggen dat HTC een tijdelijk monopolie had met Androidtoestellen gaat te ver, maar het Taiwanese bedrijf had wel een stevige voorsprong, verankerd in de samenwerking met Google die zijn eerste twee ‘pure’ Googletelefoons bij HTC bestelde: de G1 en de Nexus One.

HTC betrad het jaar 2011 echter met iets nieuws: een aantal Windows Phones, met voor Nederland de HTC 7 Trophy. Voordat HTC zich bekeerde tot Android, heeft de fabrikant jarenlang succes geboekt met telefoons op basis van het door Microsoft bedachte Windows Mobile. Die toestellen waren met name populair omdat HTC erin slaagde om het brakke besturingssysteem door een eigen schil nog ergens op te laten lijken. Dat nam niet weg dat de Windows Mobile-telefoons nog altijd vaak vastlopers vertoonden. Met Android heb je daar veel minder last van. Toch durfde HTC het aan om een van de eerste fabrikanten te zijn die weer terugkeerde naar Microsoft, en er twee toestellen voor lanceerde.

Windows Phone 7 wist echter niet de aantrekkingskracht te bieden die Android had, wat te zien valt aan het aantal telefoonmodellen dat HTC in 2011 naar de winkels stuurde: 31 voorzien van het Android-OS, en slechts vier met Windows Phone. Het geeft aan dat HTC vrijwel al zijn kaarten op Android zet, niet in de laatste plaats omdat dit besturingssysteem de fabrikant in staat stelt om er een dikke eigen schil omheen te gooien: HTC Sense. Een door velen bejubelde softwarelaag met ongelooflijk veel keuzemogelijkheden en functionaliteit, maar anderen bekritiseren Sense. Zo is Sense direct aan te wijzen als de ‘schuldige’ voor het niet kunnen updaten van het toptoestel van 2010, de HTC Desire, naar Android 2.3 Gingerbread. Op zich kon 2.3 er best op worden gezet, maar dan moest er naar de zin van HTC teveel in Sense worden gesneden. Pas later werd het mogelijk om toch de belangrijke Gingerbread-update op de Desire te zetten, maar niet via een makkelijke OTA-update. Veel gebruikers van de Desire zullen daar dus niet aan zijn begonnen. De Google-broer van de Desire, de Nexus One, liep na de update naar 2.3 ineens weer een stuk voor op de Desire.

In de loop van het jaar heeft HTC een zeer groot aantal Androidtoestellen uit de fabriek gepompt. Het een was succesvoller dan het ander. HTC had in 2009 en 2010 nog maar een zeer beperkt aantal ijzers in het Android-vuur, maar in 2011 heeft het bedrijf zich kennelijk ten doel gesteld om alle mogelijke segmenten van de markt te bedienen. Die strategie werd meteen duidelijk op het Mobile World Congress in Barcelona, waar HTC met een recordaantal telefoons kwam. Het grote probleem van HTC in 2011, een klein gebrek aan innovatie en differentiatie, werd tijdens dit event ook duidelijk.

Even later verscheen de Sensation. Niet de Desire S, maar de Sensation is de opvolger van de Desire als toptoestel van 2011, zo leek het. Althans, totdat HTC de Sensation al binnen enkele maanden weer liet opvolgen door zowel de Sensation XE als de Sensation XL. Net zoals de oorspronkelijke Desire in 2010 werd aangevuld met de Desire HD en de Desire Z, kon HTC ook hier niet wachten om het succes van de mooi vormgegeven Sensation uit te melken.

In de zomer waagde HTC zich ook aan een driedimensionale telefoon, de Evo 3D. Het toestel was vernieuwend met zijn twee camera’s waardoor je er dieptebeelden mee kunt maken, en het scherm ook waarop je diepte in de foto’s kunt ontwaren. Het toestel is echter niet zo’n groot succes gebleken, en het bleek – althans voorlopig – de laatste 3D-telefoon van HTC.

Aan de overkant van de oceaan werden in hoog tempo toptelefoons op de markt gepompt, die niet naar Europa kwamen. Steeds bleken de verwachtingen hoger dan de prestaties van die toestellen. HTC was in de loop van het jaar momentum aan het verliezen, zeker als gevolg van de enorme concurrentie van Samsung die met de Galaxy S II wel in een keer raak schoot op de markt. De succesvolle Galaxy S nam al direct de koppositie op het gebied van superphones over van HTC, de S2 gooide daar nog een schepje bovenop. De schermen van de Samsungs zijn ongeëvenaard, de ingewikkelde HTC Sense-schil begon steeds meer klanten af te stoten en de lancering van de tamelijk overbodige clouddienst HTC Sense.com bleek daar niet veel aan te veranderen.

Terwijl HTC er op smartphonegebied als de kippen bij was om nieuwe toestellen uit te brengen in een noodtempo, besloot de fabrikant om het op de tabletmarkt even aan te zien. Begin dit jaar werd wel de HTC Flyer aangekondigd, maar daar bleef het eigenlijk wel bij. Later kwam er in het buitenland nog de HTC Puccini bij, die een groter scherm biedt dan de 7-inch Flyer. HTC heeft er geen grote successen mee geboekt, hoewel de apparaten best aardig waren, en ze er voor de verandering ook nog een leuk uitzagen. Waar veel fabrikanten na enige tijd teleurgesteld hun tablets maar weer van de markt haalden of ze sterk in prijs verlaagden, omdat de concurrentie van de iPad toch te sterk bleek, heeft HTC zich nauwelijks op deze markt gericht, en dat is niet onverstandig geweest, als we zien hoe het is afgelopen met de op zich prima tablets HP TouchPad en de BlackBerry PlayBook.

Tot veler verrassing bracht HTC enkele weken voor het einde van dit jaar een winstwaarschuwing naar buiten, nadat het bedrijf twee jaar kwartalen met ongelooflijke winstcijfers had gedraaid. De tijd van die zeer sterke groei lijkt voorbij.

HTC Desire S hoofdfoto

 

HTC Incredible S hoofdfoto

 

HTC Sensation piano

 

Vooruitblik

HTC zal in 2012 waarschijnlijk niet in de gunst van de klanten afglijden, zoals Nokia en RIM (BlackBerry). Daarvoor is het merk te sterk, hoewel HTC nog altijd een relatief klein deel van de markt bedient.

HTC moet zich echter wel achter de oren krabben of de in 2011 ingezette strategie om alle kaarten op HTC Sense te zetten, nog wel de goede is. Het blijkt door HTC Sense voor de fabrikant zelf moeilijk en lastig om nieuwe Android-updates naar de bestaande klanten te brengen, en dientengevolge duurt het lang voordat die updates komen of blijven ze zelfs helemaal achterwege.

Dat het noodzakelijk is om snel Android-updates te kunnen uitvoeren is wel bewezen. Meer en meer worden producenten die hun toestellen niet snel updaten afgestraft. Dat begon in 2010, zette door in 2011 en zal in 2012 ongetwijfeld alleen nog maar meer worden.

Hoewel HTC Sense uniek is, was het design van de meeste HTC-toestellen in 2011 niet zo bijzonder. Met als uitzondering de HTC Sensation, die er wel anders dan anders uitziet. Dat gold ook voor de Incredible S, maar of je daar nou zo blij van moet worden is de vraag. De Wildfire S, de Desire S en ook het Windows Phone-toestel HTC Radar blijven je niet echt bij, als je een aantal toestellen in een winkel in je handen hebt gehad. Om er maar een paar te noemen. De HTC Sensation XL wel, vanwege zijn enorme omvang (4,7 inch scherm), maar zelfs daarin is HTC uniek noch uitzonderlijk: de Samsung Galaxy Note gaat daar met zijn 5,3 inch scherm nog eens dik overheen.

Zodra HTC Sense wegvalt, is het ook meteen gedaan met het ‘eigene’ van een HTC-toestel, zo blijkt uit de Radar en de Titan die voor Windows Phone 7.5 zijn uitgebracht. Hoewel de toestellen alle functionaliteit bieden die een smartphonegebruiker zich maar wensen kan, vallen ze niet op.

Ook voor het scholierensegment wint Samsung het met gemak van HTC. De ChaCha, die de BlackBerry’s moest verslaan op het schoolplein, legt het nu al af tegen de Samsung Galaxy TXT die niet alleen betere specificaties heeft en gewoon sneller is, maar ook qua uiterlijk meer aansluit op de wensen van de jeugd.

HTC dient het volgend jaar dus echt over een andere boeg te gooien, want de fabrikant is allang niet meer de enige die de Androidervaring biedt zoals in 2009 en een groot deel van 2010. De Sense-skin is mooi, maar blijkt lastig te updaten; qua ontwerp vallen de toestellen van de Taiwanese fabrikant minder in de smaak dan die van de concurrentie, en pas in de meest recente toestellen is HTC er achter gekomen dat alle toestellen goede specificaties moeten laten zien. Waarbij HTC ook eens moet gaan shoppen voor betere schermen, want op dat vlak wordt de fabrikant blijvend afgetroefd door steeds meer concurrenten. Met de uitgelekte ontwerpen van de Zeta, de Edge en de Ville (hieronder te zien) lijkt HTC wat ontwerp betreft in ieder geval op de goede weg.

HTC Edge

 

HTC Zeta

 

HTC Ville 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters