De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 2

In dit artikel zullen we op een rijtje zetten wat er allemaal voor belangrijks gebeurd is in telecomland. Daarbij zullen we zowel een terugblik geven op 2009 als een kijkje in de toekomst met een vooruitblik op 2010. Elke dag zal er één besturingssysteem aan bod komen, met vandaag Windows Mobile.

Net als vorig jaar zal All About Phones nu, net voor de jaarwisseling, een overzicht geven van belangrijke gebeurtenissen in telecomland. Anders dan vorig jaar is de indeling nu gemaakt per besturingssysteem in plaats van per producent. Hiermee gaan we mee met de trend in de markt, die steeds meer gefocust is op software in plaats van hardware. Vanaf vandaag tot aan de jaarwisseling zal elke dag om 16:00 uur een artikel online komen waarin we de hoogte- en dieptepunten van de verschillende besturingssystemen op een rijtje zetten, opgedeeld in twee hoofdstukken. Eerst komt een terugblik op 2009 aan bod, daarna een vooruitblik op wat er in 2010 allemaal gaat gebeuren. Dagelijks behandelen we een ander besturingssysteem, of, zoals vandaag, een groep van verschillende verwante systemen. Vandaag is het de beurt aan Windows Mobile, met later dit jaar nog Symbian, Android en de iPhone

2009 is zeker geen makkelijk jaar geweest voor Microsoft met zijn Windows Mobile-platform. Vooral de opkomst van Android heeft heel wat klanten van het platform weg weten te kapen en ook de producenten beginnen steeds meer het vertrouwen in Windows Mobile te verliezen. Sony Ericsson zou stoppen met het maken van Windows Phones, Acer verloor deels interesse en zelfs Samsung zou het platform deels gaan laten vallen. Hoewel dit allemaal nog geruchten zijn, is het wel duidelijk dat Windows Mobile het inderdaad zwaar heeft. En dat terwijl het platform toch heel wat positieve ontwikkelingen doormaakte het afgelopen jaar. Hoewel deze niet allemaal aan Microsoft zelf te danken waren, moet het het platform toch een kleine boost kunnen geven.

De belangrijkste gebeurtenis voor Windows Mobile in 2009 was ongetwijfeld te vinden op het gebied van third party-applicaties. Microsoft maakte het met een duidelijke beschrijving makkelijker om applicaties te porten naar het platform en probeerde zo wat iPhone- en Android-applicaties naar het platform te trekken. Dat was ook zeker nodig, aangezien 2009 ook het jaar was waarin de iPhone meer apps toch zijn beschikking kreeg dan Windows Mobile. Dit allemaal ondanks het feit dat het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker is geworden hun applicaties te distribueren dankzij de Windows Mobile Marketplace. Deze Marketplace was ook meteen één van de twee belangrijke ontwikkelingen rondom Windows Mobile van Microsoft’s kant. Helaas kwam het project nog niet echt van de grond en zijn er op het moment in Nederland niet meer dan enkele tientallen applicaties beschikbaar in de applicatiewinkel, waardoor het distributieplatform een stuk minder populair is dan dat van de iPhone en Android.

De andere belangrijke ontwikkeling van Microsoft’s kant was natuurlijk de release van Windows Mobile 6.5 die op 6 oktober 2009 plaatsvond. Net als de Windows Mobile Marketplace was echter ook deze release niet echt een succes. Reviews waren negatief en zelfs Microsoft zelf bekende dat het besturingssysteem zich niet kan meten met de concurrent. Een ontwikkeling die hand in hand ging met de release van Windows Mobile 6.5 was een naamsverandering die hoorde bij een nieuwe reclamecampagne. Telefoons die Windows Mobile draaiden heten niet langer Windows Mobile-telefoons, maar worden nu officieel aangeduid als Windows Phones. Microsoft zou dit gedaan hebben om de onlangs opgelopen imagoschade weg te moffelen, iets wat maar deels gelukt is getuige het feit dat vele consumenten nog steeds elke telefoon waar ook maar iets met Windows op staat meteen afdoen als slecht.

Een positieve ontwikkeling uit 2007 en 2008 die in 2009 nogal extreme vormen aangenomen heeft is het aanpassen van de interface van Windows Mobile door verschillende telefoonproducenten. Waar het vorige jaren nog ging om simpele schillen die niet veel meer deden dan het standby-scherm overnemen, zijn vooral Samsung en HTC in 2009 overgegaan op volledige modificatie van de interface. Bij toestellen als de Samsung i8000 Omnia II en de HTC HD2 is de volledige Windows Mobile-interface zo goed als onzichtbaar geworden en werk je als gebruiker eigenlijk alleen nog maar op de Sense- of TouchWiz-interface met alle mogelijkheden van Windows Mobile. Vooral in het geval van de HD2 heeft dat zeker voor een positieve bijdrage aan het platform gezorgd en dat was zelfs één van de bedoelingen van het toestel volgens HTC.

HTC HD2 piano voor

 

Samsung i8000 Omnia II Piano

 

Vooruitblik

2010 wordt min of meer het make-or-breakjaar voor Windows Mobile. Hoewel Microsoft natuurlijk helemaal zelf in de hand heeft of Windows Mobile verder zal leven of niet met zijn enorme kapitaal, is de kans dat de softwaregigant doorgaat met het ontwikkelen van Windows Mobile erg klein als versie 7, die voor 2010 in de planning staat, flopt. Er zijn zelfs berichten dat Microsoft nu al heeft besloten om de ontwikkeling van Windows Mobile op lange termijn stop te zetten en dat we blij mogen zijn als er een versie 8 zal komen. Dat is echter nog een paar jaar uit zicht en het kan dan ook goed zijn dat Microsoft besluit om toch door te gaan als versie 7 het wel erg goed doet.

Voordat het zover is dat Windows Mobile 7 ergens eind 2010 gereleased zal gaan worden, moeten we het echter nog even doen met Windows Mobile 6.5. Dat toestel zal namelijk begin 2010 al een update krijgen die bekend staat onder de naam Windows Mobile 6.5.1. Deze update zal onder andere een nieuw on-screen toetsenbord krijgen en ook standaard multitouch-ondersteuning is niet buiten beeld. Interessant is dat deze nieuwe versie ook na de release van versie 7 gehandhaafd zal blijven als een budget-OS. Hiermee zal Windows Mobile verder doordringen in het goedkope segment van de markt, waardoor de potentiële markt groter wordt voor het systeem.

Het is natuurlijk de vraag of deze grotere potentiële markt ook leidt tot meer verkopen van het besturingssysteem. Voorlopig denk ik dat dat niet gaat gebeuren, aangezien de budget Windows Phones het op dit moment niet heel goed doen en de consument die een Windows Phone aanschaft meestal niet hoeft te besparen op zijn toestel. De komst van Windows Mobile 7 zal echter wel een comeback voor Windows Mobile betekenen. De eerste screenshots van het platform zien er erg veelbelovend uit en zakelijk blijft het toch het platform met de meeste mogelijkheden. Nu moeten de prestaties van Windows Mobile nog een beetje opgelapt worden en dan zal het besturingssysteem in 2010 weer helemaal terugkomen.

Windows Mobile 7 screenshot calendar toggle switch 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters